Baba

Apák a rajtvonalnál

Mi vár rám? Mit tehetek, hogy minél jobban mûködhessen újdonsült, vagy éppen egyre inkább bõvülõ létszámú családunk? Logikus, természetes kérdések, ám a válasz már nem olyan egyszerû.






Az első időkben több nehézség tornyosulhat a szülők előtt a vártnál, ez azonban nem ok arra, hogy rossz érzésekkel, csalódottan próbálják kivárni, amíg nagy nehezen elmúlnak a pelenkás évek. Talán csak nézőpontváltás kérdése az egész, és máris más (jobb?) színben tűnik fel néhány bosszantó és lehangoló probléma.


 


1. Beszéljünk a szülésről!
Vajon úgy alakult, ahogy tervezték? Szép élmény volt vagy szörnyű megpróbáltatás? Elégedettek voltak-e az orvossal, szülésznővel? Azt kapták, amit vártak? Férfiak számára talán meglepő, de egy nőnek nem elég, ha egyszer beszélik meg a szülést. Az élmény feldolgozásához nagyon sok nekifutás szükséges, sokféle megközelítésből. Ha azt tapasztalja, hogy sokat sír a felesége, rosszkedvű, kimerült, inkább elégedetlen, mint boldog, akkor segíthet rajta, ha kibeszélheti a hozzá legközelebb állónak, vagyis a férjének, hogyan látta az eseményeket. Bizonyos részleteket talán újra és újra szóba hoz. Ha például az apa bent lehetett a császármetszésnél, ő sokkal többet láthatott abból, mit csinált a baba először, amikor kiemelték, milyen érzés volt megpillantani őt, sírt vagy nem, hova vitték, mit csináltak vele. És mit gondol Ön? A felesége vajon aktívan vagy inkább szenvedő alanyként élte át a helyzetet? Ez sem mindegy! Kérdezze meg tőle, mi volt a legjobb, a legrosszabb. Hiába tartanak a sokadik ismétlésnél, újabb és újabb szempontok bukkanhatnak fel. Ne próbálja vitatni párja érzéseit, ne mondja azt, hogy most már nincs mit tépelődni ezen, fő, hogy a gyerek egészséges. Sokszor az is bőven elég, ha érdeklődően, figyelmesen hallgat. Némi elismerésre, dicséretre mindig lehet okot találni, ne szalassza el az alkalmat!

2. Elég jó vagyok!
Akármilyen is volt a szülés, bárhogyan is alakult a folytatás, nagyon fontos, hogy mindkét szülő úgy érezze, jó apja, jó anyja a gyereknek. Megér egy beszélgetést az is, hogy tisztázzuk, a jó nem azt jelenti, hogy tökéletes! Hibázni szabad, hiszen a kisbaba számára egyetlenegy dolog számít igazán legalapvetőbb testi szükségleteinek kielégítésén kívül: az, hogy feltétel nélkül, rajongásig szeressék. Milyen sok újszülött utálja, ha leteszik! Próbáljon ebben nem újabb próbatételt, hanem igazi vallomást látni: szeretlek benneteket, akkor érzem magam a legjobban, ha hozzátok simulhatok. Számos félreértés elkerülhető, ha szem előtt tartják, a kisbaba alapvetően társas lény. Nem zavartalanságra, csendre, hanem szeretetre, emberi kapcsolatra, személye iránti érdeklődésre van szüksége. Az apák számára kezdetben nehéz lehet ez a szavak nélküli kommunikáció a kicsivel, s arra gondolnak, majd ha megtanul beszélni, majd ha iskolás lesz, már értelmesen el lehet vele beszélgetni. Győződjön meg az ellenkezőjéről, s próbáljon kapcsolatba lépni az aprósággal a maga módján és a maga stílusában. Nem fontos, mások hogyan csinálják! Beszéljen hozzá fürdetés, pelenkázás közben, nézzenek egymás szemébe, érintsék meg egymást, aludjanak jókat összebújva. A többi majd úgyis kialakul idővel.

A szerző emléke: Amikor első kisfiunk, Matyi megszületett, döbbenten láttam, mit művel vele az apja: fel-alá sétáltak, simogatta a hátát, s közben József Attila-verset szavalt neki. „Tudod, hogy nincs bocsánat, / hiába hát a bánat. / Légy, ami lennél: férfi. /A fű kinő utánad.” A pár hetes Matyi tágra nyílt szemekkel figyelt, mondanom sem kell, azonnal abbahagyta a sírást. Mélységesen meghatódtam azon, mennyire komolyan veszik egymást, s biztos voltam abban, hogy igazán jól egymásra találtak.

