Baba

A vérnyomásod is megmondhatja, fiad vagy lányod lesz

1400 nő vérnyomásadatait tanulmányozták a kanadai kutatók, és kiderült: a magas vérnyomással élők körében több fiú születik, mint lány.

Már a terhességet megelőzően is magasabb volt a fiút szülő anyák vérnyomása, függetlenül a nők korától, végzettségétől, testtömegindexétől, illetve attól, hogy dohányoznak-e – derítették ki a torontói Mount Sinai Hospital munkatársai.

A vital.hu cikke szerint a kanadai kutatók 1411 olyan nőt vizsgáltak, akik gyermekvállalást terveztek a közeljövőre nézve. Ezután a terhesség kezdetekor és a terhesség során is többször megmérték vérnyomásukat, koleszterin-, triglicerid- és glükózszintjüket.

“Az emberek esetében a magzat nemét a spermában található kromoszóma határozza meg, éppen ezért eddig senki sem figyelt az anyai vérnyomásra. Azt egyelőre nem tudjuk, mi rejlik a jelenség hátterében, de hamarosan további kutatásokra is végzünk a témában” – fogalmaz a kutatást vezető dr. Ravi Retnakaran.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top