Baba

Selymes, mint a baba bőre

Semmi sem fogható ahhoz a pillanathoz, amikor fürdetés után magunkhoz öleljük a kisbabát és beleszagolunk a nyakába, szinte érezzük a boldogság tiszta illatát. De semmi sem kétségbeejtőbb, mint egy síró csecsemő, aki a pelenka alatti kiütésektől nyugtalan... Márpedig amilyen bársonyosan finom lehet egy újszülött bőre, annyira kiszolgáltatott is az első hónapokban a külvilágnak.

Hitek és tévhitek sokasága kering a babák bőrápolásáról, és persze mindenkinek akad egy jó tanácsa, így nem csoda, hogy az újdonsült szülők nehezen igazodnak el a sokféle tipp és intelem sűrűjében. Ám a baba ápolása, akárcsak a bőre, valójában kényes kérdés: kellő óvatosságot és körültekintést kíván.

A „természetesség” hívei például úgy vélik, békén kell hagyni az újszülöttet, hogy a bőre a maga módján erősödjön. S a bőrápoláshoz nem kell más, mint tiszta víz és egy puha törlőkendő. Hiszen egyetlen újszülött se bújócskázik, épít homokvárat vagy játszik királylányost, de még csak nem is mászik… hogyan is piszkolódhatna be? Ám minden baba táplálkozik, és szükségszerűen büfizik, no meg a pelenkát is gyakori cserére kényszeríti. Mindezen szennyeződéseket egy tiszta vizes, lágy törlés nem képes eltávolítani. S mivel a bababőr fejletlen, nincs meg a kellő védekezőképessége. Ha a bőrápolás a tiszta – de mégiscsak vezetékes és vegyileg kezelt – vízre szorítkozik, az úgy hat, akár egy szárítógép: a bőr kiszáradhat és kipirosodhat.

Adódik tehát a kérdés, mit tehetünk, hogy megfelelően ápoljuk az újszülött érzékeny bőrét. A legfontosabb, hogy a bőre speciális igényeihez igazodó termékeket alkalmazzunk a fürdetés, a masszírozás és a pelenkaváltás során. S még jobb, ha közben arra is figyelünk, hogy jókedvűen teljenek a bőrápolás percei. Vegyük tehát sorra!

A pelenkaváltás a baba számára egyfajta öntudatlan szabadságérzet élményével is jár, amikor percekig szabadon rugdalódzhat, s örömében – kivált ha fiú – gyakorta rögtön pisil is. De ez az anyai szerető gondoskodás egyik fontos pillanata is, hisz épp a pelenkával fedett részt éri a legtöbb kellemetlen inger. Miután a pelenka felső részével alapvetően megtisztítottuk a babapopsit, válasszunk egy selymesen puha, mégis hathatós törlőkendőt. A JOHNSON’S ® Baby illatmentes törlőkendőt kifejezetten újszülött babák számára fejlesztették ki, és lágy, akár a tiszta víz, így biztonsággal alkalmazható a baba egész testén, még a szemek környékén is. Ha pedig megjelenik néhány piros folt, ha kicsípi a popsit a pelenka, a hirtelen kétségbeesés helyett gyors megoldást kínálnak a speciális védőkrémek. A JOHNSON’S ® Baby pelenkakiütés elleni védőkrém már első alkalommal is láthatóan eredményes, és a nagyon érzékeny bőrre is bátran alkalmazható. Persze bármennyire is aggódunk, mértékkel kenjük a krémet, és legyen a babának kellemes, közben gyengéden simogassuk a kicsit, mosolyogva beszéljünk hozzá.   

Az újszülött fürdetése és fürdés utáni masszírozása a nap fénypontja lehet. Az a családi rítus, amely a baba-mama bizalmi viszonyt megerősíti, hisz egy kicsit a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzetével jár – nem csak a gyakorlatlan anyának s apának… Ezt a kis feszültséget nemcsak a fürdetés, a mama megnyugtató érintése és hangja oldja, de a fürdetés utáni testápolás és masszírozás is. A fürdéshez használjunk az újszülött bőrének megfelelő, gyengéd és folyékony JOHNSON’S® Baby fürdetőt és sampont (Top-to-Toe), majd  a még vizes bőrt kenjük be lágyan babaolajjal, végül óvatosan itassuk le a nedvességet törölközővel. S ha a fürdés és a lágy, olajos masszázs után magunkhoz öleljük a babát, pontosan értjük majd, miért született az a mondás: Selymes, mint a baba bőre.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top