Baba

Nem muszáj fájdalommal szülni

Csaknem tíz éve kapta a bababarát címet a miskolci Semmelweis Kórház. Azóta is változatlan lelkesedéssel támogatják anya és kisbabája mielõbbi egymásra találását.

A Semmelweis Kórház szülészetéről röviden
– Az osztály 1994-ben nyerte el az UNICEF-WHO által adományozott bababarát címet.
– A születésszám 2002-ben 1885 volt, az utóbbi években folyamatosan emelkedik.
– Nincs szülésre felkészítő tanfolyam, de terhestornát folyamatosan szerveznek.
– Egy háromágyas szülőszoba van, ahol az ágyakat válaszfal és függöny választja el egymástól, valamint két egyágyas. A kismamák negyven százaléka szül párjával vagy kísérőjével. Bárki kaphat epidurális fájdalomcsillapítást, aki kér, és akinél nincs semmilyen egészségügyi ellenjavallat.
– Szülésznőválasztás lehetséges.
– A császármetszések aránya tizennyolc százalék, többnyire alsó harántmetszéssel operálnak, az esetek 90 százalékában epidurális érzéstelenítéssel.
– Az egészséges újszülöttet szülés után az édesanya mellkasára fektetik, sor kerül az első szoptatásra.
– Csak huszonnégy órás rooming-in van, a kórtermi látogatás tilos. 5-4-3-2 ágyas szobák vannak, szintenként egy fürdőszobával, de van olyan kórterem is, amelyikhez saját mellékhelyiség tartozik.

Vidám beszélgetésbe csöppentünk a főorvosi szobában. Dr. Hardonyi András osztályvezető főorvos mindenkit túlharsog, folyton mosoly bujkál a bajsza alatt, s látszik, hogy örömmel, lelkesedéssel végzi munkáját. Portájának dicséretét munkatársai méltatásával kezdi:
– Nálunk oldott a hangulat a szülőszobán, és ez annak köszönhető, hogy szülésznőink nemcsak kiváló szakemberek, hanem a feszültség oldásához is értenek. Lehet zenét hallgatni, a kismama nyugodtan ihat, ha szomjas. Az újszülött fogadása bababarát módon zajlik, s ehhez mindenki hozzáteszi a részét, még a takarító is. A szülésznők egyre több feladatot kapnak, nálunk ők vezetik a szülést! Nagyon fontos, hogy bízzanak bennünk az anyák. Nálunk gyakorlatilag bárki, bármely napszakban kaphat epidurális fájdalomcsillapítást. A nők negyven százaléka él ezzel a lehetőséggel. Korábban évente kétszer-háromszor fordult elő, hogy valaki így szült. Most igen jók a személyi feltételek: négy szülészorvosnak van aneszteziológus szakvizsgája, s hat aneszteziológus szakasszisztensünk van. Nagyon kedvezőek a tapasztalataink, az EDA nem jelent feltétlen ágyhoz kötöttséget. Ha nincs szükség folyamatos magzatszívhang-vizsgálatra, „sétáló EDA-t” is végzünk, és természetesen más fájdalomcsillapítók is rendelkezésre állnak.

