nlc.hu
Család

Oltási káosz a Semmelweisen

Káosz: 1200 ember rohanta meg az oltópontot

Azoknak is kérdéses, hogy megkapják-e az oltást, akik Szputnyikra vagy Sinopharmra érkeztek.

Kora reggel robbant a hír, hogy április 30-án pénteken nemcsak a kínai Sinopharmra, hanem a Pfizer-Biontech vakcinájára is lehet regisztrálni. A regisztrációs oldal nem is bírta a terhelést, pillanatok alatt összeomlott. Többen is jelezték, hogy órák óta próbálják frissíteni, de sikertelenül. Az eset nem egyedi, de mivel az emberek oltatni szeretnének, sokan fogták magukat, és minden előzetes regisztráció nélkül megindultak az oltópontok felé. Kollégánkat ma délelőtt 10-re rendelték a Semmelwies Egyetem Központi Betegellátó Épületébe az Üllői út 78-ba, és azóta sorban áll. 

fotó: nlc

fotó: nlc

Miután beszélt a biztonsági őrrel, kiderült, hogy közel 1200 ember gyűlhetett fel, és azt mondja, mindez annak is köszönhető, hogy a Facebookon elkezdett terjedni, hogy azt is beoltják, aki regisztráció nélkül érkezik, de ezt maga az őr cáfolta, aki már többeket hazaküldött, mondván: regisztráció nélkül senkit nem fognak beoltani. 

Regisztrálni viszont lehetetlen, a vakcinaregisztrációs oldal most, a cikk írásakor, délben is halott:

Olvasónk: köszönöm szépen, hogy a Pfizer-őrület miatt ma lehet, nem kapom meg a második Szputnyikot

Kollégánk azt mondja, hogy egy másik várakozóval már azt közölték, hogy a tömeg miatt elképzelhető, hogy még azok sem kapják meg az oltást, akik a Sinopharm vagy a Szputnyik beadása miatt érkeztek. Elmondása szerint hatalmas a káosz, de a tömeg legalább arra utal, hogy oltakozási kedv bőven akad, és hogy már csak a megfelelő szervezés hiányzik. 

Fotó: nlc

Fotó: nlc

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Szent Imre kórház előtti tömegről kapott fotót, és a Facebookon elemezte a helyzetet: 

Ahogyan elterjedt, hogy most több helyen akár regisztráció nélkül is lehet Pfizer oltást kapni, megrohanták az emberek...

Közzétette: Dr. Kunetz Zsombor MBA – 2021. április 30., péntek

Mi lesz a betegekkel? 

A HVG-nek eközben egy kórházi forrása azt mondta az EESZT-kommunikáció leállásával kapcsolatban, hogy “a lakossági rész itt ezredrangú: ha a sürgősségi osztályon például vércsoportmeghatározást kell kérni, az orvosok nem tudják lekérni a beteg előzményeit.”

Megjegyzik, hogy a probléma az orvosokon kívül érinti a mentősöket, de kihat például a patikák és a háziorvosok munkájára is, ahol a lap információi szerint szintén akadozik a receptek felírása és kiadása. Bár az EESZT reggeli hibaüzenetében azt állította, a szolgáltatások működnek, a HVG forrása azt mondta, ez nem igaz, a leállást pedig már érzékelte az állami és magánegészségügyi szektor is.

“Ez nem történhetett volna meg, ha megfelelően felkészülnek rá tartalékszerverekkel, óriási probléma, hogy az egész egészségügy kettőre van ráengedve. Az, hogy a beteg nem tudja lekérni a laborját, egy dolog, de itt nagyobb dolgokról van szó – nyilatkozták a lapnak. – A betegellátáshoz kapcsolódó dokumentumokkal nem lesz gond, utólag felmennek a térbe, de ha az orvos felír egy Algopyrint, az nem fog. Ha újraindul, órákig fog tartani mire helyreáll, hiszen több ezer dokumentum várakozik a feltöltésre, az pedig lelassítja.”

Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, rendkívüli terheléses támadás érte az informatikai rendszert, ezért nem lehet jelentkezni védőoltásért. “A támadást felelőtlen emberek követték el, ilyen támadás más országban is előfordult” – tette hozzá. 

Miként azt szoktuk, ezt most is ideírjuk: 

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak.

Mellékhatások: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top