Család

Fess bajuszt Mona Lisának!

Földön térdeplő gyerekek hangos zsivaja tölti be az épületet, akik málnaszörp szürcsölés közben Mona Lisa hetyke kis bajszán dolgoznak. Íme a XXI. század múzeuma.

Amikor szabadidős programot tervezünk családunknak, gyakran egy kézlegyintéssel elhessegetjük az ötletet, hogy gyermekeinkkel bemerészkedjünk egy múzeumba. Talán él még ben-nünk az a félelem, hogy a múzeum valami megközelíthetetlen tudásközpont, ahová csak pa-pucsban és síri csendben lehet bebocsátást nyerni.

Pedig már több magyarországi múzeum is büszkélkedhet azzal, hogy kiérdemelte a család-barát jelzőt. A múzeumok ugyanis kénytelenek voltak belátni, hogy azokból a gyermekekből lesznek a jövő múzeumlátogatói, akiket idejekorán sikerül magukhoz vonzani.

A múzeumi légkör megszerettetéséhez pedig kiváló terepet biztosítanak a matinék. Ezekre a foglalkozásokra a múzeumok már az óvodás és kisiskolás korosztályt is várják. Szinte mindenütt megtalálhatók az állandó kiállításokhoz kapcsolódó képzőművészeti-irodalmi vagy épp természettudományos foglalkozások.

Fess bajuszt Mona Lisának!

A szegedi múzeumpedagógusok például a Móra Ferenc Múzeum Lucs-gyűjteményhez szerveztek ötletes foglakozást. Ennek egyik feladat, hogy az életnagyságú festmények puzzle darabjait össze kell rakniuk a gyerekeknek, illetve kreatív élőképben adhatják elő az alkotásokon látottakat.

Az állandó kiállítások mellett többféle matinés foglalkozást biztosítanak az időszakos kiállítások is: jó példa erre egy Vasarely-kiállítás, mely alatt a gyerekek saját op-art képeiket alkothatják meg, vagy egy reneszánsz-foglalkozás, ahol szabadon lehet újraértelmezni egy-egy alkotást.

Ünnepek környékén szintén érdemes érdeklődni a helyi múzeumokban: vízkereszttől karácsonyig ugyanis számtalan kézműves programot szerveznek a múzeumpedagógusok.

És végül feltétlenül említést érdemel az immár országos sikernek örvendő Múzeumok Éjszakája programsorozat. Ilyenkor a gyerekek is bepillantást nyerhetnek a leletraktárokba vagy megleshetik, mi fortyog a restaurátorok üstjeiben. Ezt a programot ti se hagyjátok ki!

www.mfm.u-szeged.hu

A szegedi Móra Ferenc Múzeum ötletes és kreatív foglalkozások során segíti megismertetni a gyermekekkel az eltűnt korok embereinek szokásait és mindennapi életét.

www.pim.hu

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógia változatos programjai szeretettel várják a kultúra iránt nyitott és fogékony apróságokat.

www.millenaris.hu

Fess bajuszt Mona Lisának!Felejthetetlen élmény az egész család számára, ha ellátogatnak a Csodák Palotájában szervezett kiállítások, vagy gyermekprogramok egyikére.

http://www.nhmus.hu/

A Magyar Természettudományi Múzeum múzeumpedagógiai programjai során a gyermekek játszva ismerhetik meg a természetet.

www.szorakatenusz.hu

Szórakaténusz – a régi és a mai korok játékainak különleges múzeuma, ahol a műhelyfoglalkozások során gyermekeink saját maguk számára is elkészíthetik kis játékaikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top