Miért nincs tanfolyam?
Miskolcon a városi védőnők szerveznek szülésre felkészítő tanfolyamokat és terhestornát. Hardonyi főorvos szerint a kórházi tanfolyamok ma már talán kevésbé fontosak.
– Manapság részben az orvossal és a szülésznővel folytatott beszélgetések veszik át a csoportos okítás szerepét. A kismamák minden egyes terhesgondozásra nyolc-tíz kérdéssel érkeznek, s erre személyesen tudunk testreszabott választ adni. Nálunk dúlával (vagyis úgynevezett asszonytársi segítővel) is lehetne szülni, ha valaki ezt igényelné. Minden olyan megoldást támogatok, ami hozzájárul a szülő nő szorongásának csökkentéséhez! Éppen ezért a testhelyzet szabad megválasztására is lehetőséget biztosítunk, ez az állítható szülőágyakon minden további nélkül megoldható.
Hardonyi főorvos ezután elrohan a műtőbe, ahol már várják, s most a szülésznőé, Czingula Monikáé a szó.
– A mi szülészetünk legfőbb vonzereje valószínűleg az EDA, mely nem csak szülés alatti fájdalomcsillapításra alkalmas, hanem szükség esetén az adag növelésével műtéti érzéstelenítésre is. Az altatást így általában el tudjuk kerülni. Ha a kismama elfolyt magzatvízzel, de fájások nélkül érkezik, elhúzódhat a szülés, ezért nem tiltjuk, hogy egyen, hiszen nem szabad legyengülnie. A felvételkor végzett CTG-vizsgálat után sétálásra, olvasgatásra, zuhanyozásra biztatjuk a kismamákat. Fontos, hogy mindig választási lehetőséget kínáljunk. Nem túlságosan lényeges például, hogy teát vagy vizet iszik valaki, mégis megkérdezzük, mit kér, mert ezek az apróságok is hozzájárulnak a bizalmas légkör megteremtéséhez. Nálunk nincs olyan megszólítás, hogy Takácsné, Anyuka, csak keresztnevükön szólítjuk a kismamákat. Sokat számít, hogy szülőszobai egyenruhánk nem műtőszöld, hanem rózsaszín, és a csempék színe is barátságos. A gátvédelemmel pedig nagyon szeretünk dolgozni! Szülésznő nem is nagyon mondhat mást. Ha a kismama epidurális érzéstelenítést kér, könnyebb dolgunk van, mert ellazulnak a szövetek, jól szót értünk egymással, megkérhetjük, hogy ne nyomjon, csak sóhajtson. Így sokkal inkább lehetőség nyílik arra, hogy ne megszüljék, hanem engedjék megszületni a kisbabát. Ha nem szorong a kismama, szépen, nyugalomban jön világra az újszülött. Először szülőknél ritka, többedszer szülőknél már gyakoribb a gátmetszés nélküli szülés. Előre senkinek sem tudom megígérni!

Pótlás anyatejjel
Dr. Erényi Réka neonatológus főorvos 1998 óta a Semmelweis Kórház munkatársa. Korábban koraszülött intenzív centrumban dolgozott, így a problémás újszülöttek ellátásában és kezelésében is járatos. Ennek köszönhetően csak ritkán van szükség arra, hogy az édesanyát és újszülöttjét elszakítsák egymástól. Cumisüveget csak anyatejtárolásra használnak. A csecsemős nővérek évek óta az osztályon dolgoznak, és nagyon komolyan veszik a bababarát elveket. A fiatal szülésznők ide járnak gyakorlatra, így nem újdonság számukra ez a személetmód. Az osztályon védőnő is dolgozik, akinek a szoptatás segítése a fő feladata. Az első napok kulcskérdése általában az, hogy mikor kapjon pótlást az újszülött.
– Naponta egyszer mérjük az újszülöttek súlyát. Ha a súlyvesztés eléri az öt százalékot, pótlást kapnak, de lehetőleg csak női tejet. Teát csak ritkán adunk, például kékfénykezelés esetén. Tapasztalataim szerint az anya epidurális érzéstelenítése nem teszi aluszékonyabbá a babát. Császármetszés után egy órán belül szopni visszük az újszülöttet, de amíg az édesanya nem tud biztonságosan felkelni, éjszakára nem hagyjuk mellette. Ha a sárga újszülöttnek kékfénykezelésre van szüksége, édesanyja odaülhet mellé, és szoptathatja. Megvizsgáltuk, hogyan befolyásolja az igény szerinti szoptatás a kóros sárgaság lezajlását. Azt tapasztaltuk, hogy az újszülöttek csupán négy és fél százalékánál van szükség kékfényezésre, míg a szakirodalom szerint az esetek öt-hat százalékában. Minél előbb, minél gyakrabban szopik a baba, annál jobb. Általában azt javasoljuk, három óránál semmiképp se teljen el több idő két szoptatás közt, s ha a kicsi nagyon aluszékony, a csecsemősök segítenek az ébresztgetésben, mellre helyezésben. Fontos a személyes segítségnyújtás és a szoptatás megfigyelése, mert még többedszer szülőkkel is előfordul, hogy gondjaik vannak. Négy év alatt csak egyetlen kismama akadt, aki nem akart szoptatni. Hazaengedni csak olyan újszülöttet szoktam, akinek már elkezdődött a gyarapodása. A város vezető védőnője szerint sokat számít, hogy Miskolcon két bababarát szülészet is van. Három hónapos korig igen magas a szoptatási arány, talán csak a folytatáson lenne némi javítani való.

W. Ungváry Renáta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top