Család

Természetes tippek a várandósság idejére

A várandósság alatt az emésztõrendszer változásával nap mint nap szembesülhetsz. Sok furcsaságot észlelhetsz a testedben, amit elõtte még nem tapasztaltál. Természetes módon megkönnyítheted ezt az idõszakot.

Cikkünk szerzője
szakértőnk: Kotroczó Anikó,
kismama- és babajóga-oktató.

Kérdezd Anikót! »

A száj

Ebben az időszakban fokozódik az étvágy. Különböző ételeket és ízeket kívánhatsz meg, mint például az édes vagy a savanyú.
Mivel a nyálelválasztás fokozódik, valamint a nyál összetételében is változás következik be a kilenc hónap alatt, ezért gyakoribb a fogak szuvasodása. Megelőzéséhez elengedhetetlen a fluor, mely már a legtöbb fogkrémben megtalálható, valamint tengeri halakban és rákokban is. Jelentkezhet ínyvérzés is, mely leginkább vitaminhiányra utal. Ennek kiküszöbölésére fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ezek közül is azokat részesítsd előnyben, amelyeknek szezonjuk van.
A fogínyvérzés megakadályozásához szükség van még az úgynevezett P-vitaminra, ami nem más, mint vízben oldódó vitamin citrinből, rutinból, heszperidinből és bioflavonoidokból. Segíti a C-vitamin megfelelő felszívódását, valamint a kötőszövetek egészségesen tartását. A P-vitamin megtalálható a citrusgyümölcsök (a citrom, a narancs, a grépfrút) héjának fehér rétegében és a gerezdek elválasztófalán, valamint a sárgabarackban, a szederben, a cseresznyében és a csipkebogyóban.
Megszűnik a fogínyvérzés akkor is, ha mindennap fogmosás után citromlével átmasszírozod fogínyedet.

A gyomor

A növekvő méh a gyomrot balra-felfelé tolja, ezért a gyomorégés és a savtúltengés általános jelenség. A természet patikájában válogathatunk természetes gyomorsavcsökkentő eljárások közül, mint például a burgonya levének fogyasztása éhgyomorra, a kukoricahaj-tea (ez a jól ismert kukoricabajusz), vagy egy evőkanálnyi búzadara megpirítva – természetesen nem olajon –, és elfogyasztva éhgyomorra.
Vannak olyan gyógyító tápláléknövények, amelyek hatását népirodalmi adatok bizonyítják. Jó tulajdonsággal rendelkezik ilyen szempontból az ananász, az articsóka és az alma.
A gyomor megváltozott helyzete miatt a várandósság vége felé már egészen kis mennyiségű étel fogyasztása is teltségérzetet idézhet elő. Ezért javasolt napjában többször enni kisebb mennyiséget.

Mivel a simaizom ellazulása miatt renyhe a bélműködés, fokozódik a vízfelszívódás, ennek okaként pedig székrekedés alakul ki, ami gyakrabban vezet aranyér kialakulásához. A székrekedés megelőzésére érdemes megfogadni egypár tanácsot.

Az esetlegesen helytelen táplálkozáson túl a mozgásszegény életmód is közrejátszik, ezért mozogj rendszeresen. Keress várandós kismamáknak kialakított mozgásokat, mint például a kismamajóga, az aquanatal vagy az Aviva-módszer. Hatásos lehet, ha intimtorna-tanfolyamra is elmész, mert az a medencealapi izmokat felkészíti a szülésre.

A dúla tanácsai

• Kezdd a napot egy jó nagy pohár langyos vízzel, ezzel beindítod a bélperisztaltikát!
• Fogyassz elegendő folyadékot, legalább két litert a naponta!
• Tedd szokássá, hogy mindennap ugyanabban az időpontban mész WC-re, így tudatosan hozzászoktatod magad ehhez, és mindig azonos időpontban lesz székelési ingered.
• Fogyassz élőflórás termékeket, valamint acidophilust tartalmazó készítményeket az egészséges bélflóra megtartásáért vagy visszaállításáért.