3. Ő a mi gyerekünk!
Akár apáról, akár anyáról legyen szó, egészen bizonyos, hogy elképzelték







valamilyennek a születendő kicsit. Ezek az előzetes álmok, vágyak talán a szülők saját gyerekkorából erednek. Miközben szüleik vélt vagy valós igazságtalanságain háborogtak, elképzelték saját magukat jó és igazságos szülőként, és természetesen odaképzelték a hálás gyereket is, aki értékeli szüleit, kiegyensúlyozott, boldog, okos, szép, sikeres és ragaszkodó. Lehetséges, hogy ezeknek az álmoknak kifejezetten egy kislány vagy épp ellenkezőleg, kisfiú volt a főszereplője. Problémákról persze nem szoktunk álmodozni. Ez majdnem olyan, mint az előre programozott csalódás. Legkésőbb attól kezdve, hogy kezében tartja fiát, lányát, előzetes elképzeléseivel is számot kell vetnie. Segíthet, ha egészen nyitottan, kíváncsian közelít az apróság felé, s felfedezi megdöbbentő képességeit. Beszélgessen erről párjával is! Figyeljék meg, mitől nyugszik meg, hogyan szeret elaludni a kisbaba, próbálják meg kitalálni, miért utál fürdeni, és miért olyan elégedett, amikor teletermeli a bugyrot. Épp ilyen fontos, hogy közösen keresgéljék a kis családjuk számára legjobb megoldásokat, a saját utat. Így a kéretlen tanácsadók hada is elmaradozik. A kisbabával a szülei fognak együtt élni, ezért elsősorban az ő lehetőségeik és határaik szabják meg, milyen utat fognak követni.

4. Enni is kell valamit
Megkönnyíti az apa dolgát, ha először is felméri, mire van a legnagyobb szükség otthon. Megállapíthatja például, hogy feleségének nemhogy főzésre, evésre is alig jut ideje az első időkben. Aki nem eszik, egyre ingerültebb és gyengébb lesz, ezért többféle lehetőséget is számba kell venni. A „komatál” szokása feléleszthető. A baráti körben megbeszélés szerint más-más gondoskodik finom falatokról. A vásárlást érdemes hetente egyszer, nagy tételben intézni, s tankoljunk fel olyan fagyasztott, esetleg félkész élelmiszerekkel, amelyekből pillanatok alatt ehető és finom ételt lehet varázsolni. Választhatjuk a készételrendelést is, ebben az esetben házhoz szállítják, és már csak melegíteni kell. A szoptató nők napjában többször is szörnyen megszomjazhatnak és megéhezhetnek, s tévedés azt hinni, hogy csak szoptatós teát vagy alkoholmentes sört ihatnak sós vízben főtt krumplival és párolt rizzsel. Jó ötlet, ha változatos, finom, nem annyira kalóriadús innivalókról gondoskodunk: ásványvízzel hígított bio gyümölcs- vagy zöldséglé, zabtej, rizstej, finom teák.
Készétel tipp: www.gastroyal.hu Menü öt napra 2800-3000 Ft
www.napkonyha.hu Teljesértékű ebéd 5 napra 8950 Ft Fitness menü 5 napra 5900 Ft

5. Kilátástalan küzdelem a kosszal
Kisgyerekes családban ritkán fordul elő, hogy takarítás, rendrakás után néhány órával még bármi látszata is volna, hogy valaki hosszú órákig takarított aznap. Éppen ezért sosem szabad túlságosan komolyan venni ezt a feladatot. A kisbabának nincs szüksége sterilitásra, kínos tisztaságra. Nem kell fertőtleníteni az összes kilincset, s elég, ha tiszta vízzel mossuk fel a padlót. Ha egy idő után minden családtagot zavar a kialakult káosz, eljön el a tettre kész apák ideje! Általában beválik, ha hetente egy napot kijelölünk takarításra, ami belefér, azt elvégezzük, a többi felett pedig békésen szemet hunyunk. Az első lépés a holmik csoportosítása és elpakolása (tiszta és koszos ruhák, tárgyak, konyha, ésszerű átrendezések). A következő lépés a takarítás önerőből, vagy a segíteni akaró rokonok beosztása a különféle munkálatokra. Ebben segíthet egy órarend: így pontosan nyomon követhető, mikor jön valaki vasalni, porszívózni, port törölni. Tipp: Gondoljuk végig, megéri-e takarítónőt hívni. Általában ezer forint körüli órabérrel számolhatunk. Egy 80 négyzetméteres, átlagosan bútorozott lakás kitakarítása körülbelül öt órát vesz igénybe.

