nlc.hu
Baba

Akut mieloid leukémiában szenvedő kisfiú

Ritka betegségben szenved, már másodszorra küzd életéért a kisfiú

Csak minden ötmilliomodik csecsemőt érint a ritka betegség.

Ashton Lucas koraszülöttként jött világra tavaly november 17-én, de mindössze öt nappal később egy ritka betegséget, veleszületett akut mieloid leukémiát (AML) diagnosztizáltak nála. A Sydney Children’s Hospitals Foundation szerint az AML egy hihetetlenül ritka vér- és csontvelőrák, és csak minden ötmilliomodik csecsemőt érint.

Ashton édesanyja, Natasha Lucas azt mondta, amikor a fiú megszületett, a kórterem hirtelen nagyon csendes lett, és mindenki egymásra nézett. A baba nem sírt fel, az ápolónők azonnal oxigént adtak neki. Amikor Ashtont, férje, Nathan Lucas odament, hogy megnézze a fiukat, azt látta, hogy a baba teste tele van zúzódásokkal, és daganatok lepik el a fejét és a mellkasát.

Másnap az újszülöttek intenzív osztályán egy orvos azt mondta a szülőknek, szerinte Ashton AML-ben szenved. Az újszülöttet ezután a Westmead’s Children’s Hospitalbe szállították, ahol további vizsgálatok megerősítették a szörnyű diagnózist.

„Nagy csontvelőmintát és bőrbiopsziát vettek, és azt mondták nekünk, hogy két-három napba telik, amíg megérkeznek az eredmények – két órával később telefonhívást kaptunk” – mondta Lucas, hozzátéve, hogy azt mondták neki, hogy a betegség „eléggé agresszív“.

Több kemoterápia után Ashton állapota áprilisban javulni kezdett, hosszabb időre hazamehetett. Augusztusban azonban anyukája észrevett egy dudort, amely úgy nézett ki, mint egy eltömődött szőrtüsző, amely a fején képződik. „Aztán egyre nagyobb lett, majd felbukkant még néhány, a páromra néztem, és azt mondtam, hogy ez nem jó.”Ashton rákja visszatért.

Az egyéves gyermek a múlt hónap végén csontvelő-transzfúziót kapott egy anonim európai donortól. Jelenleg jól van.

 

kisbaba láb

Illusztráció: iStock

(via)

Nagy hősök

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top