nlc.hu
Ünnepi menü
Olcsó karácsonyi sütik

Cseréld le a diót! Megmutatjuk, milyen pénztárcabarát töltelékkel készüljön a bejgli!

Ha kedved és időd van a karácsonyi sütögetéshez, csak a hozzávalók ára a visszatartó erő, mutatunk pár okos megoldást, hogy ne kelljen lemondani az ünnepi desszertekről!

Szinte nincs olyan család, ahol ne kerülne az ünnepi asztalra karácsonykor bejgli, tiramisu vagy habcsók. És sajnos szinte olyan család sincs, ahol idén ne gondolkoztak volna el valamelyik fogás kihagyásán mindössze azért, mert a hozzávalók ára jelentősen megemelkedett. A bejgli töltelékébe kerülő dió (sőt, lassan a mák is), a tiramisuhoz elengedhetetlen mascarpone és a habcsókhoz szükséges tojásfehérje tényleg jóval többe kerül idén, mint az elmúlt évben, ezért mindenkinek jól jöhet pár spórolós praktika.

Almás és gesztenyés bejgli

Takarékos bejglitöltelék

A hagyományos bejgli töltelékéhez idén már cseppet sem olcsó mulatság beszerezni a hozzávalókat, főleg akkor, ha a dió és a mák mellett még rumba áztatott mazsola vagy más aszalt gyümölcs is kerül. A héjas dió kilónként akár 4000 forintba is kerülhet, a mák ára pedig 3745 forintra is rúghat kilónként. Ha szeretnénk kicsit kevesebb pénzből kihozni a bejglisütést és elrugaszkodni a régi klasszikusoktól, jó választás lehet az almás és a gesztenyés bejglitöltelék elkészítése.

Két rúd megtöltéséhez 6 alaposan megmosott és meghámozott almát kell lereszelni (ez kicsivel több mint 600 Ft-ba kerül) és 1 evőkanálnyi vajon megpárolni, majd fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesíteni. Egy csipet só kiemeli a gyümölcs ízét, a hozzáadott 1-2 evőkanál búzadara pedig gyorsabban besűríti a tölteléket. Ha krémes állagot kap, elzárjuk a gázt, félretesszük hűlni és megtöltjük vele a bejgliket.

A gesztenyés töltelékhez elegendő 1 db 250 grammos gesztenyemasszát beszerezni (ebből már 1099 Ft környékén is szert tehetünk jobb minőségűre, de ha igazán elszántak vagyunk, akár házi gesztenyemasszát is készíthetünk), felolvasztani és lereszelni, majd 4 kisebb reszelt és kevés vizben megpárolt almával összekeverni. Ízlés szerint cukrozzuk, fahéjat és egy kis rumot keverünk hozzá, majd ha elérte a megfelelő állagot és kihűlt, megtöltjük vele a bejgliket. 

Karácsonyi tiramisu

Spórolós tiramisu

A tiramisu elkészítéséhez (elvileg) nélkülözhetetlen mascarpone sosem tartozott az olcsó élelmiszerek közé, most pedig különösen csillagászati áron juthatunk hozzá, de kell még mellette tojás, babapiskóta, kávé és kakaópor is, így a végösszeg igen magasra rúghat. 

Bár kevésbé olaszos, az árát tekintve mégis kedvezőbb és az ízélményt sem rontó alternatíva lehet, ha a mascarponét natúr vajkrémre cseréled (ez 250 grammonként 580 forint körül kapható) és negyed liter tejben sűrűre főzött vaníliapudinggal kevered össze. A pudingport 3 db-os kiszerelésben akár 300 forintért is beszerezheted, vagyis darabja kevesebb mint 100 Ft-ra jön ki.

Ha ez a „mascarponepótló” elkészült, hozzá is láthatsz a szuperebbnél szuperebb tiramisuk megalkotásához. 

Karácsonyi habcsók

Nullaforintos habcsók

Nem csalás, nem ámítás, tényleg kihozhatod ennyiből (vagy egy egészen kicsit többől) a habcsókot, méghozzá tojás nélkül, vegán változatban! Ez a trükk akkor működik, ha használsz a konyhában csicseriborsót (ami egyébként 829 Ft körül mozog 400 grammos konzervdobozonként), ami szuper saláta-alapanyag, de köretnek is nagyszerű, ha pedig otthon készítesz hummuszt, pláne nélkülözhetetlen. Eddig minden bizonnyal a lefolyóba öntötted azt a főzővizet, ami a csicseriborsó konzervben nedvesen tartotta a borsószemeket, mostantól viszont jobb, ha félreteszed!

Mindössze 150 ml ebből elég ahhoz, hogy vegán habcsókot készítsünk! Elkezdjük robotgéppel felverni a csicserivizet, szép lassan elkezd felhabosodni, és ha kellően kitartóak vagyunk, pont olyan lesz az állaga, mint a tojásfehérjének. Több részletben hozzáadunk 2-3 evőkanál frissen facsart citromlevet, 150 g porcukrot és ugyanennyi kristálycukrot. Amikor szép habos és kemény lesz, habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodunk belőle csinos habkarikákat (az eszköz hiányában vízbe mártott evőkanállal is formázhatunk belőle habcsókokat). Valószínűleg 2 sütőlapra is szükség lesz!

A légkeveréses sütőt előmelegítjük 100 fokra és betoljuk a tepsiket, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és 1 órán át hagyjuk szikkadni a habcsókokat. Ezután 80 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és újabb 1-1,5 óráig folytatjuk a szárítást. Ha elkészültek, nem vesszük ki azonnal, hanem hagyjuk hogy ott hűljenek ki teljesen, akár 3-4 órán át is pihenhetnek a kikapcsolt, résnyire nyitott sütőben. 

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top