nlc.hu
Baba
Nem tud szopni?!

Nem tud szopni?!

Nem minden kisbaba képes arra, hogy édesanyja telt mellébõl jóllakjék. Végtelen türelemmel, elszántsággal és megfelelõ módszerekkel a szopási nehézségekkel küzdõ apróságoknak is segíthetünk.




A szopási reflex a születés utáni órában rendkívül erős. Ha a kisbaba ekkor lehetőséget kap a szopásra, és segítenek édesanyjának a mellre helyezésben, általában ügyesen, meglepően erősen szívni kezdi az előtej aranyat érő cseppjeit. Utána rendszerint aluszékonyabbá válnak az újszülöttek, de legkésőbb a harmadik napon ismét hatalmas érdeklődéssel fordulnak a szopás felé. Vannak azonban olyan egészséges, időre született kisbabák, akiknél mégsem így alakulnak a dolgok, mert újra és újra kiejtik szájukból a mellbimbót, vagy legalábbis sokat ügyetlenkednek vele. Vajon miért? Lehet, hogy a nehéz, hosszadalmas vagy éppen villámgyors szülés viselte meg, lehet, hogy a vajúdás alatt adott fájdalomcsillapítóktól kába. Legtöbbször csak idő kérdése, és kialakul az összhang. Többször is türelmesen próbálkozni kell a mellre helyezéssel, érdemes többféle testhelyzetet kipróbálni. Ülve sokszor könnyebb megfelelően tartani a babát. Az sem mindegy, milyen magasságban helyezkedik el. A szoptatós párna segíthet abban, hogy megtámasszuk könyökünket és a baba testét, de az is lehet (különösen a dundibbaknál), hogy túlságosan felemeli. Lehet, hogy elég, ha kispárnát vagy pólyát teszünk az ölünkbe.

Makacs problémák esetén mutassuk meg a babát újra a gyerekorvosnak, nem fertőzés okozza-e a lanyha szopási kedvet. Erről gyanú esetén vér- (CRP-) és vizeletvizsgálat segítségével tud megbizonyosodni az orvos.

Lapos mellbimbó
Előfordul, hogy az újszülött nehezen talál rá a megfelelő szopási technikára, ha lapos vagy befelé forduló a mellbimbó. Formáljunk kezünkkel minél laposabb „szendvicset” a mellbimbóból, és így adjuk a baba szélesre tátott szájába. Szükség esetén húzzuk óvatosan lefelé az alsó álkapcsát, hogy nagyobb részt tudjon bekapni, ügyeljünk rá, hogy ajkai kifelé forduljanak. Ha az első napokban cumisüvegből folyadékot vagy tápszert kap, végképp összezavarodhat, hiszen a lapos mellbimbó egészen másképp helyezkedik el a szájában, mint a kemény, hosszú cumi. A bimbóvédő alkalmazásával ugyanez a helyzet, ezért csak akkor folyamodjunk ehhez a megoldáshoz, ha többszöri kitartó próbálkozás ellenére sem boldogultunk nélküle. Fontos, hogy lehetőleg még a tejbelövellés előtt sikerüljön többször is jól mellre tenni a babát, mert utána a kemény, duzzadt mellekkel még nehezebben fog boldogulni. Segíthet, ha szopás előtt kézi mellszívóval fejünk egy kicsit, így talán jobban kiemelkedik a bimbó. Hasznosnak bizonyulhat a szopások között a melltartóban viselt bimbókiemelő, ezzel azonban óvatosan bánjunk, mert a kisebesedett bimbóra nem szabad már rátenni, hiszen elzárja a levegőtől, akadályozza a gyógyulást.

Koraszülött kisbabák
Minél éretlenebb az újszülött, annál nagyobb nehézségei lehetnek a megfelelően hatékony szopástechnikával. Ezek a problémák azonban szerencsére átmenetiek csupán, ahogy megnő, megerősödik egy kicsit, és nagyobb lesz a szája, nyelve, egyre ügyesebben boldogul majd. Az átmeneti időszakban arra ügyeljünk, hogy fejéssel megfelelő szinten tartsuk a tejtermelődést (biztosítsunk túlkínálatot), a kicsit pedig minél gyakrabban tartsuk testközelben, és próbáljuk szoptatni. Néhány csepp tejet a szájába is fejhetünk, így talán könnyebben megérti, mit is várunk tőle.

