Aktuális

Szexbotrányok a politikában (1. rész)

Félrelépő "államférfiak", meghurcolt szeretők, szánalmas magyarázkodások... Kihágáskörkép választások előtt.

1. Nagy-Britannia

Szexbotrányok a politikában (1. rész)

Házasságtörők a magyar politikában »

A „Politikus prostival” témakörben a leghíresebb balhé John Profumo brit hadügyi államtitkár nevéhez fűződik: 1963-ban néhány hétig egy 19 éves örömlánnyal osztotta meg az ágyát. Amikor kiderült, hogy a prostituált a szovjet nagykövetség egy alkalmazottjával is intim kapcsolatban állt, óriásira dagadt a botrány. Ugyanis mindez a hidegháború legkeményebb időszakában történt. Brit politikus, prosti és egy feltételezett szovjet kém egy alomban… Profumo először mindent tagadott, aztán bevallotta bűnét, lemondott és visszavonult. Vezeklésképpen vécépucolóként dolgozott. Felesége végig, haláláig kitartott mellette. Hát igen, erre tényleg csak egy nő képes.

2. Indonézia

A szexbotrányokhoz nem szokott Indonéziában óriási vihart kavart egy a neten elterjedt videofelvétel, melyen a legnagyobb kormánypárt parlamenti titkára és egy énekesnő szerepelt úgynevezett „félreérthetetlen” pózokban. (Mintha lennének „félreérthető pózok”…) Naná, az ügy a címlapokra került, a titkár azonnal lemondott, a nő pedig könnyek között mesélte el, hogy ő szerelmes volt, és teherbe is esett. A politikus és felesége abortuszra kényszerítette, „cserébe” finanszírozták első lemeze kiadását.
A balhét végül nem a titkár politikai ellenfelei robbantották ki, hanem, minő snassz, a szerető barátnője tette fel az internetre. De vajon miért?

3. Kambodzsa

Kambodzsa nem az a hely, ahol a politikus félrelépési ügye „kulturált körülmények között”, vagyis lemondással, bocsánatkéréssel, esetleg megbuktatással ér véget. Egy helyettes államtitkár 18 éves karaoke-énekesnővel folytatott titkos viszonyt. Amikor az ügy kitudódott, a politikus felesége, két testőre kíséretében, fényes nappal savval leöntötte a lányt. Még rosszabbul járt a miniszterelnök 34 éves szeretője, egy helyi filmsztár, akit a feleség nemes egyszerűséggel bérgyilkossal végeztetett ki. Sav és bérgyilkos, természetesen… nem pedig 25 botütés a pasiknak a város főterén.

4. Franciaország

Vannak olyan házasságtörések, amik csak az elkövető politikus posztjáról való távozása után derülnek ki. 1994-ben sokkolta a francia közvéleményt a hír, miszerint Francois Mitterand, Franciaország ex-elnöke kettős életet élt. Mitterand hivatalosan ismert családja mellett létezett egy titkos családja is, ahol szeretőjével közösen nevelték lányukat. 2005-ben a 30 éves lány könyvet írt apjáról, és arról, hogy milyen érzés volt neki államtitokként felnőni. A rejtegetett családot állami pénzen őrizte a titkosszolgálat, és Mitterand több időt töltött velük, mint törvényes családjával. A történet felemelő véget ért: 1996-ban, Mitterand temetésén törvényes felesége megengedte, hogy a titkolt család mellette üljön.

Michel Rocard és Francois Mitterand
Michel Rocard és Francois Mitterand

             
5. Franciaország /2.

Előfordul, amikor az alvilág alkalmaz prostituáltat a politikus lejáratására. Dominique Baudis, Toulouse egykori polgármestere híres volt pornográfiaellenességéről. 2003-ban egy Fanny nevű prosti azzal vádolta meg, hogy a pasi megerőszakolta őt, egy másik kéjnő szerint pedig szado-mazo szeánszokon vett részt, amit egy bűnöző szervezett. A bírósági tárgyaláson váratlan fordulat történt. A koronatanú hölgy elismerte, hogy a pornóipar egyik prominense megbízásából hazudott, amiért 15 ezer eurót kapott. Baudis-t felmentették.

