Tuti Tippek

Szájápolás testünk egészségéért

Mindannyian hallottuk már, hogy a szem a lélek tükre, sőt, az is köztudott, hogy a talpunkon és a tenyerünkön tükröződik testünk egészségi állapota azt azonban már kevesen tudják, hogy ugyanez igaz fogainkra is.

Sokan nem is sejtjük, hogy mi mindentől függ a testi-lelki egészségünk. A legújabb tudományos felmérések bebizonyították, hogy szoros összefüggés van a fogsor és a fogíny egészsége, valamint a testünk egészségi állapota között. Talán ön sem tudta, de számos megbetegedés, mint például a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásáért sokszor a száj és a fogsor rossz higiéniája is felelős. A terhesség alatti fokozott szájápolás jótékonyan befolyásolja az újszülött egészségi állapotát, míg a gondos szájápolással az időskori megbetegedések egy része is megelőzhető.

 

Tervezze be, hogy évente kétszer elmegy a fogorvosához egy felülvizsgálatra. A vizsgálatok különbözőek lehetnek, de a fogorvos egész biztosan ellenőrzi a fogakat és az ínyt, hogy van-e bármi szemmel látható probléma. Esetleg röntgennel megvizsgálja, hogy van-e rejtett elváltozás. Szakszerűen megtisztíthatja fogait, hogy eltávolítsa a megkövesedett lepedéket (fogkövet) az ínyszél alól és fölüle is, valamint polírozhatja fogai felszínét, hogy letisztítsa a lepedéket és az elszíneződést.

Ne felejtse el: fogorvosa szakszerű tanácsokkal fogja Önt ellátni a fogmosást és fogselyem-használatot illetően. A legtöbb fogászati megbetegedés, mint a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogágybetegség megfelelô életmóddal és jó szájhigiéniával megelőzhető. A megelőzés célja, hogy lehetőleg egész életen át megtarthassuk a saját fogainkat, ami mind esztétikai, mind pedig a rágóképesség szempontjából a legelônyösebb megoldás.

 

Újabban az orvostudományban egyre több bizonyíték támasztja alá azt a tényt, hogy a szájüregi egészség és az általános egészségi állapot közvetlenül összefügg. Az elégtelen szájhigiénia miatt a szájüregben elszaporodó kórokozók a szervezetbe jutva nem kívánatos általános mellékhatásokat idéznek elő.

Ezekből egyértelműen kiderül, mekkora veszélyt jelent az egész szervezet számára a fogproblémák elhanyagolása. Ugyanakkor az Oral-B elektromos fogkefék segítenek elkerülni ezeket a problémákat. Szóval, noha a helyzet valóban sokkoló, nem feltétlenül reménytelen.

 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top