Sárgaság, aluszékonyság
Ha a kisbaba állapota a szokásosnál erőteljesebb sárgaság, fertőzés vagy egyéb betegség miatt nem a legrózsásabb, előfordulhat, hogy nem képes elég hatékonyan szopni. Szívása erőtlen, hamar elalszik, több órán keresztül szunyókál. Ne adjuk fel! Ahogy erőre kap, ő is megtanul majd ügyesebben szopni. Addig is ébresztgessük, három óránál hosszabb ideig ne hagyjuk aludni. Ne öltöztessük túl, hordozzuk sokat testközelben, hátha a mozgás és a környezet zajai éberebbé teszik. Amíg a kicsi nem szopik jól, fejéssel kell fokozni és fenntartani a tejtermelődést.

Pótlás szoptatásbarát módszerekkel: Kismama 2003. február, 36. oldal
Fejés, fejési segédeszközök: Kismama, 2002. november, 35. oldal
Cikkeinket honlapunk archívumában is megtalálja: www.kismama.hu

Kisebb-nagyobb eltérések
Ha ez eddig felsorolt okokat végigzongoráztuk, mégsem sikerült magyarázatot találni a nehézségekre, kérjünk segítséget tapasztalt szoptatási tanácsadótól. Ő ilyenkor megfigyeli, hogyan próbálkoznak a szopással, megkísérli újra meg újra, más-más testhelyzetben mellre tenni a babát, majd alaposan megvizsgálja a száját.
A sikeres, hatékony szopás feltétele, hogy a baba nyelve elérje, sőt, kicsit túlérje az alsó ínyt. Ha szopás közben bekukucskálunk a szája sarkánál, azt látjuk, hogy nyelvecskéje vályúszerűen körülöleli a mellbimbót. Néha a túl vaskos vagy lenőtt nyelvfék akadályozza a nyelv kinyújtását. Ilyenkor sokszor azt látjuk, hogy a baba az ínyével tartja, „harapja” a mellbimbót. Ritkán előfordul, hogy a kisbaba nyelve túl rövid és vaskos, emiatt megy nehezen a szopás. Szerencsére az esetek többségében idővel ez is megoldódik. Ahogy nő a baba szája és nyelve, változnak az arányok, ügyesebben boldogul a szopással.
A hatékony szopás másik fontos feltétele, hogy a baba vákuumot tudjon képezni, és így képes legyen a hatékony szívásra és nyelésre. Ajak- és szájpadhasadékos babáknál ez nem sikerül, ezért nekik másfajta szopástechnikával kell megtanulniuk táplálkozni, ez azonban egyáltalán nem lehetetlen. A Szoptatásért Magyar Egyesület fotókkal is illusztrált, ingyenes információs füzetében minden fontos információt megtalálunk a hasadékos babák szoptatásának trükkjeiről. (A megrendelési címet lásd az 57. Oldalon.) A szájpadhasadék kívülről nem látható, ezért ilyen szopási nehézség esetén tapintással és alapos vizsgálattal mindig ellenőrizni kell a baba lágy és kemény szájpadlásának épségét.
Előfordul, hogy a szívás–nyelés összehangolásával adódnak problémák. Ez különösen olyan babáknál gyakori, akik oxigénhiány vagy egyéb okok miatt idegrendszeri károsodást szenvedtek. Egyes fejlődési rendellenességeknél a nyelv éppen ellentétes irányban mozog, mint ahogyan kellene. Ezen a gondon speciális szoptatási testhelyzetekkel tudunk segíteni, de pótlásra általában szükség van. A szopási probléma pontos behatárolásában segíthet, ha tisztára mosott mutatóujjunkat a baba szájába tesszük, és megérintjük a lágy és kemény szájpadlás határán található szopási pontot. Így ellenőrizzük szopási technikáját, szopóreflexét, nyelvének és ínyének helyzetét.

Általában több ok együttes hatása magyarázza a szopási nehézségeket. Minél előbb keresünk segítséget, annál nagyobb az esély arra, hogy később gond nélkül tudjuk szoptatni a babát. A hatékony problémakeresés a baba és a mellre helyezés gondos és esetenként többszöri megfigyelése nélkül többnyire nem valósítható meg. Ha mégsem sikerül a szoptatás, lefejt anyatejjel is táplálhatjuk a kisbabát. Rendszeres fejéssel bármeddig fenntarthatjuk a tejtermelődést, a szoptatást pedig tulajdonképpen bármikor megpróbálhatjuk újra, hiszen a kicsik kezdeményezőkészsége, nyitottsága és egészségi állapota folyamatosan változik. Ami ma nem ment, jövő héten talán sikerülni fog!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top