Család

Nem jó, ha túl korán egyedül hagyjuk a gyereket

A téma főként a nyári szünidő alatt aktuális.

Főleg a nyári szünetben fordul elő, hogy sok szülő rákényszerül arra, hogy egyedül hagyja gyerekét, amíg dolgozik.

Az Inforádiónak Deliága Éva gyermekpszichológus nyilatkozott, aki elmondta, hogy az egyedül hagyás esetén ugyanazokat a tényezőket kell mérlegelni, mint például amikor arról döntünk, egyedül engedjük-e át őket az úttesten.

„A saját praxisomban azzal találkozom, hogy amikor a szülők túl korán hagyják otthon a gyereket, és baj lesz belőle, akkor az sokszor olyan traumát okoz a gyermeknek, ami nagyon nehezen múlik el.”

Deliága szerint a 13-14 évesek esetén már sokkal nyugodtabban lehet őket magukra hagyni, mert sokkal bővebb a problémamegoldó készletük, és szokatlan helyzetekben is van egyfajta megoldási mintájuk.

„Amikor arról beszélünk, hogy nyolc-, kilenc-, tízéves gyereket egyedül lehet-e hagyni, akkor, azt gondolom, csak különleges esetekben és csak rövid időre megengedhető” – mondta a szakember.

Deliága szerint manapság egyfajta digitális köldökzsinór van a szülők és a gyermekek között, azaz a szülő kiír egy cetlire információkat a gyereknek, aztán felhívja ebédkor, elmagyarázza neki, hogy hogyan melegítse meg az ételét, hol találja meg a hűtőszekrényben, aztán telefonál neki például akkor, mielőtt elindul a munkahelyéről, így a gyerekek nincsenek teljesen magukra hagyva.

(via)

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top