Baba

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

Sajnos elkerülhetetlen, hogy egy bizonyos életkorban, 2-3 éves korában a mi kis angyali gyermekünkből fúria váljon, aki minden apróságon felhúzza magát. A dackorszakra szüksége van, mert ez a fejlődésének egy fontos fázisa, de nekünk, anyáknak elég megterhelő időszak.

A hisztirohamokat nemes egyszerűséggel csak idegösszeomlásnak szoktam hívni, mert kívülről nézve a semmiből jönnek, és olyan, mintha nekünk, anyaként semmilyen hatásunk nem lenne semmire. A gyerekek ilyenkor tulajdonképpen lelki terror alatt tartják a szüleiket, hiszen bármiből, de tényleg BÁRMIBŐL lehet hiszti. A rózsaszín bögrében szolgáljuk fel a kakaót, ami még tegnap a kedvence volt? Jön az összeomlás, mert a gyermek ma már a zöld bögrét szereti, csak ezt elfelejtette közölni. Borsófőzelék van ebédre, amiből múlt héten még repetát is kért? Ma a fejünkre borítja, mert most már szerinte undorítóak a zöld gömböcskék. És így megy tovább egész álló nap. Sosem tudhatjuk, mikor lépünk rá a nagy vörös gombra nála, amitől leveti magát a földre és elkezd sikítani.

Minden anya eszköztárában kell lennie pár olyan praktikának, amelyekkel az elejét veheti ezeknek a hisztiknek.

Legalább a felének. Vagy legyünk ésszerűek: a negyedének. Ha egy nap 20 hiszti helyett csak 15-öt kell átélnünk, akkor az már egy sikeres nap. A józan eszem megőrzése érdekében vetettem be a saját gyerekeimnél az alábbi trükköket, és tervezem használni mindet a legkisebb lányomnál is, aki várhatóan alig 6 hónap múlva rálép a dackorszak rögös útjára. Hátha más gyerekénél is működik valamelyik.

1. Mindig legyen zsírkréta nálad

Nem kell a legdrágább fajta, mert úgyis elveszíti a gyermek a felét útközben, pont megteszi akár egy termékminta is, amit a múltkor a biztonsági őr adott a játékboltban, hogy megnyugtassa a földön hisztirohamban fetrengő csemetédet. Bárhová mentek, ahol várni kell, legyen az orvosi rendelő vagy kormányablak, ott vedd elő a zsírkrétákat, és firkálja tele az összes létező szórólapot. Ha véletlenül elkolbászolna mellőled és a falat veszi célba, akkor nézz másik irányba, az ő hibájuk, hogy olyan sokáig váratnak. Ha a gyermeked nincs oda a rajzolásért, akkor lehet a zsírkrétákkal szuper jól bábozni is, egész mesét kanyaríthatsz a piros és lila kréták köré, amivel elbűvölheted legalább öt percre a csemetédet.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

2. Használj kenőpénzt

Nyilván nem igazi pénzzel, de például aprócska nyalánkságokkal jól lefegyverezhetőek a gyerekek. Ne áruld el az ügyvédjének, hogy megvesztegeted egy jól célzott minyonos cukorkával, és nem lesz belőle semmi baj. Mielőtt bármilyen érdekes, izgalmas, szórakoztató helyről elindulnál vele hazafelé, súgd a fülébe, hogy “Ha sírás és hiszti nélkül hagyod el a helyet, akkor kapsz egy (tetszőleges kedvenc édesség neve) az autóban.” Nekem ez mindig bejött. Vagyis majdnem mindig. Kivéve például akkor, amikor a játszóházból a sikító háromévesemet a vállamon kellett kivinnem. És még párszor talán nem működött, de mondjuk azt, hogy többször igen, mint nem. Sosem árultam el a többi anyukának, hogy hogyan csinálom, hogy az én gyerekem nem áriázik, ha haza kell indulni. A lényeg a kenőpénzben, hogy olyan legyen, ami elég apró, elég finom és megszámlálható, hogy gyűjteni tudja, ha ahhoz van épp kedve.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

3. A választás illúziója

A kis válogatós nem akarja megenni a vacsorát? Oké. Mondd neki, hogy “Ez van vagy rugamanba vacsorára. Te döntesz.” A rugamanba helyett bármi megteszi, ami elég egzotikusan hangzik, és akár egy étel neve is lehet. Soha nem választja az ismeretlen nevű ételt. Ráadásul ki sem tudja mondani, hogy rugamanba, mert még épphogy csak tud beszélni, úgyhogy kénytelen lesz megenni, ami a tányérján van. Ha mégis a rugamanbát választaná, mert ennyire fifikás, akkor tálalj elé a hűtőből valami olyan ételt, amit biztosan nem szeret.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

4. Készíts kívánságlistát

Számtalanszor megmentett a kívánságlista szorult, bevásárlós helyzetekben. “Anyaaaa, ezt akarom! ANYA! Azt vedd meg! Anyaaaa, akarom, akarom, akarom!” Ilyenkor egyszerűen azt válaszold, hogy “Rendben van, követelőző magzatom, írjuk fel a kívánságlistára.” Majd fotózd le a terméket, amit épp annyira akar. Úgy tűnik, hogy ettől megnyugszanak, és bár sok fotó készül, de egész csendesen megúszható egy bevásárlás. Azért is remek ötlet ez, mert később, az utolsó utáni pillanatra hagyott karácsonyi és szülinapi ajándékok beszerzésénél elég csak végignézni a fotókat és rábökni egyre, hogy máris teljesítsük a küldetést. Nincs több erőlködés, hogy vajon mit kívánt a gyermek annyira két napja, mert minden ott van a telefonodban.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

5. Szorítsa ki a szuszt valamiből

Amikor az ember mérges, akkor úgy érzi, hogy legszívesebben megfojtana valakit. Így van ez a gyerekeknél is, de azért arra semmiképp sem szabad bátorítani őket, hogy emberi nyakat szorongassanak, amikor épp rohamot kapnak. Helyette adj valamit a gyermek kezébe, amikor mérges, legyen az egy baba, párna vagy stresszlabda, amit szoríthat kedvére. Megkönnyebbül tőle, levezeti rajta az energiáit. Akár még egy bokszzsákot is akaszthatsz a gyerekszobába, ha attól lesz nyugodtabb.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

6. Nagy ölelés

Mondd el a gyereknek, hogy ha nagyon idegesnek érzi magát, akkor kérjen tőled egy ölelést. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de a középső lányomnál elég jól működött, mert a méreg mögött a kis totyogóknál mindig van egy kis szomorúság is. Frusztráltság, hogy már nem tartoznak velünk annyira össze. Az öleléstől szebb lesz a világ mindig, és a méreg nagy része is elszáll. Ha még nem akkora a dackorszakos gyermek, hogy ő kérje az ölelést, akkor ha látod, hogy ki fog borulni, ölelgesd meg, hátha megnyugszik az érintésedtől.

Így kezeld a gyerek hisztirohamát, mielőtt még elkezdődne

Olvass többet a hisztiről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top