Család

„Felemésztett a féltékenység” – a sikeres nyitott házasság titka

A nyitott házasság nem való mindenkinek, de ha szeretnéd kipróbálni, akkor van pár hasznos tanácsunk hozzá.

Egy tanulmány szerint az elmúlt tíz évben egyre nagyobb az érdeklődés a párok körében a nyitott házasság, párkapcsolat iránt. A kutatás szerint minden ötödik amerikai nem monogám kapcsolatban él. Nem feltétlenül elítélendő és rossz dolog ez, legalábbis dr. Carol Queen szexológus szerint természetes, hogy fejlődnek a kapcsolatok társadalmi szinten, és az is lehet, hogy a nyitott házasság lesz a természetes ötven év múlva, és ránk, monogámokra néz majd furán a többség.

Dr. Queen azért attól óva int mindenkit, hogy csak úgy fejest ugorjon a nyitott kapcsolatba, előtte a következő szempontokat érdemes átgondolni.

1. Mindkettőtöknek megfelel a nyitott házasság?

Csak akkor szabad belevágni a nyitott kapcsolatba, ha mind a két fél teljesen, tökéletesen biztos benne, hogy akarja. Vannak olyan emberek, akiknek egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne monogám kapcsolatban éljenek, ha ráerőlteted mégis, annak csak rossz vége lehet.

Gondoljátok át együtt alaposan, hogy képesek lesztek-e kezelni érzelmileg, ha egy harmadik, negyedik fél lép a házasságotokba.

Amikor egy pár úgy dönt, hogy nyitottá teszik a kapcsolatot, azt szoktam javasolni, hogy olvassanak minél többet a témában, hogy megértsék, a gyakorlatban hogyan működik egy nyitott házasság. Ennek során azt is meghatározhatják maguknak, hogy mennyire akarnak nyitottak lenni.

Részlet a You Me Her című sorozatból – Forrás: iMDb

2. Fektessétek le a szabályokat!

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy a nyitás a kapcsolatban tulajdonképpen engedélyt jelent a megcsalásra. Pedig szó sincs erről. A megcsalás a másik háta mögött és tudta nélkül zajlik, míg a nyitott házasság éppen a teljes őszinteségről szól. Ezért fontos, hogy mielőtt elkezdenétek, fektessétek le a nektek megfelelő szabályokat.

Ha egy házaspár ki akarja próbálni a nyitott házasságot, a korlátok felállítását nem lehet elkerülni. Elszabadulhatnak az érzelmek, amikor egy új ember jelenik meg a kapcsolatban, ezért alaposan át kell előtte beszélni, hogy mi fér bele és mi nem, annyira részletekbe menően, amennyire csak lehet.

3. Vedd figyelembe mások érzéseit is!

A kívülállóknak, akiket meg akarsz hívni a házasságodba, ugyanúgy vannak érzelmei, mint neked. Minél több ember jön össze, annál több lesz az érzelem, amivel meg kell küzdened. Fontos, hogy megtanuld jól súlyozni az őszinteség közben, hogy kinek mennyi információt adsz a másik féllel való szexuális és érzelmi kapcsolatodról.

Azt javasolnám a nyitott pároknak, hogy ne nagyon beszéljenek részleteiben arról, hogy mit csinálnak másokkal a házasságon kívül. Ha nyitott párkapcsolatban élsz, akkor nem zavar, hogy másokkal szexel a párod, de lehet, hogy az fájdalmas lenne, ha azt kellene hallgatnod, milyen pózban és hányszor történt meg tegnap éjszaka. Néhány dologról jobb nem beszélni.

Arra is figyelj, hogy a házasságon kívüli partnereiddel tisztázd le teljesen, hogy nyitott kapcsolatban élsz, mert nem mindenki akar egy ilyen felállásban részt venni.

4. Állj készen a változásra!

Maradj rugalmas, és állj készen arra, hogy az eredeti megállapodásotok esetleg mégsem fog működni a gyakorlatban, és változtatni kell rajta. Queen a saját nyitott házassága kapcsán tanulta meg a leckét:

Felemésztett a féltékenység. És mivel nem tudtam túl sokat arról, hogyan kell jól csinálni a nyitott házasságot, ezért még szégyelltem is magamat a féltékenységem miatt. Azóta tudom, hogy természetes, ha többször is neki kell futni a szabályoknak, mielőtt mindkét fél tényleg jól tudja érezni magát a nyitott kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top