Táplálkozz rostdúsan, ehhez fogyassz olyan ételeket, amelyek segítenek ebben és a székrekedés megelőzésében.

Ilyenek a teljesség igénye nélkül:
• ananász, cseresznye, egres, körte, kukorica, málna, meggy, szilva, zab, korpapehely,
• borsó – növeli a széklet mennyiségét és puhaságát, ezért beindítja a bélperisztaltikát,
• datolya és a füge – aszalva is,
• a lencse kiváló ellenszere mind a székrekedésnek, mind pedig az aranyérnek, • a lenmag, melyet vízbe vagy joghurtba beáztatunk, és úgy fogyasztjuk reggelire.

Az aranyérre érösszehúzó gyógynövényeket lehet használni kenőcs formájában. A vadgesztenye, a fekete nadálytő kiváló hatású, de a körömvirágkrém is hatásos lehet, vagy E-vitaminnal átitatott vattapamacs a helyi kezelésre.

További cikkeink a témában:

Terhességi vizsgálatok »
Kismamajóga »
Tudatos várandósság az ájurvédával »
Aquanatal – kismamák a vízben »
Természetes tanácsok kismamáknak »

A vesék

Az emésztőrendszeren túl fontos megemlíteni a vesék szerepét is.
A várandósság elején és végén fokozódik a vizelési inger, először a megnövekedett méh, majd a baba koponyájának nyomása miatt. Mivel a várandós méh jobbra dől, ezért gyakoribb a vizeletpangás és a felső húgyutak gyulladása.

A vesék zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen a foszfor, ezért ügyelj arra, hogy étrendedben legyenek benne a következők: szárnyashúsok, halak, görögdinnye, teljes kiőrlésű gabona, dió, tojás, magvak. A vesekeringés és a hormonok változása miatt a vérnyomás is emelkedhet.

A magas vérnyomás természetes ellenszerei a táplálkozásban például az ananász, a fekete ribizli, az áfonya, a cékla, a fejes saláta, a fokhagyma, a hagyma. A niacin vagy más néven B3-vitamin fokozza a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást, ezért érdemes erre is gondolni, ha ilyen problémával állsz szemben.

A hüvely

Gyakoribbá válik a hólyaghurut kialakulása, ami elősegíti a sokakat megkeserítő hüvelyfolyást is. Jó hatás érhető el, ha egy tampont élőflórás joghurtba mártasz, és éjszakára felhelyezed a hüvelybe, reggel pedig az első vizelésnél kiveszed. Ez az egyszerű eljárás helyreállítja a hüvelyflórát.
Ha esetleg gombás fertőzés alakult ki, 1 csepp levendula- és 1 csepp teafa-illóolajat cseppents rá a tisztasági betétedre, ami a nap folyamán kifejti a hatását. Nem irritál!
Ha gombás fertőzéssel állsz szemben, akkor ügyelj a táplálkozásodra is. Kerüld a finomított élelmiszereket, mint a liszt, a cukor, az édesség, valamint az élesztőt tartalmazó készítményeket, mivel ezek táptalajt biztosítanak a gombáknak, amik nehezen irthatók ki.

Mint láthatod, a várandósság igen sok változást hoz az ember életében, de a helyes életmóddal, táplálkozással és rendszeres mozgással a legtöbb problémát megelőzheted.

Könyvajánló:

Melanie Sykes & Hilary Boyd: A gyönyörű kismama
Partvonal Kiadó, 2007

A terhesség csodálatos kilenc hónapja alatt egy egészen új személyiséget ismerhetünk meg magunkban. A gyönyörű kismama vidám és megható történeteivel megmutatja nekünk, hogyan fogadjuk el saját másállapotunkat, és segít abban, hogy a szülés után egészséges önbizalommal térhessünk vissza régi-új önmagunkhoz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top