nlc.hu
Család

Dolgok, amik funkciójukat vesztették

7 dolog, ami 20 éve még fontos volt, de ma már a fiók alján porosodik

Ha tíz-húsz évvel ezelőtt előre utazhattunk volna az időben, bizony nagyon csodálkoztunk volna, hogy mennyi kedvenc holmink válik teljesen feleslegessé.

Régi rémálmaim közé tartozott (utazások előtt tényleg gyakran álmodtam ezt), hogy otthon hagytam a telefontöltőmet és a kontaktlencseszettemet. Nos, ezek még mindig elég fontosak, de rengeteg olyan retró dolog van, amire már nem igazán, vagy kevésbé van szükség, mert egyetlen eszközzel, többnyire az okostelefonunkkal helyettesíthetjük őket.

Papírtérkép

Egykor szinte kötelező tartozék volt például az autók kesztyűtartójában egy-egy széthajtható, vagy lapozgatható térkép. Az utóbbinál hátul a tartalomjegyzékben kerestük, hogy hányadik oldalon és melyik négyzetben találjuk a keresett helyet. Például: Kossuth utca, 116. oldal G2… Most már sokkal egyszerűbb a helyzet, csak beütjük a telefonunkba, ami oda is navigál minket. Aranyéletünk van!

Térkép

Aki nem tudott jól térképet olvasni, gondban volt (Fotó: Pixabay)

Diktafon

Régebben nagyon menőnek számított, ha valakinek volt diktafonja. Gyermek- és tinikorunkban sokat szórakoztunk azzal, hogy felvettük és visszajátszottuk egymás hangját, ha pedig volt rajta gyorsítás és lassítás funkció, az külön szórakoztató volt. Ha pedig nekünk nem volt és komolyabb dolgokhoz, például egyetemi munkához szükség volt rá, kunyerálnunk kellett valakitől kölcsönbe, aztán pedig úgy vigyázni rá, mint a szemünk fényére… Ma már a hangfelvételt is egy gombnyomással megoldjuk az okostelefonon.

Karóra

Egykor a karóráknak egyetlen fontos funkciójuk volt, hogy meg tudjuk rajtuk nézni az időt, aztán bővültek a lehetőségek, a digitális órákon már volt stopper és ébresztő is… Mivel ezek már mind megtalálhatóak a telefonunkban, a karórák leginkább ékszerként, díszként szolgálnak. Persze vannak, akik jobban szeretik ott megnézni az időt, de egyre kevesebben.

Walkman

Régebben a walkmanünk, vagy kicsit később a discmanünk nélkül szinte ki sem mozdultunk, hiszen ezek segítségével hallgattunk zenét például sportolás vagy tömegközlekedés közben. Aki nem tapasztalta ezt meg, ma már talán nem is tudja elképzelni, hogy milyen volt egy akkora dobozszerű valamivel mászkálni. Nem is beszélve arról, hogy még kazettákat vagy cédéket is hurcibáltunk magunkkal, hogy zenét tudjunk cserélni. Talán nem volt túl kényelmes, de akkor természetesnek tűnt.

Walkman

Nagy kincsnek számított egy ilyen (Fotó: Pixabay)

Bizonyos adathordozók

A CD-k nemcsak a zenéket tartalmazták, hanem nagyjából minden adatot. Erre mentettük a képeinket, videóinkat, ezeken voltak a számítógépes játékok. A retró adathordozókhoz és formátumokhoz, a flopikhoz és a videokazettákhoz képest nagyon modernnek tűntek, de azért volt velük bőven probléma, kevés adat fért rájuk, ráadásul könnyen megsérültek. A különböző adathordozók, tárhelyek és felhők világában már ez is nagyon elavultnak tűnik. A legtöbb új laptopban már nincs is CD olvasó…

Fényképezőgép

Korábban a nyaralások és a kirándulások, valamint a családi események elengedhetetlen kellékei voltak a fényképezőgépek. És persze alaposan ellenőrizni kellett, hogy fel van-e töltve az aksi, és benne van-e a memóriakártya, még korábban pedig azt, hogy van-e benne elem és film. Aki csak kedvtelésből fotózik vagy a családi élményeit szeretné megörökíteni, mostanában már nem használ erre külön fényképezőgépet, hiszen a telefonokkal is kiemelkedő minőségű fotókat lehet készíteni, amik ráadásul szerkeszthetőek is, és azonnal feltölthetőek a netre (aminek persze a hátulütői is megvannak).

Fényképezőgép

A filmes fényképezőgépeknek megvan a maguk varázsa

Számológép

Régen az egyszerű számológépeknek is sokkal fontosabb szerepük volt, ha gyorsan el kellett végezni valamilyen matematikai műveletet. Sőt, ha az eszköz nem volt épp kéznél, mert ezt azért nem hordtuk magunkkal csak úgy, sokszor arra kényszerültünk, hogy fejben vagy bonyolultabb esetekben papíron számoljunk. Ma már inkább elővesszük a telefont, mert az a legegyszerűbb.

A sor hosszan folytatható…

Ezeken kívül még rengeteg eszköz van, ami helyett inkább a telefont használjuk. Sokan például kézitükör helyett is a szelfikamerát preferálják. A legtöbben, ha útközben vagyunk, jegyzetfüzet helyett a telefon jegyzettömbjébe írunk, ugyanide mentjük a bevásárlólistát. Rég kimentek a divatból a kézi játékgépek is, mint például a tetris és a tamagocsi, hiszen a telefonunkra ezerféle játékot tölthetünk. Sőt egyre jobban elterjednek az okosotthonok, tehát sokan már az otthoni háztartási eszközöket, tévét, klímát stb. is a mobiltelefonjukon keresztül irányítják, viszlát, távkapcsoló.

Retró cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top