nlc.hu
Család

Horváth Hajni roma tévés

Családomban a tanulás luxuscikknek számított

Televízió-csatornát üzemeltet, videoklipet forgat, műsorokat szervez és vezet, tárgyal, tanít, a délutánjait viszont a családjának szenteli. Sikerről, álmokról, tehetséggondozásról beszélgettünk Horváth Hajnival, az Aroma Tv – Cigány Tv emblematikus női alakjával.

Honnan jött az ötlet, hogy online televíziót hozzatok létre, ahol fiatal tehetségeknek adtok lehetőséget a bemutatkozásra?

Nemrégiben kaptam felkérést Jakab János barátomtól online televízió üzemeltetésére, mivel már volt tapasztalatom hasonló témában. Arra gondoltam, hogy amit tanultam, most én is átadhatom másoknak, a már elkezdett munkámat szélesebb körben ki terjeszthetem a fiatalok körében. János, amióta csak ismerem, elkötelezett abban, hogy az elmaradott, szegregációs problémákkal küzdő roma kisebbség gyakorlati segítséget kaphasson a napi életviteli problémák kezelésében, az adásokban pedig sok értékes beszélgetés mellett hatalmas teret adunk a fiataloknak, hogy megmutathassák magukat.

Milyen sikereket értetek el eddig az Aroma tévével?

Egyre több emberhez eljut a hírünk, nagyon népszerű lett a csatorna, nem csak a fiatalok körében. Rengeteg munka van benne, próbálunk értéket képviselni és figyelni arra, hogy a tehetség mellé kellő infrastruktúrát tegyünk, így a jelentkezők a legjobb formájukban mutatkozhassanak be a nagyközönségnek. Azzal, hogy a kifejezetten kreatív, kiemelkedő tehetségek lehetőséget kapnak és adásba kerülnek, fejlődik és formálódik a személyiségük, bővül a tudásuk, erősödik az önbizalmuk. Elhihetik, hogy képesek megcsinálni, létrehozni dolgokat, ez majd az élet többi területén is hasznukra válik. A csatornával kapcsolatosan a legnagyobb sikernek azt tekintem, hogy az általunk készített videoklipeket több zenei csatornán sugározzák már. Emellett személyes sikeremnek tekintem az Integrom Program kapcsán elért sikereimet, ahol közel száz fiatalnak segítettünk bejutni a munkaerőpiacra.

Családomban a tanulás luxuscikknek számított

Horváth Hajnalka

Mióta foglalkozol tehetséggondozással?

Mindig is érdekelt a téma, de ezen a területen pontosan 2017-ben kezdtem el dolgozni az említett program keretein belül, ahol tanult, tehetséges fiataloknak segítek fehérgalléros állásokhoz jutni mind a mai napig. Ez számomra nem munka. Hivatás.

Honnan a motiváció, hogy fiatalokon segíts?

Én egy szegény és szerencsétlen sorsú családból származom, ahol a tanulás luxuscikknek számított. Pontosan tudom, milyen nehézségekkel, akadályokkal kell megküzdenie egy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknek, illetve fiatalnak. Ez a motivációm, hogy segítsek a megszerzett tapasztalataimmal a hozzám hasonló helyzetű fiataloknak.

Mit ad ez neked?

Örömmel és megelégedéssel tölt el, amikor segíthetek és rendkívül megható számomra, amikor azt tapasztalom, hogy a fiatalok példaként tekintenek rám. Amellett, hogy sokszor elérzékenyülök, ez mindig további energiát biztosít számomra, hogy folytassam tovább.

Családomban a tanulás luxuscikknek számított

Fotó: Aroma TV

Téged ki segített eddig az életben?

Roma származású vagyok, kultúránk szerves része, hogy a nők fiatalon házasodnak és csak háztartást vezetnek. Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis sokat segített férjem, aki mindig is hitt bennem és teljes mértékben támogatott abban, hogy tudjam magam képezni és kompetenciáimhoz megfelelő munkát tudjak vállalni.

Miért választottad ezt az utat?

Nem kellett sokat gondolkodni rajta, adta magát a helyzet. Fiatalon még álmomban sem gondoltam, hogy egyszer egy nagyvállalatnál dolgozom, ügyeket képviselek, melyek fontosak nekem, azt meg pláne nem, hogy valódi segítséget nyújthatok. Igazából nekem mindig csak célkitűzéseim voltak, és szépen sorban mindegyiket megvalósítottam. Az első ilyen cél az érettségi volt, ezt követte a jogi egyetem. Ezek után jó munkahely, majd a társadalmi szerepvállalás majd egymást követték az egyre nagyobb és nagyobb célok.  

Minek köszönheted a sikereidet?

A szegénység nem roma-specifikus kérdés. Úgy gondolom, elég sokan ismerik azt a helyzetet, amikor a családban a gyermekeknek is be kell segíteni, de nemcsak a házimunkában, hanem a kenyérkeresésben is. Ez az én esetemben is így történt. Fiatal felnőttként éreztem kellemetlennek az alulprezentáltságomat, ekkor fogalmazódtak meg bennem az előbb említett célok, melyeknek a sikereimet köszönhetem. Csak buzdítani tudok mindenkit, hogy soha nem késő elkezdeni adott esetben a tanulást, illetve legalább ennyire fontosnak tartom, hogy nem szabad elfelejteni, honnan indult az ember, mert mozgatórugója lehet az életének.

Családomban a tanulás luxuscikknek számított

Fotó: Aroma TV

A tehetséggondozás mellett más terület is foglalkoztat annyira, hogy missziódnak érezd?

Véleményem szerint a romák és nem romák közötti szakadék egyik konzerválója a munkaerőpiaci helyzet. Küldetésemnek tekintem, hogy a lehető legtöbb roma származású fiatalnak segítsek kompetenciájához illő álláshoz jutni.

A női egyenjogúság mellett is voksot tettél, ez is az utad része?

Konzervatív családból származom. Az ilyen családokban a tradíció sokszor fontosabb, mint az álmaink beteljesítése. Szeretném bebizonyítani, hogy a roma kultúra tisztelete és a nők egyenrangú joga az oktatásban és a munkaerőpiacon megférnek egymás mellett.

Milyen projekteken dolgozol még mostanában?

Az egyik új projektem fiatal vállalkozók szolgáltatásainak, termékeinek reklámozása. Emellett a kékgalléros állásokat nyújtó munkaadókat szeretném összekötni a munkavállalókkal, ehhez kutatom a partnercégeket és folyamatosan veszem fel velük a kapcsolatot, tárgyalunk a lehetőségekről. Mindezek mellett kiemelten fontosnak tartom a meglevő ösztöndíjakat bemutatni a fókuszcsoportban állónak, hogy valódi, élő példákon át láthassák azt, mindig van esély.

Családomban a tanulás luxuscikknek számított

Fotó: Aroma TV

Jogászként végeztél, fiatalokat juttatsz munkához, voltál banki szakember, most pedig online televíziót működtetsz. Melyik a főállásod?

Mára már a tévécsatorna üzemeltetése a főállásom, emellett részmunkaidőben egy épületfenntartással foglalkozó cégnél dolgozom. Igyekszem minden területen helyt állni, megtartva az egyensúlyt a munka és család között.

Mi a legfontosabb az életben?

Rengeteg minden eszembe jut erről a kérdésről, de talán azt emelném ki, hogy legyenek céljaink, álmaink és ne féljünk megvalósítani azokat!

További interjúk az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top