Család

Új korszak köszönt az apákra az új harvardi kutatás szerint

Az elmúlt hónapoknak van pozitív következménye is: az apák közelebb kerültek a gyerekeikhez egy harvardi kutatás szerint.

Kétségtelenül megterhelő volt minden család számára az összezártság, mégis egy új, harvardi kutatás szerint lett pozitív követkeménye is ennek a nehéz időszaknak. Az eredményeikben a megkérdezett apák 70 százaléka érzi úgy, hogy közelebb került a gyerekéhez a járvány miatt.

A How the Pandemic is Strengthening Fathers’ Relationships with Their Children című tanulmányban tették közzé a harvardi kutatók az eredményeket. A kutatás során az Egyesült Államokban vizsgáltak azt a kérdést, hogy milyen hatással volt az apákra a kijárási korlátozás és az, hogy összezárva kellett lenniük a gyerekekkel majdnem három hónapig. Olyan válaszokat kaptak az apáktól, mint: „Arra kényszerített ez az időszak, hogy átgondoljam az értékrendemet és hogy mennyire fontos a családként együtt töltött idő.”

A harvardi kutatók szerint jót tett az apáknak az összezártság

Az apáknak jót tett az összezártság (Kép: Profimedia)

A Harvard Graduate School of Education kutatója, a tanulmány szerzője elmondta: „Azokat az apákat látjuk a tanulmányban, akiknek minden idejét felemésztette a járvány előtt a munka, de az összezártság alatt rájöttek, hogy milyen igazán közel lenni a saját gyerekeikhez.” A kutató hozzátette, hogy nem lehet szétválasztani a gyerek szempontjából a szülőket, és nem szabad csak az anyákra terhelni minden gyereknevelési feladatot. Szorgalmazza azt is, hogy az apáknak járjon sokkal több szülés utáni szabadság, hogy tudják építeni a kapcsolatot a gyerekeikkel.

A Texas Egyetem egy új kutatása szerint arra is hatással volt a járvány, hogy az apák mennyi feladatot vállaltak át az anyáktól – egyértelműen többet, bár még mindig nem fele-fele arányban oszlanak meg a házimunkák a házastársak között. Az is kiderült, hogy az apák többsége még az összezártság után is azt várja az anyától, hogy elsősorban ő gondoskodjon a gyerek szükségleteiről, és vállalja a felelősséget a gyerek jóllétéért. De azért bizakodók a kutatók, mert az is látszik, hogy hosszú távon jó hatással lesz a járvány a családon belüli dinamikára, nagyobb részt fognak vállalni az apák a gyereknevelésből és ház körüli munkákból is. Nem is nagyon tehetnek mást, hiszen sokan életükben most először szembesültek azzal, mennyi feladat van egy gyerek körül, mert ilyen sok ideig még sosem voltak a nap 24 órájában együtt a családdal a hétköznapok során.

Olvass többet a járvány hatásairól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top