Család

Meglepő adatok a mindennapokból: nem megy a munkamegosztás a magyar családoknak

Kíváncsiak voltunk a magyar családok munkamegosztására, ezért a Telekommal együttműködve készítettünk egy tesztet, melyben különböző házimunkákat soroltunk fel, és megkérdeztük az olvasóinkat, hogy ez kinek a dolga? Az eredmények magukért beszélnek.

A tesztet 29 ezren töltötték ki, a családi szerepeket tekintve az nlc. profiljához igazodva a legtöbben anyukák (65%), a tesztet kitöltők 24%-a apuka, 5% gyerek (lehet már felnőtt gyerek is, aki a szüleivel él), 3% nagyszülő és 3% valamilyen egyéb szerepet tölt be.

Az anyák végzik a legtöbb feladatot otthon

A tesztben felsorolt négy feladat közül az összesnél magasan vezetnek az anyukák. Először azt kérdeztük, hogy nálatok kinek a dolga a bevásárlás? A válaszok alapján a feladatot 43%-ban az anyukák végzik, 14%-ban az apukák és csak 1-1 %-ban a gyerekek, illetve a nagyszülők. Az viszont jó aránynak számít, hogy a válaszadók 41%-a jelölte azt a választ, miszerint megosztják egymás között a feladatot.

Ezután a porszívózásra tértünk rá, amit már 55%-ban az anyukák végeznek, 23%-ban megosztják a feladatot, 14%-ban az apák végzik, 4% bízza a gyerekre, 3% pedig rábízza valaki másra, például a bejárónőre.

A bevásárlás és a porszívázás tehát még olyan feladatok, amikben nagyobb arányban hajlandóak részt venni az apukák is, bár a 14%-os arány is nagyon kevés, de mindjárt látni fogjuk, hogy ez a továbbiakban csak csökkenni fog

A mosogatás is egy kikerülhetetlen szükséges rossz a háztartási feladatok közül, főleg, ha nincs otthon mosogatógép.Viszont nem bonyolult, a gyerekeket is egész korán meg lehetne tanítani rá. De az az anyukák itt tovább növelték az előnyüket, a mosogatás a válaszadók 59%-a szerint az anyák feladata, 29%-ban megosztják, 7 %-ban az apa végzi, 1-1 %-ban a gyerekek vagy a nagyszülők, és szintén 3% bízza valaki másra. 

Végül pedig a főzésről érdeklődtünk. Nem meglepő módon itt is az anyukák “győztek”, méghozzá 71%-kal, 20% végzi megosztva a feladatot, 7%-ban az apa végzi, 2%-ban pedig a nagyszülők.

A válaszokból tehát jól látszik, hogy a házimunka területén az anyákra hárul a legtöbb feladat. Az azonban kecsegtető, hogy viszonylag sokan próbálják megosztani ezeket a munkákat a családon belül. Szembetűnő az is, hogy nagyon kevesen kérik a nagyszülők segítségét, aminek több oka is lehet, például, hogy a nagyszülők már idősek, vagy túl messze élnek.

Győztek a hagyományos nemi szerepek?

Az eredmények több nemzetközi, illetve hazai felméréssel is egybevágnak. Egy 1977 és 2016 között tartó a nemek közti egyenlőségről való közvélekedést vizsgáló felmérés szerint az amerikaiak kétharmada úgy gondolja, hogy a nőknek és a férfiaknak teljes mértékben egyenrangú szerepet kell betölteniük a társadalomban, ennek ellenére azonban a háztartásvezetést mégis sokan a nők feladatának tartják: a válaszadók negyede a hagyományos nemi szerepek híve az otthoni munkák terén.

A férfiak a semleges munkákban vesznek részt

Két korábbi, a 2000-es évek elején majd 2010-ben elvégzett KSH-kutatás is ezt támasztja alá: a foglalkoztatástól függetlenül a nők több időt fordítottak a házimunkára. Főként a tradicionálisan „női” munkákat végzik, azaz a mosást, a főzést, és a takarítást. Ezek rendszeres, napi szintű tevékenységek, azaz nemcsak időben vesznek el többet, hanem a feladatok eloszlása is aránytalan.A kutatás szerint csak az úgynevezett semleges munkák – vásárlás és számlabefizetés – azok, amiket megosztanak egymás közt a párok.

Lennél anya helyében?

A Telekom feladatául tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyi feladat hárul a családokban az édesanyákra. Ennek érdekében különleges kampányfilmet késztettek. Te átvállalnád anya szerepét egy napra? És többre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top