nlc.hu
Baba

Hajmeresztő gyógymódok

Alkoholfüggővé tették bölcsődés gyereküket – hajmeresztő gyógymódok

Megdöbbentő, milyen gyógymódok voltak elfogadottak a múlt században és azt megelőzően, melyektől azt remélték, elűzi a gyerekek betegségeit.

Mai is rengeteg hagyományos praktikát vetünk be, hogy meggyógyuljon a gyerekünk, ha betegség éri utol. Ezek szerencsére megállnak már a kamillatea vagy az inhalálás “veszélyességi fokán”. Néhány tíz- és százévvel ezelőtt azonban az akkori hagyományok olykor egészen megdöbbentő, ma már köztudottan rendkívül káros megoldásokhoz nyúltak. Tudtad például, hogy sokan rendszeresen alkohollal itatták a néhány éves kicsiket?

Alkohol a sírás ellen

Széles körben elterjedt gyakorlat volt világszerte, különösen a 19. században és a 20. század elején, hogy a túl eleven vagy nehezen alvó kisgyerekeknek alkoholt adjanak, mely megnyugtatta őket, nem ritkán függőséget alakítva ki ezzel a néhány éves kicsiknél vagy éppen csecsemőknél. A függőség mellett több esetben kellett alkoholmérgezéssel szembenézni a családnak, a rendszeres “terápia” pedig rendszeresen okozott fejlődési zavarokat is.

GettyImages

GettyImages

Forró vas a sebek kezelésére

Sebek, kifakadt fekélyek gyorsabb hegesedésére és a véralvadás elősegítése érdekében tűzforró vasat nyomtak az érintett bőrfelülethez. Az eljárás túl azon, hogy szörnyen fájdalmas volt, még maradandó égési sérüléseket is tudott okozni.

“Tisztító” bélféreg-kezelések

A 19. században és azt megelőzően azzal a céllal adtak bélférget a gyerekeknek, hogy javítsák az emésztést és általános egészségi állapotukat. Legnépszerűbb a galandféreg és az ostoros féreg volt, gyakorlatilag lenyelették őket a kicsikkel a lárvákat és petéket, melyek aztán számtalan problémához vezettek, többek közt tápanyaghiányhoz, vérszegénységhez.

Fogak kiütése a rossz szellemek ellen

A módszer még a középkorban volt sok helyen elterjedt. Az eljárás lényege az volt, hogy a zavart vagy mentálisan beteg gyerek fogát kihúzták vagy egyenesen kiütötték azt remélve, hogy a foggal együtt majd a rossz szellemek és démonok is távoznak a beteg testéből.

GettyImages

GettyImages

Higanyos kenőcsök bőrproblémákra

Világszerte alkalmaztak a 19. században higanytartalmú kenőcsököt többek között pikkelysömörre és ekcémára, csecsemők esetében pedig a pelenkakiütések kezelésére nem számolva azzal, hogy ez könnyen okozhat higanymérgezést is.

Fagyban edzés

Különösen a múlt század első felében volt népszerű egyes kultúrákban az a gyakorlat, hogy a csecsemőket és kisgyerekeket extrém hidegbe tették ki azzal a céllal, hogy ellenállóbbak, edzettek, erősek legyenek. Sajnos sokukkal ennek éppen ellenkezője történt: maradandó egészségkárosodást vagy akár fagyási sérülést szenvedtek.

Fémreszelék fogyasztása

Az ókorban és még a középkorban is elterjedt nézet volt, hogy bizonyos fémek reszelékét orvosságként lenyelve gyógyulást remélhetünk. Gyerekek és felnőttek is fogyasztottak ilyen módon higanyt, ólmot és még arzént is, számtalan egészségügyi problémát és mérgezés előidézve ezzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top