Sosem késő
Szponzorált tartalom

A kor nem számít! 30 évesen lehetünk vének, 75 évesen fiatalosak avagy így vegyünk példát az amerikai nyugdíjasoktól

A kor nem számít. Pontosabban: biztosan nem csak a kor számít, ha arról beszélünk, ki mikortól lesz – ne szépítsünk, mondjuk ki – öreg. Többek között az is fontos, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, mennyire vagyunk szellemileg topon, és milyen céljaink vannak az életben. Célok? 75 évesen? Na, pont ez az, amit megtanulhatunk például az amerikai nyugdíjasoktól!

Kétség sem fér hozzá, igen, az Amerikai Egyesült Államok messze van minden szempontból. Az életszínvonal magasabb és a lehetőségek is határozottan nagyobbak, mint Magyarországon, de ez nem jelenti, hogy ne leshetnénk el tőlük ezt-azt a nyugdíjas évekkel kapcsolatban. Íme, öt olyan tanács nekünk, magyaroknak, amelyet az amerikai nyugdíjasok élete ihletett.

Összegezzünk, írjunk memoárt

Nem is egy amerikai és brit felmérés bizonyítja, hogy a nyugdíj nem mindenki számára jelent felszabadulást, sokan a nyugdíjba kerülés után értéktelennek tartják magukat, kilátástalannak látják az életüket, súlyosabb esetben depresszióval kerülnek szembe. A nagy többség azonban a nyugdíjas éveket egyfajta összegzéssel kezdi. Átgondolja, mi volt a céluk, mit értek el, mi maradt ki az életükből és miért.

TIPP: Ha úgy tetszik készítsünk egy új bakancslistát, tűzzünk ki célokat. Ha könnyebben megy a feldolgozás, kezdjünk el memoárt írni, ez nemcsak az írók, költők, nagy emberek kiváltsága, hanem egy hasznos eszköz arra, hogy feldolgozzuk az életünk egy szakaszát a jó és rossz élményekkel együtt. A szellemi tevékenységek nagy része fiatalon tart, ha nem írunk, akkor olvassunk, fejtsünk rejtvényt, kártyázzunk, játsszunk társasjátékot vagy memóriajátékot az unokákkal.

Dolgozzunk továbbra is!

Ma már az Amerikai Egyesült Államok sem feltétlenül az álmok országa. A baby boom generáció tagjai lassan nyugdíjasok lesznek, az emberek egyre tovább élnek, egyre kisebbek a megtakarításaik, cserébe olyan életszínvonalon próbálnak maradni, mint aktív éveikben. Egyre többen vannak, akik a nyugdíjas éveikben is munkát vállalnak. Ha van erre lehetőségünk, kövessük őket ebben: a munka egyrészt fiatalon tart, másrészt az extra bevétel mindig jól jön.

Mozogjunk rendszeresen!

Az Amerikai Egyesült Államokból nem véletlenül indulnak mozgással, sportolással kapcsolatos trendek. A túlsúlyosság komoly problémát jelent náluk: egy 2017-es felmérés szerint a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Ebben ne kövessük őket, viszont a változatos mozgásformák felfedezésében mindenképp. Ismerkedjünk meg az ízületeket kímélő a pilatesszel, a jóga finomabb verzióival, a gerinctornával, vagy a saját testsúlyos edzéssel, amit sok amerikai nyugdíjas is aktívan űz.

nyugdijas, amerikaAdományozzunk, önkénteskedjünk

Egy felmérés szerint az amerikai nyugdíjasok sokkal többet foglalkoznak az adományozással vagy önkénteskedéssel, mint a 25 és 44 év közötti polgártársaik. Általában civil aktivistákat, egyesületeket vagy vallással kapcsolatot csoportokat, tevékenységeket támogatnak. Sokan a kórházakban, könyvtárakban végeznek önkéntes munkát. Állítólag a 65 éven felüliek tevékenysége nélkül nagyon nehéz helyzetben lennének ezek az intézmények. Hasonló önkéntes munkára sokszor Magyarországon is szükség lenne ahhoz, hogy a különböző szervezetek, egyesületek, intézmények, kezdeményezések életben maradjanak. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezek a tevékenységek segítenek abban, hogy tovább maradjunk aktívak, fiatalosak, tettre készek. Itt ugyanis biztosan számítanak ránk.

Barátkozzunk, járjunk el, kötődjünk

Az amerikaiaknál ugyan nincs az utcán, a házak előtt kispad, ahova kiülnek pletykálni az idősek, cserébe vannak kisboltok, sakktáblák a parkokban, eleve városi parkok. Az amerikai nyugdíjasok szívesen járnak el különböző, tematikus klubokba, csatlakoznak közösségekhez. A társas kapcsolatokat idősként nem is érdemes kihagyni az életünkből: a barátok, hasonló érdeklődésű emberek nemcsak segítenek abban, hogy együtt vészeljük át a nehezebb időszakokat, hanem abban is, hogy közösen éljük át a legszebbeket.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top