Család

Mozgás, babám!

A mozgás alapvető szükséglete minden embernek. Ez a tény a gyerekeknél még jobban érvényesül, hiszen minden apró gyermek egy kis "perpetuum mobile", egy igazi örökmozgó.

Ha hagyjuk a gyermekeket, hogy kimozogják magukat, kússzanak-másszanak, szaladgáljanak, ugráljanak a jó levegőn, akkor egészséges csemeték válnak belőlük. És ha a szülők nemcsak engedik mozogni, hanem még bátorítják is őket már piciny koruktól fogva, jó mozgású, szép tartású, kiváló alakú gyermeket nevelhetnek, úgy, hogy ez gyermekeink számára csak egy játék lesz. Egy igen kellemes és izgalmas játék, hiszen anyuval és apuval együtt lehet csinálni.
Az állandó ringatás, együtt mozgás stimulálja és fejleszti a bébik agyát, nem csoda, hogy mindenki azt ajánlja, hogy a kisbaba legyen minél többet kézben, kendőben.
A legjobb a természeti népek módszere, ahol az anya a pici egyéves koráig a testére kötözve hordozza a gyereket. Napjaink modern társadalmaiban a babák sokat fekszenek a kiságyban, a járókában, a babakocsiban. Kézben csak akkor vannak, ha esznek, fürdenek, vagy ha a sírás miatt felveszik őket.

Mozgás, babám!

Mozgás anyuval, apuval

A gyermeket a szüleihez ősbizalom fűzi, tőlük elfogad és könnyen megtanul mindent, amit a szülők saját meggyőződésükből, hitelesen és határozottan közvetítenek a gyerekek felé. Ha mindennap megmozgatják a kisbabát, nemcsak hogy megerősödik, hanem kialakul egy szorosabb kapcsolat szülők és gyermekeik között, amely az együtt végzett nagyon egyszerű gyakorlatoknak köszönhető.

A babák és a szüleik közös „edzésének” alapjait is az USA-ban dolgozták ki, Glenn Doman, Douglas Doman és Bruce Hagy How to Teach Your Baby to be Physically Superb (from Birth to Age Six) című sikerkönyve alapján. Hazánkban Vankó Magdolna személyi edző, personal trainer, Gaszt Ákos személyi edző, personal trainer, Gaszt Nemes Dóra edző, „professional anyuka”, két ikerkisbaba édesanyja „magyarította” és fejlesztette tovább.

A Baby Fitness huszonöt perces foglalkozásain nemcsak a kicsik, hanem az anyukák és az apukák is edződnek, hiszen egy hat-nyolc kilós bébit emelgetni nem kis munka.

Születéstől mozoghatnak!

Ez a program több lépcsőből épül fel, amelyek egyenként három-három részből állnak. Ezek a lépcsőfokok egymásra épülnek, de nem feltétlenül következik be az egyikről a másikra lépés mindhárom részfázisban egyidejűleg. Mindig a kisbaba igényeihez és tudásszintjéhez kell igazítani a következő gyakorlatokat.

Fontos:
• Amellett, hogy kiváló mozgáskészségű gyerekeket akarunk nevelni, figyelnünk kell minden szempontból a gyerekek biztonságára, helyes tartására, a mozgássor megfelelő kivitelezésére. Ezért kell pontosan megtanulniuk a szülőknek a gyakorlatokat!

• Mindig előre megmondjuk a gyermeknek, mit fogunk csinálni, még akkor is, ha pici. A szülők minden mozgásformát a gyerekkel együtt végeznek, és közben biztatják, erősítik az amúgy is meglévő lelkesedését.

A programot ideális esetben a születés pillanatától kezdve lehet végezni. Ilyenkor szükség van néhány segédanyagra, például egy akkora párnára, amelyen a pici baba elfér, hogy az első „görgetőgyakorlatokat” ezen tudják megcsináltatni a szülők.
Hathetes kortól már be lehet velük járni az edzőtermek aerobikszobáiba, amelyet ennek megfelelően alakítanak ki a szakemberek. Alapvető dolog a tiszta padló, amelyre tornaszőnyegeket kell tenni – annyit, amennyi kisbaba vendég lesz –, erre az otthonról hozott kispokrócokat rakjuk.
A kisbabák nagyon élvezik a Baby Fitnesst, hiszen a szüleikkel együtt végzik, szakember irányításával.

Egy kis ízelítő a programból

– A bemelegítés itt a babahordozás, popsi- és derékfogással.
Először a mobilitásgyakorlatot végezzük a kisbabákkal. Mászatjuk őket. Hason fekszik a kisbaba, kiteszünk valami olyan tárgyat elé, amelyet szeretne megszerezni. Ha nem indul el a kisgyermek, a talpához szorítjuk a kezünket, hogy könnyebb legyen a start. A kisbabákat motiválja a kortársak jelenléte. Nem is gondolnánk, de már pár hónapos korukban is figyelik egymást, és ha a cél az, hogy elkússzanak egy labdáig, gyorsabban megy nekik, ha azt látják, hogy egy másik manó is igyekszik mellettük.
– A következő gyakorlatok a kisbabák balanszrendszerét fejlesztik. A szülők a hátukon fekszenek, két oldalukon megfogják gyermeküket, majd felemelik mellkasról, jobbra-balra, előre-hátra. A hintáztatás ölben előre-hátra, jobbra-balra történik
– Kétemberes gyakorlat, amikor a kisbabát a pokróc segítségével görgetjük jobbról balra.
– A manuális képességek ebben a korban a legjobban hintáztatással fejleszthetők. Először természetesen a szülők hüvelykujján, aztán lehet függeszkedni, hintázni boton is, később a lengőhinta is bevethető. Ezekkel a gyakorlatokkal a tüdő rekeszizmai is tágulnak.

Nagyobb gyerekkel is bátran el lehet kezdeni a programot. Ajánlatos, hogy ilyenkor is keresztüljussunk az egymásra épülő fázisokon, persze ekkor gyorsabban haladhatunk, és hamarabb elérhetjük azt a szintet, ahol a gyerekek érettsége tart. Például nem kell hónapokat tölteni az egyéves gyerek mászatásával, hogyha ő már jár.

Az edzés végén

A 2–4 hónapos kor közötti kisbabák 20-25 perces intenzív tornáztatás után kifáradnak. Ilyenkor képesek azonnal elaludni, és a maradék időben az anyukák végezhetik el has-, far- és comberősítő gyakorlataikat, hogy ők is jó formába lendüljenek. Azok a kisbabák, akik mégsem akarnak pihenni, anyukájukkal együtt tornázhatnak tovább, különleges, „édes kis” súlyként, például a mama kezében a guggológyakorlatoknál.

Fontos hangsúlyozni, hogy a cél nem az intenzív edzés, vagy a minisportemberek képzése, hogy valóságos Arnold Schwarzenegger váljék belőlük, hanem az együttes mozgás öröme, aminek a végén jár az elismerés, az atyai puszi.

Ha többet szeretnél megtudni a programról, keresd fel a honlapot! www.mybabyfitness.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top