Baba

Decemberi számunk

A Kismama magazin decemberi számának tartalmából:

Postafordultával

Olvasóink kérdéseire válaszolnak szülész-nőgyógyász, szexológus, gyermekgyógyász, pszichológus és jogász szakértőink


A hónap témája
Rooming-in: együtt a babás szobában

Végre megszületett a várva várt újszülött! Hol a helye ezután? Édesanyja mellett? Vagy inkább orvosok, nővérek vigyázó szemei előtt, esetleg az inkubátor oltalmában? Összeegyeztethető-e egymással a baba- és anyabarátság a kórházban?
(10-13. oldal) 
Az írás itt olvasható

Gyermeket szeretnék
Éretten, felelősen

A test – ahogy sorozatunk előző részeiből is kiderült – nem minden. A családalapításhoz nagyon fontos a lelki egészség és a ráhangolódás is. Hazánkban nem általános jelenség, hogy az emberek önmagukon, saját erősségeiken, gyengeségeiken gondolkoznának, és nyitottan, sértődés nélkül fogadnák környezetük visszajelzéseit.
(16-17. oldal)


Kismama-mozaik

• Eleven bölcső az anyaméh
• Nehéz lábak
• Testvérgondok
• Mit vigyünk a kórházba?
• Válasszunk szülésznőt!
• AFP-vizsgálat
(19-21. oldal)


Babakelengye

Összeállítottuk, mi minden legyen a baba ruhásszekrényében, mielőtt hazaérkezik a szülészetről.
24-25. oldal


Szülőszoba
Mennyi ideig tart a szülés?

A szüléstörténeteket olvasgatva, ismerősök szülésélményeit hallgatva főként arról bizonyosodhatunk meg, nincs két egyforma szülés. Nemcsak fájdalomtűrő képességünk nagyon különböző, hanem abban igencsak eltérünk egymástól, hogyan és mennyi idő alatt látja meg kisbabánk a napvilágot. (24-25. oldal)
Az írás itt olvasható

Kismamadivat

Szabásminta-mellékletünk segítségével ünnepi és téli ruhákat varrhatunk kismamáknak és kisgyerekeknek.
(28-31. oldal)


Látogatóban
A kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórház

A kiskunhalasi szülészet nem dicsekedhet hipermodern felszereléssel, különleges szolgáltatásokkal, bár az ott dolgozó szakemberek szívesen vennék. A családok legtöbbször mégis elégedetten hagyják el az osztályt itt született gyermekükkel. A szeretet és a szakértelem ugyanis nem kerül pénzbe.
(32-33. oldal)


Szoptatás
A szoptatás lelki gátjai

Nem könnyű megfelelni azoknak a követelményeknek, amelyeket korunk támaszt a nőkkel szemben. Legtöbbünk a lehetetlent akarja megvalósítani: azt, hogy tökéletes anya, feleség, háziasszony legyen egy személyben. Ez a mindennapos küzdelem gyakran lelki válsághoz vezet, ami nem kedvez a szoptatásnak.
(34-35. oldal)
Az írás itt olvasható

Tanácsadó 
Csecsemők:
• Anyatejtárolás
• Tápszerkészítés
• A kiszáradás jelei

Egyévesek:
• Téli öltöztetés
• Párologtatás
• Stresszmentes ünnepek

Kétévesek:
• Gombaevés
• Szókincsfejlesztés
• Jutalom a jó evésért ?

Három-négyévesek:
• Ki hozza az ajándékot?
• Időérzék
• Nyelvcsap
(37-40. oldal)


Babakonyha
Ünnepi finomságok a legkisebbeknek
(61. oldal)


A család asztalára
Formabontó fogások karácsonyra

• Vegyes ízelítő-tál
• Heringsaláta
• Rákkoktél
• Paradicsomleves másképpen
• Malacsült
• Hal sóágyon
• Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal
• Csokoládébomba narancssalátával
(62-64. oldal)


Egészségőr
Mennyit bukhat a kisbaba?

