Család

Nagy változások jönnek a szabadságolásban

Hamarosan szabadságra mehetnek a munkavállalók hozzátartozóik ápolása végett.

Az Európai Unió Tanácsa a szülőkre és az ápolást, gondozást végzőkre vonatkozóan új munkaügyi szabályokat tartalmazó irányelvet fogadott el a munka és a magánélet közötti egyensúly javítása érdekében – közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a munkavállalók szabadságra mehessenek hozzátartozóik ápolása, gondozása vagy támogatása céljából.

  • A szülői négy hónapos szabadság személyhez fűződő jog – áll a rendeletben. Ebből két hónap fizetett és nem ruházható át a szülők között. A fizetés mértékét és a gyermek korára vonatkozó korlátozásokat a tagállamok szabják meg.
  • Az apasági szabadság, amely szerint az apa, illetve a második szülő a gyermek születése körüli időszakban legalább tíz munkanapnyi szabadságot vehet ki az uniós szinten a szülési szabadságra jelenleg megállapítottal megegyező szintű díjazás mellett.
  • Az új uniós szintű gondozói szabadság súlyos egészségügyi okok miatt ápolásra, gondozásra vagy támogatásra szoruló hozzátartozókat segíti. Az ápolást, gondozást végzők évente öt munkanapot vehetnek majd ki. 
  • A rugalmas munkafeltételek kérelmezésének joga ezután nemcsak a szülőket, hanem az ápolást, gondozást végző munkavállalókat is megilleti majd.

Mint közölték, az irányelv újabb lépést jelent a nők és a férfiak közötti egyenlőség megvalósítása felé. A jelenlegi körülmények ugyanis kevésbé ösztönzik a férfiakat arra, hogy szülői szabadságra menjenek, vagy ápolási, gondozási feladatokat vállaljanak.

A várakozások szerint csökkenni fog a nők által végzett fizetetlen munka mennyisége, a nőknek több idejük lesz arra, hogy fizetett munkát vállaljanak, ami a nemek közötti bérszakadék áthidalásához is hozzájárul – tették hozzá.

Miután az uniós tanács elfogadta a jogszabályt, az a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak ezután három évük van arra, hogy elfogadják, és kihirdessék azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek az irányelvnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top