nlc.hu
Baba

Büntetés csok támogatás után

Brutális összeget kell visszafizetni, ha nem születnek meg a csokos gyerekek

A jegybanki alapkamat megugrásával a büntetőkamat az egekbe szökött, akár 69 millióra is rúghat a 10 milliós csok támogatás után visszafizetendő büntetés, ha nem születnek meg a beígért gyerekek.
Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában, Budapesten.

A családi otthonteremtési kedvezményben (csok) az emelt, 10 millió forintos támogatás három – meglévő vagy vállalt – gyerek után jár, amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél. Ám ha az ígért gyerekek nem születnek meg, a támogatást büntetéssel növelten kell visszafizetni.

A 10 milliós támogatásnál a büntetőkamat a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez nem jelentett komoly terhet, amíg 0,6 százalékos volt az alapkamat, hiszen 3 százalék megegyezett a támogatott lakáshitel kamatszintjével. Mára viszont a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen a jegybanki alapkamat mértéke már 11,75 százalék, ennek ötszöröse pedig 58,75 százalék – írja a 24.hu a Bankmonitor alapján.

Ha feltételezzük, hogy az alapkamat változatlan szinten marad, akkor a büntetés hatalmas összegre hízhat abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére:

ha a három vállalt gyerekből egy sem születik meg, akkor összességében a 10. év végén 68 750 000 forintot kell visszafizetnie a családnak az állam felé.

Ha a vállalt háromból csak egy gyerek születik, akkor több mint 64,6 milliót, ha pedig kettő jön világra tíz éven belül, akkor csaknem 51 milliót kell visszafizetni. Ráadásul az összeget a határidő leteltét követő 120 napon belül egy összegben kell megfizetni az államnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az összegek csak akkor érvényesek, ha a gyermekvállalási határidő alatt végig az aktuális 11,75 százalékos szinten marad az alapkamat.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Marjai János)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top