Család

Édes élet a babáknak

A babák az anyatej révén legelőször az édes ízzel ismerkednek meg, ezért ösztönösen ez az ízvilág az, ami vonzza őket. Amíg azonban az anyatejes babákról köztudott, hogy nem híznak el - anyatejjel gyakorlatilag nem lehet túltáplálni egy gyereket - addig a cukor napjaink egyik mumusa lett. Nem véletlenül, hiszen a finomított cukrok fogyasztása valóban egészségtelen, és már kisgyermek korban kerülendő használata.

A cukorról

Többféle szénhidrátot különböztetünk meg felépítésük szerint, az egyszerű és az összetett szénhidrátokat, egyszerűbben cukrokat, keményítőket és rostokat. Minél egyszerűbb összetételű egy cukor, annál gyorsabban bomlik le, ezért érdemes a kicsik étrendjébe összetett cukrokat beépíteni, amelyek folyamatos energiát és stabil vércukorszintet biztosítanak a szervezet számára. Vigyázzunk azonban arra, hogy bár a kicsik az édes ízhez vonzódnak, ne használjunk ételeikben finomított cukrokat, mert ezek tápértéke nagyon alacsony.

Cukorbetegségek

Szénhidrátokra a szervezetnek szüksége van, hiszen ezek biztosítják a leggyorsabb és leghatékonyabb módon a testünk működéséhez szükséges energiát. Ha azonban az energia-bevitel meghaladja a felhasználást, akkor a fölösleges energia elraktározódik, túlsúly alakul ki. A kövérség kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, ugyanakkor a gyermekek étrendjének kialakításával ezt nagyban befolyásolhatjuk. Azok a gyermekek ugyanis, akiknek nagyon nagy volt a csecsemőkori súlygyarapodása, különösen veszélyeztetettek. Azt feltételezik, hogy a csecsemőkori elhízáskor nemcsak a zsírsejtek nagysága nő meg, hanem a számuk is megszaporodik, és a későbbiekben ezt az állapotot már csak orvosi beavatkozással lehet befolyásolni, hiszen egy bizonyos kor után a zsírsejtek száma már nem, csak méretük változik.

A finomított cukornak és a túlzott cukorfogyasztásnak köszönhető, hogy mára a fogszuvasodás népbetegségnek tekinthető, emellett pedig a gyerekeknél a cukor étvágytalanságot okoz, ami megnehezíti a hasznos ételek és tápanyagok bevitelét.

Szülői példa

Mint az élet minden területén, az étkezésnél is nagyon fontos a megfelelő szülői magatartás. Lehetőleg kerüljük a jutalom csoki vagy fagyi ígéretét, mert az károsan befolyásolhatja a gyerek étkezési szokásait és a hozzá fűződő viszonyát. Emellett nagyon fontos a rendszeres, közös étkezések megtanítása, betartása is, amit akkor tudunk megtanítani, ha mi magunk is e szerint étkezünk. A fenti szempontok betartásával gyermekünket helyes étkezési szokásokra nevelhetjük, és megóvhatjuk attól, hogy túlsúllyal, vagy ebből eredő egészségi problémákkal és komplexusokkal kelljen élnie.

Édes élet a babáknak

Legyen élmény az étkezés

A Magyarországon készült, Csupajó bébiételek segítenek nekünk abban, hogy babáink a koruknak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyasszák. Az Univer által gyártott bébiételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint glutén-, tejfehérje- és tejcukor allergéneket.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top