Baba

Pihen a baba

Vajon milyen ruhában érzi jól magát, mik a kedvenc ételei, hogy szeret pihenni, kikapcsolódni? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ a csillagok segítségével.

Kos-gyerek (03. 21 – 04. 20.)
Általában szeret intenzíven élni, ezért az aktív kikapcsolódás híve. A nyugalmas pihenéshez nélkülözhetetlen számára, hogy előbb ingergazdag környezetben alaposan kimozoghassa és elfáraszthassa magát – ehhez tehát ajánlatos minden lehetőséget megadni számára. Alvásához nem igényel különleges feltételeket: ahol elálmosodik, ott többnyire képes is álomba zuhanni.

Bika-gyerek (04. 21 – 05. 21.)
Szívesen heverészik, pihenget. Mivel akkor érzi magát biztonságban, ha megszokott, jól ismert dolgok veszik körül, nem könnyű őt kimozdítani szeretett kiságyából. Amennyiben mégis máshol, például vendégségben kénytelen eltölteni pihenőjét, érdemes legalább kedvenc takarójával, „alvórongyával” vagy játékával meghittebb körülményeket biztosítani számára.

Ikrek-gyerek (05. 22 – 06. 21.)
Nem hétalvó alkat, és nem csinál nagy ügyet a változó alváskörülményekből. Ha elfárad, a babakocsiban vagy babahordozóban is szundít egyet-egyet, hogy aztán máris kíváncsian nézelődhessen tovább, ismereteket gyűjtve a „nagyvilágból”. Esténként a sok élmény hatására olykor nehezen alhat el. A nyugodt, halk beszélgetés segíthet abban, hogy elcsendesedjék.

Rák-gyerek (06. 22 – 07. 22.)
Napközben is örömmel szundikál, nem híve a folytonos aktivitásnak. Akkor tudja igazán önfeledten átadni magát a pihenésnek, ha tudhatja: szerettei elérhető közelségben vannak. Legszívesebben otthon, saját helyén alszik, hiszen sokra értékeli megszokott, kényelmes ágyát. Az elalvás előtti mesélés, szülői simogatás számára úgyszólván nélkülözhetetlen.

Oroszlán gyerek (07. 23 – 08. 23.)
Mesterien ért ahhoz, hogy kényelembe helyezze magát és az éppen szükségesnek ítélt eszközöket másokkal szállíttassa pihenőhelyére. Gyakorta elalvás előtti „műsorral” (még egy pohár vizet kér, másik takarót szeretne, satöbbi) biztosítja, hogy környezete csakis vele foglalkozzék. A szülő bátran járjon kedvében, de ne ugorjon hanyatt-homlok minden szavára.

Szűz-gyerek (08. 24 – 09. 22.)
Amikor éppen rágódik valamin – márpedig esetében ez nem is ritka dolog -, nehezen képes félretenni problémáját és „eltenni magát másnapra”. Ha a szülő nyugtalanságot észlel nála, adjon neki módot arra, hogy kibeszélhesse magából azt, ami bántja. A rendszeresség, a nyugodt körülmények biztosítása ugyancsak elősegítheti a kis Szűz-szülött békés pihenését.

Mérleg-gyerek (09. 23 – 10. 23.)
Azok közé tartozik, akik nagyon tudnak pihenni, amikor tehetik. Szereti a kiadós alvásokat, és nem pattan ki sietve az ágyból, amint felébredt. Sokra értékelheti a kellemes érintésű takarót, a puha párnákat, a színes ágyneműt és a csinos hálóruhákat. Elképzelhető, hogy szobájában nem szívesen marad egyedül, vagy hogy leginkább nyitott ajtó mellett szeret éjszakázni.

Skorpió-gyerek (10. 24 – 11. 22.)
Bár fogékony a rémtörténetekre, ajánlatos ezektől távol tartani, amíg csak lehet. Szülei inkább nappalra tartogassák a kalandosabb meséket is, mivel a kis Skorpió igen fantáziadúsnak bizonyulhat, és könnyű elalvás helyett kimerítő képzelgésbe foghat. Ha fél a sötéttől, nem szabad kinevetni, megszidni – inkább be kell szerezni számára egy kedves kis éjszakai lámpát.

Nyilas-gyerek (11. 23 – 12. 21.)
Csak akkor tudja nyugalomra hajtani fejét, ha már kellőképpen belefáradt abba, hogy újabb és újabb felfedezéseket tegyen a világban – szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Ennek hiányában nyugtalanná válhat, rossz alvónak is bizonyulhat. Mivel nem csupán ébren, de álmában is igen mozgékony lehet, tanácsos viszonylag nagy fekvőfelületet biztosítani neki.

Bak-gyerek (12. 22 – 01. 20.)
Az ő esetében kulcsszó lehet a rendszeresség. Szülei megközelítően mindig ugyanabban az időpontban tegyék lehetővé számára a pihenést. Alvóhelyén legyen minden áttekinthető, rendezett, szabályosnak mondható. A kis Bak elsősorban otthoni környezetében tud ellazulni, ám különleges igényei nincsenek: nem kell „körülugrálni” ahhoz, hogy elaludjon.

Vízöntő-gyerek (01. 21 – 02. 18.)
Amíg „le nem koppan a szeme” a fáradtságtól, addig játszani akar. Olykor a szülő bóbiskol el hamarabb, mint ő; akárcsak József Attila Altató című versében a kis Balázs édesanyja. Azért a meghitt, békés beszélgetés számára is megbízható altatónak bizonyulhat. Szellős és tágas hálószobában, szabad mozgását nem gátló fekvőhelyen és hálóruhában érzi igazán jól magát.

Halak-gyerek (02. 19 – 03. 20.)
Ahhoz, hogy jól aludjék, nem feltétlenül szükséges ismerős környezetben lennie. Azonban nagy hangsúlyt kell helyezni esetében a zavaró körülmények kiiktatására, mivel könnyen megijedhet, felriadhat. Érdemes kiküszöbölni például a számára szokatlan zajokat, a benne félelmet keltő tárgyakat, a sötétséget. Kedvenc zenéje viszont szép álmot hozhat számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top