nlc.hu
Család

Szoptatás császármetszés után

Ha császárral szülök, nem fog menni a szoptatás?

A császár önmagában nem csökkenti a szoptatás esélyét, de a megfelelő segítség és az elavult kórházi protokoll nehézséget jelenthet.
Szoptatás

Sokan meg vannak győződve arról, hogy aki császármetszéssel szül, annak nem fog menni a szoptatás. Pedig ez tévhit!

Önmagában a császár nem csökkenti a szoptatás esélyét. Az, hogy kimaradt a vajúdás vagy nem hüvelyi úton történt a szülés, fiziológiai szempontból nem jelent akadályt. Ahhoz, hogy tejbelövellés legyen, a méhlepény maradéktalan leválására van szükség. A tejbelövellés pedig a császáros szülést követően is ugyanúgy megtörténik 30-72 órán belül, mint hüvelyi szülés esetén.

A császármetszés utáni nehézségeket az okozza, hogy az anya fél napig nem mozoghat, utána pedig pár napig korlátozott lesz a mozgása. Még az is megoldhatatlan feladatnak tűnik, hogy kivegye a babáját, és a mellére tegye. Főleg, ha semmiféle segítsége nincs.

A másik problémát az elavult kórházi protokoll okozza. Ma már számtalan intézményben van rá lehetőség, hogy a világra jövetele után a babát azonnal az édesanyja mellkasára tegyék – akár a műtőben –, így rögtön tud szopizni. Sajnos nem minden hazai intézményben van meg ez a támogató környezet.

Még többet megtudhatsz a császár utáni szoptatás nehézségeiről és megoldásairól a Hegmesék blog posztjából.

Még több cikk a szoptatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top