6. Munkahelyi gondok
Már az apáknak is jár szülési szabadság, s a legtöbben készülnek is arra, hogy a szülés utáni heteket otthon töltsék. Ezt sajnos nem mindenütt nézik jó szemmel, különösen akkor, ha nehezen lehet helyettest találni abban a munkakörben, vagy a távolmaradás a kollégákat hozza nehéz helyzetbe. Szerencsés, ha több hasonló élethelyzetben élő férfi dolgozik együtt. Ők tudják és érzik is, miről van szó, s talán hajlandóak egymás helyett ideiglenesen nagyobb terheket vállalni abban a reményben, hogy majd ők is számíthatnak viszonzásra. Gondolkodjék el rajta idejében, hogyan tudja a legfontosabb feladatokat otthonról is elvégezni. Adottak ennek a technikai feltételei? A számítógép, az internet nemcsak az újdonsült apák helyzetét könnyíti meg, hanem az egész családét. Az is lehet, hogy jobban beválik, ha nem hozza haza a munkahelyi gondokat, hanem otthon csak a családjára és a lazításra összpontosít. Bármilyen bosszantó vagy nehéz volt a napja, ne gondolja, hogy a felesége otthon sokkal jobban jár. Hosszú távon elmérgesedik a helyzet, ha folyton egymást méricskélik, kinek nehezebb.

7. A hetedik te magad légy!
Saját magukat se veszítsék el menet közben! Törekedjék arra, hogy párjával ne csak a baba meg a mindennapos megoldandó feladatok tömkelege legyen a téma. Beszélgessenek arról továbbra is, mi újság a világban, mit írtak a legújabb filmekről, színdarabokról, tervezzenek nyugodtan olyan nyaralást, utazást, amelyben igazán kedvük telik. Nem kell lemondani a régi kedvtelésekről, barátokról. Igaz, család és munka mellett egy idő után nem könnyű (de nem is lehetetlen) szabad idősávot találni a foci, a sörözés és a bulizás számára. Szinte mindegy, miről van szó, de azt, ami igazán fontos, sem az apának, sem az anyának nem szabad feláldoznia. A jól működő családnak nem mártírokra van szüksége, hanem olyanokra, akik jól érzik magukat együtt, szeretik egymást, de emellett saját kedvteléseiknek is szentelnek időt.

Mi lesz a nagyokkal?
A nagyobb gyerekek egyetlen percig sem fogják mellőzöttnek érezni magukat, ha apa tartogat néhány ötletet: egy kis energialevezetés a szabadban, bunyó, foci (vagy egyszerű labdagurigázás), bújócska, fogócska. Egyszerű, ámde örökké hatásos, hálás játékok. Sokszor meglepően bugyuta dolgokkal lehet a legnagyobb sikert elérni. Íme egy példa: a gyerekek körben szaladgálnak a szobában, és ütemesen kiáltozzák: Jöhet a vadász, pufi ananász! Közben a papa látszólag élettelenül hever a kör közepén. Ám egyszer csak felpattan, és elkap valakit a legóvatlanabbak közül! Éktelen visítás a válasz…

Toplista apáknak
– Rob Parsons: A hatvanperces apa
Ötletadó könyv elfoglalt apáknak, amelyből megtudhatják, hogyan gazdálkodhatnak legjobban azzal, amiből a legkevesebb van: idővel. Hogy a családra is maradjon belőle!
Harmat kiadó
Tel.: 466-9896
– Szily László: Kitolás
Saját élmények alapján írt könnyfakasztó mű azoknak az apáknak, akik szeretnek sírni a nevetéstől. Kezdjék például az orrszívással és a parákat felsoroló fejezettel!
Konkrét könyvek Tel.: 337-4852
www.apafej.hu
Szülni és szoptatni nem tudunk, minden egyebet megtalálsz itt! – hirdeti az apák első magyar honlapja, mely számos hasznos infót tartalmaz, és tapasztalatcserére buzdít!
– A La Leche Liga apáknak való füzetei: Apa és a szoptatás, Családi ágy www.lll.hu

Fotó és illusztráció: Eltern

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top