nlc.hu
Baba
A baba jól van?

A baba jól van?

Ez az elsõ és legfontosabb kérdés, ha a kismama vérzést tapasztal a babavárás idején. Összegyûjtöttük a leggyakoribb okokat és azt is, mire számíthatunk.

A megtermékenyített petesejt beágyazódásától kezdve voltaképpen nem kellene semmiféle vérzést tapasztalnia a kismamának, ám a gyakorlatban a terhességek több mint negyedében mégis előfordul kisebb-nagyobb vérezgetés. Ez az esetek ötven százalékában vezet vetéléshez. Kisebb pecsételő vérzést sok kismama tapasztal az első hetekben, például a megtermékenyülés utáni hetedik-tizedik nap táján, amikor az embrió beágyazódik a méhfalba. Ha a későbbiekben más panasz, például hasfájás, menstruációs görcshöz hasonló húzó fájdalom nem jelentkezik, és az ultrahangvizsgálaton a hetedik és tizenegyedik hét között normális az embrió szívműködése, nagy az esély, hogy minden rendben lesz. Előfordulhat kisebb vérezgetés úgy is, hogy a valós ok nem derül ki, és a terhesség a későbbiekben zavartalan.





A terhesség első felében
Az első tizenkét hétben három olyan oka lehet a vérzésnek, amely feltétlenül figyelmet és orvosi segítséget igényel, mégpedig mielőbb.
A leggyakoribb jelenség a vetélés. Erős, bő vérzés, görcsök, húzó alhasi fájdalom, szövetdarabok ürülése kíséri. Bármilyen lelki megrázkódtatást is okoz a terhesség megszakadása, többnyire arról van szó, hogy az embrió életképtelensége, rendellenessége miatt alakult így. Vetélés gyanúja esetén mindig forduljunk orvoshoz! Ultrahangvizsgálattal gyorsan kideríthető, hogy valóban terhességről volt-e szó, az embrió a méhben fejlődik-e, és mutat-e életjelenségeket. Még meglepően erős vérzésnél is előfordul, hogy a látszat ellenére nem történt veszteség, és az ultrahangvizsgáló képernyőjén ott lüktet a pici szív. Ha viszont nem így áll a helyzet, általában rövid altatásban kiürítik a méh üregét. A tizenkettedik hét után már ritka a vetélés. A sikertelen terhesség után néhány hónap várakozást követően újra próbálkozhatunk, kicsi a vetélés ismétlődésének veszélye.
Száz terhességből egy esetben fordul elő, hogy az embrió méhen kívül indul fejlődésnek, többnyire a petevezetékben vagy a méhkürtben. Ez rendkívül veszélyessé válhat, ha nem észlelik időben. Ezért fontos, hogy a menstruáció elmaradása esetén mielőbb tisztázza a hüvelyi ultrahangvizsgálat, jó helyen van-e a petezsák. Ez a hatodik-hetedik héten már jól látszik. Méhen kívüli terhességre utalnak az éles alhasi görcsök, a pecsételő vérzés. Gondolni kell erre az eshetőségre, ha korábban kismedencei gyulladása, alhasi műtétje vagy méhen kívüli terhessége volt a kismamának. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni!
Ennél is ritkább oka a koraterhességi vérzésnek az úgynevezett mola-terhesség. Ebben az esetben a terhességi teszt pozitív, vérzés tapasztalható, ám petezsák és fejlődő embrió helyett az ultrahangvizsgálat kóros szövetburjánzást állapít meg. Ebben az esetben is a méh mielőbbi műszeres kiürítése a megoldás.

A terhesség második felében
Az a leghelyesebb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, amint vérzést tapasztalunk. A helyzet nem mindig súlyos és veszélyes, ám ennek eldöntéséhez vizsgálatra van szükség. A kisebb vérezgetések néha csak közvetett kapcsolatban vannak a terhességgel. A hüvely gomba- vagy bakteriális fertőzése miatt előfordulhat, hogy a babavárás idején amúgy is vérbő méhszáj érzékenyebb a szokásosnál, így szex után vagy hüvelyi vizsgálatot, rákszűrést követően előfordulhat egy kis vérzés, de ennek nincs jelentősége.
Jóval komolyabb probléma az elöl fekvő, azaz a méhszáj közvetlen közelében vagy azon rajta fekvő méhlepény. Kétszáz terhességből egyben fordul elő, jellemzője, hogy a vérzést általában nem kíséri fájdalom. Gyakrabban érintettek azok a nők, akik már szültek, akiknek császármetszésük vagy méhen végzett műtétjük volt, illetve akik ikreket várnak. Az esetek egy részében a méh növekedése, tágulása miatt a lepény helyzete kedvezőbbé válik, s így megszűnik a veszélyforrás, más esetekben fekvésre van szükség. Ha a szülésig sem változik a helyzet, császármetszéssel segítik világra a babát.
Ugyancsak veszélyes helyzetet teremthet, ha idő előtt leválik a lepény. Ez ugyanis veszélyezteti a magzat oxigénellátását, és súlyos vérveszteséget okozhat. A vérzésen kívül fájdalom is kíséri. A terhesség utolsó 12 hetében a leggyakoribb, és száz terhesség közül egyben fordul elő. Ennek gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni.

Megindult a szülés?
Akár koraszülésről van szó, akár valóban eljött a szülés ideje, a vajúdás megindulását enyhe, nyákos, vizes vérzés kísérheti. A méhnyakat záró nyákdugó távozása is járhat kevés vérzéssel. Ha erről van szó, rendszeres, ismétlődő méhösszehúzódásokat, keresztcsont felől kisugárzó fájdalmat tapasztalunk, melyet hasfájás, esetleg hasmenés is kísérhet. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, vegyük fel a kapcsolatot az orvossal vagy a szülésznővel, valószínűleg rövidesen indulni kell a kórházba!

Vérzés esetén kerüljük



  • a tamponhasználatot,

  • a szexet,

  • a hüvelyöblítést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top