Család

Milliárdos gyermekvédelmi fejlesztések az országban

Az újonnan épülő, illetve felújítandó épületek jó részében családok átmeneti otthona működik majd, ahol a gyermekek édesanyjukkal élhetnek, nem pedig tőlük elszakítva.

Három és félmilliárd forintos keretből húsz gyermekvédelmi intézményt hoz létre, illetve újít fel a kormány – írja a Magyar Nemzet Soltész Miklósra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkárára hivatkozva. Az építkezések és felújítások zöme már megkezdődött, és jövő júniusig be is fejeződnek. A korszerűsítések és építkezések az egész országot lefedik. Tizenegy esetben teljesen új épületek készülnek, kilenc épületet pedig korszerűsítenek.

A felújítások keretében főként családok, illetve gyermekek átmeneti otthonai újulhatnak meg, emellett két teljesen új, átmeneti ellátást nyújtó épület is létrejön. A családok átmeneti otthonában a gyermekeket édesanyjukkal, egyes esetekben édesapjukkal együtt helyezik el. Az érintett családok jó része lakásprobléma miatt kerül a szállást adó intézménybe.

Sok anya azért kér segítséget az otthontól, mert gyermekeivel menekül a bántalmazó családapa elől, akad, akit korábbi otthonától több száz kilométerre helyeznek el, hogy így mentsék a brutális családfő bosszújától. Olyan esetek is előfordulnak, amikor a család anyagi probléma, például nagy összegű kölcsön miatt veszíti el a lakását. Az ilyen esetekben az együttes átmeneti elhelyezés jelenti a legnagyobb segítséget.

Nyíregyházán már megkezdődött közel 280 millió forintból egy teljesen új családi otthon megépítése, amelyet az Oltalom Szeretetszolgálat működtet majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top