nlc.hu
Baba
Egyensúlyt találunk

Egyensúlyt találunk

Mozogni jó, ezt egyre többen tudjuk, és teszünk is annak érdekében, hogy kedvezõ élettani hatásait élvezhessük. Ám amikor babát várunk, sokan teljes tétlenségre ítéljük magunkat. Ne tegyük!

Talán a túlzott óvatosság vezérel, olykor valós félnivalónk is lehet. De azért jó tudni, hogy a terhesség alatt tapasztalt nehézkesség jó része a mozgás hiányára vezethető vissza. Ez ugyanis gyakran eredményez egyensúlyzavarokat, kellemetlen érzéseket a várandósoknál.

Várandós vagyok, és ezt a testem is tudja




A terhesség alatt a női szervezetben egymással összefüggő testi és lelki változások játszódnak le: valamennyi szerv, sőt minden sejt működése megváltozik, szinte mindegyiknek nő az aktivitása.
Mi történik?
– a méh előretolódik és megnagyobbodik;
– az ízületek fellazulnak;
– az izomzat megnyúlik és gyengül;
– a gerinc jellegzetes „S” görbülete fokozódik;
– a mell mérete és a szövetek közötti folyadék mennyisége növekszik
.

A változások következtében áthelyeződik súlypontunk, másképp érzékeljük a mozgást, nehezebbé válik a mozdulatok összehangolása. Emiatt gyakoribbá válhatnak a sérülések is. A terhesség alatt végbemenő változások persze nem kórosak, csak átmenetiek. Speciális mozgásprogram segítségével, a helyes testtartás tudatosításával, relaxációval, valamint a megfelelő életmód kialakításával még a kisebb balesetek is elkerülhetők.

Testünk és a személyes tér
Mit gondolunk testünkről? Milyennek látjuk magunkat? Milyen érzés önmagunkra tekinteni? Fontos, hogy feltegyük ezeket a kérdéseket, még fontosabb, hogy válaszoljunk is. A testünkhöz fűződő érzelmi kapcsolat alapvetően meghatározza önértékelésünket. A babavárás idején folyamatosan változik a magunkról alkotott kép, az ezzel kapcsolatos érzelmek, vagyis a testsémánk. A belső tér a terhesség előrehaladtával folyamatosan változik, a külső és a személyes tér nagysága pedig növekszik. A 18-20. héttől az egyértelmű magzatmozgások addig ismeretlen érzéseket hoznak a várandós életébe. A keblek dúsabbá válnak, a derék eltűnik, a has domborodik, a testtömeg pedig nő. Ideális körülmények között a testsúlynövekedés nem haladja meg a várandósság előtti súly tizenöt százalékát, amelyet a magzat, a méhlepény, a magzatvíz, az anya szervei, a fokozott zsírlerakódás és a keringő folyadék mennyisége tesz ki.
A külső testsémához szervesen hozzátartozik személyes terünk, vagyis térigényünk is, mely a terhesség kilencedik hónapjának végére – a magzat védelmében is – minden irányban megnő.

Egyensúlyban maradni
Évekig úgy gondolták, hogy a várandósság kilenc hónapját minél kevesebb





Hasbehúzással végzett ellentétes kar-láb emelés
mozgással, akár ágyban kell tölteni. Szerencsére ma már más a helyzet. Kiderült, hogy a kismamatorna segítséget nyújt a szülés alatti testhelyzetek és légzéstechnikák elsajátításában, segíti a vérkeringést, és nyugalmasabb alvást biztosít, valamint hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz és szüléshez. Az édesanya így gyorsabban felépül szülés után, és hamarabb visszanyeri eredeti alakját.

A kismamatorna elemei:
1. A terhesség időszakára jellemző testi változásokon tornával is segíthetünk:
A helyes testtartás kialakítása és tudatosítása
A hasizmok erősítése
A hátizmok erősítése
A mellizomzat erősítése
Medence- és csípőgyakorlatok
A vénás keringést javító gyakorlatok
A gátizomzat erősítése
A lábboltozat védelmét szolgáló gyakorlatok
Egyensúly- és koordinációs gyakorlatok
Nyújtó gyakorlatok

2. A szülés lefolyását könnyítő módszerek
Lazító gyakorlatok (relaxáció, masszázs)
A helyes és speciális légzéstechnika elsajátítása


Jaj, de ügyetlen lettem!
A kismamák gyakran panaszolják, hogy nekimennek bútoroknak, beütik a hasukat, mindent elejtenek. Érdekes, hogy hosszasabb kórházi tartózkodás idején kétszer olyan gyakran észlelik ezt, mint egyébként. Ennek köze lehet a mindennapi testmozgás csökkenéséhez, hiszen feküdni kell. A számos részletre kiterjedő kutatás rávilágított arra, hogy sokkal jobb az egyensúlyozó képességük azoknak a várandós nőknek, akik terhességük előtt rendszeresen sportoltak, és kismamatornára is jártak. Az egészséges kismamák lényegesen jobban teljesítettek a feladatok során, mint a tartós kórházi benntartózkodásra és





Kar-láb emelés kifordulással
csökkent fizikai aktivitásra „ítélt” várandósok. Mérésekkel bizonyították, hogy a terhesség alatti kismamatorna kiváló lehetőséget biztosít a fittség, a fizikai erőnlét és az egyensúlyérzék megőrzéséhez és javításához.
A vizsgálatban ötven egészséges és ötven kórházban (terhespatológián) fekvő kismama, kontrollcsoportként pedig ötven nem állapotos nő vett részt. Az egyensúly és a mozgás összerendezettségének vizsgálatát speciális készülékkel, stabilométerrel végezték. A vizsgálatban részt vevő száz kismama a mérések előtt kérdőívet töltött ki, amelyben a terhességük előtti és alatti fizikai aktivitásukkal és várandósságukkal kapcsolatos kérdések voltak. Az egészséges kismamák ötvenhat százaléka vett részt terhestornán heti két alkalommal, egy órán keresztül. A kórházban fekvő kismamák közül harmincnyolcan az osztályon való tartózkodás során napi öt-tíz perces mozgásprogramot végeztek, amely vénás keringést javító és a nagyízületeket átmozgató gyakorlatokból épült fel.

Testsúly és mozgás
A személyes találkozások alkalmával a beszélgetésből az is kiderült, hogy a kismamák táplálkozásával kapcsolatos témakört kétféle tévhit uralta. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a terhes nő „kettő helyett ehet”, míg mások szerint a várandósság alatt a kismamának alig szabad híznia, mert akkor „rajta marad a súlyfelesleg”. Azonban túlságosan sokat enni az elhízás réme mellett a magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának veszélye miatt sem tanácsos, míg a túlzott diéta a magzat méhen belüli fejlődésének elmaradását okozhatja. Akkor viszont mi a megoldás? A vizsgálatban részt vevő kismamáknak a gyerekvárás előtti jó erőnlét és a várandósság alatti kismamatorna segített súlyuk kordában tartásában. A terhesség kilenc hónapjának jelentős részét kórházban töltő várandósoknál a súly növekedése nagyobb mértékű volt, az ő esetükben a mozgáshiány és a végtagvizesedés miatt kellett nagyobb súllyal számolni.

Bemutatkozik a szerző:




A cikk írója Pálfi Tímea fiatal gyógytornász, aki diplomamunkájában több mint egyéves kutatómunkájának eredményét használta fel. Tímea a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karának gyógytornász szakán végzett, és – a várandósság témáján belül – a terhesség alatti egyensúly vizsgálatára vállalkozott. Tapasztalatait máris alkalmazza az óráin tornázó kismamáknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top