Szexbotrányok a politikában (1. rész)   

6. USA

Bármily meglepő, a prostituált politikai aktivistaként is megjelenhet a közéletben. 2007 nyarán az USA egyik legismertebb madame-ja, Heidi Fleiss nyilvánosan csatlakozott a Hilary Clinton kampányát támogatók közé. A nő a nyolcvanas években Hollywood leghíresebb luxus-prostituált hálózatát vezette, mígnem 1990-ben letartóztatták. Hát, kérdés, hogy egy ilyen kétes hírű támogató mennyire tesz jót egy kampánynak… Bár lehet, hogy a férfi választók egy része szép emlékeket őrzött róla, és ez nyomhatott a latba.  

Heidi Fleiss
Heidi Fleiss

7. USA /2.

Politikus és liliomtiprás… Arnold Schwarzenegger politikai pályára lépésekor egy olyan ügy pattant ki, ami miatt kormányzójelölti indulását is el kellett halasztania. 2003-ban egy bulvárlap megszellőztette, hogy Arnoldnak régebben viszonya volt egy Gigi Goyette nevű gyerekszínésszel. A flört idején Gigi 16, Arnold pedig 28 éves volt. A sztorit még megcifrázta, hogy egy kiadóvállalat sok ezer dollárt ígért anno Giginek, sőt, még barátnőjének is, ha hallgatnak a románcról. Ennek ellenére az ügy kiderült, a gyerekszínész tévé-show műsorokban csicsergett a kapcsolatról. A lány színészi karrierje amúgy befuccsolt, Schwarzi meg kormányzó lett… milyen igazságtalan is olykor az élet.

Szexbotrányok a politikában (1. rész)

8. Németország

Évtizedekkel ezelőtt a homoszexualitással kapcsolatos politikai botrányok még abszolút negatívan befolyásolták egy politikus pályáját, de az idők során a közvélemény a homoszexualitás megítélésében egyre elfogadóbb lett. Klaus Wowereit 2001-ben, a Szociáldemokrata Párt kongresszusán azt mondta, hogy „meleg vagyok, és ez így van jól.” Pár perc döbbent csend, aztán taps következett, majd Berlin főpolgármesterének jelölték. És meg is nyerte. A Wowereit által használt, a melegeket jelölő, korábban igen sértő „schwul” szó pedig elterjedt a közbeszédben, és hamarosan elvesztette pejoratív jelentését. Berlin polgármestere még azt is megengedte magának, hogy újraválasztásakor a kamerák előtt magához ölelte partnerét. 

Szexbotrányok a politikában (1. rész)    

9. USA /3.

A leghíresebb házasságtörési botrány Bill Clintoné, aki titkos viszonyt folytatott Monica Lewinsky-vel, a Fehér Ház alkalmazottjával. Az elnök előbb tagadott, majd beismerte bűnét. Clinton tagadásának lényege az volt, hogy az ő, és sok amerikai fogalmi rendszerében a szexuális kapcsolat egyenlő a közösüléssel. Az orális szex nem minősül annak. Clinton elég rossz stratégiát választott, védekezése gyenge lábakon állt, nevetségessé vált, és végül elismerte, hogy viszonyuk volt. Az ügy pedig átpozícionálódott morális kihágásból „hazudott-e az elnök?” jogi kérdéssé. Felesége a botrány idején rendületlenül kitartott mellette.

Szexbotrányok a politikában (1. rész)

Az összeállítást holnap folytatjuk magyar politikusok szexbotrányaival.

Az összeállítás a Political Capital elemzése alapján készült, a botrányok kommunikációjáról szóló következtetéseket a folytatásban közöljük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top