A szülők rendszerint megrémülnek, ha a csecsemő nem sokkal étkezés után visszabukja az anyatejet. Az esetek többségében szerencsére teljesen normális jelenségről van szó.
(66-67. oldal)
Az írás itt olvasható

Bevásárlókörúton
Nagy ünnepi játékmustra

Minden apróságot más-más játék hoz lázba. Fontos, hogy a nagyok ismerjék a kicsi temperamentumát és érdeklődését, szokásait, ám kinek lenne ereje, ideje a rengeteg üzlet végeláthatatlan kínálatát végigmustrálni? A Kismama segít: összegyűjtöttük a legjobb gyártól legszínvonalasabb játékait, ráadásul korosztályonként kínáljuk őket.
(68-71. oldal)


Gyerekrendelő
Homeopátia 

Várandósok, szoptató anyák és gyermekek esetében különösen fontos, hogy kellemetlen mellékhatásoktól mentes szerekkel segítsük a gyógyulásukat. A homeopátiás gyógyszerek hatóanyagtartalma rendkívül alacsony, bizonyos hígítás fölött az egykori kiindulási anyagból már egyetlen molekulát sem tartalmaznak, csupán az anyag információját, ezért ezekben az időszakokban kockázatmentesen alkalmazhatjuk valamennyit.
(74. oldal)


Apaszemmel
Egy szülinap viszontagságai

Fiunk első születésnapja az egész családot felbolygatta. Hosszas telefonbeszélgetések és csaknem vérre menő viták előzték meg a nagy napot, a legegyszerűbb kérdés az volt, milyen dísz legyen a tortán.
(77. oldal)


Babaszoba
Ünnepi díszben a gyerekszoba

Ahogy közelegnek a várva várt ünnepek, úgy öltöztetjük mi is ünnepi díszbe nem csupán a lelkünket, de környezetünket is. Hetekkel a faállítás előtt dekoráljuk az ablakokat, ádventi koszorút teszünk az asztalra, fenyőágakkal, termésekkel, díszekkel vidítjuk fel a nappalit. Miért ne teremthetnénk karácsonyi idillt a gyerekszobában is?
(78-79. oldal)


Hónapról hónapra
Lili négy hónapos: gőgicsél és csapkod

A kisbabák nagy vonalakban egyformán fejlődnek, mégsem várhatjuk el, hogy minden épp úgy történjen, mint a többieknél. Lili például a szokásosnál valamivel később nyomta ki magát hason fekve, hiszen főként hanyatt vagy oldalt fekve töltötte napjait.
(80-81. oldal)


Családi praktikák
Ha vegetáriánus a család

Lehet-e egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni akkor, ha a család asztalára sosem kerül hús? Néhány évvel ezelőtt még határozott nem volt a válasz, ma már a legtöbb szakember elismeri a vegetáriánus étrend előnyeit. Összeállításunkban ezt a kérdést járjuk körül több érintett megszólaltatásával.
(82-83. oldal)
Az írás itt olvasható

Formában

Amit az ókori uralkodónők csak sejtettek, ma már tudományosan vizsgált és bizonyított tény: a tej és a méz valóságos szépségelixír. A tejes fürdő valóban fenséges élvezet és energiakoktél a bőr számára. Megköti a nedvességet, kisimítja a száraz területeket, a bőr selymes, a haj csillogó lesz tőle. Nem véletlenül mondjuk hát, ha valakit kényeztetünk, azt tejben-vajban fürösztjük.
(84-86. oldal)


Sztármamák
Sáfár Mónika

A csárdáskirálynők, Marica grófnők, Sybillek jönnek, látnak, hódítanak, hogy aztán a fináléban aléltan omoljanak szerelmük karjába. És a hősnő mindent várhat. Boldogságot, bárót, snájdig hadnagyot, csak egyet nem – gyereket. Még szerencse, hogy az életet nem operettszerzők írják.
(87. oldal)


Véleményem szerint
Mennyi rendszeresség kell a babának?

Egyesek hajlamosak mindent óraműpontossággal végezni: szabott ideje van az evésnek, alvásnak, testmozgásnak, tisztálkodásnak. Másoknál nincs két egyforma nap, minden az esetlegesség jegyében zajlik. Ők azt mondják, a dolgoknak akkor van itt az ideje, amikor éppen igény mutatkozik rá.


Szabásminta
Varrjunk kabátot!

Két kedves műszőrme-kabát modelljét mutatjuk be, egyet kisfiúknak, egyet kislányoknak. Kezdők is belevághatnak!
(88. oldal)


Adventi naptár háziasszonyoknak

Tervezzük meg gondosan a felkészülés napjait, készítsük el a magunk a kis adventi naptárát, melyben minden napra jut egy-egy tennivaló. Mire az utolsó ablak is kinyílik, jóleső érzéssel nyugtázhatjuk, hogy elkészült a nagy mű: az asztal terítve, a fenyőfa csillogó díszben várja, hogy négy hét boldog várakozása után átadhassuk magunkat a karácsony örömének.
(90-91. oldal)
Az írás itt olvasható

Mesesarok
A meghívó
(Kálnay Adél meséje)
(93. oldal)


Kismamáknak ajánljuk
A Kismama munkatársai kedvenc gyerekkönyveiket ajánlják olvasóinknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top