nlc.hu
Család

A játékkonyha fejlesztő hatásai

Játékkonyhát keresel karácsonyra? Ezek a legtutibb vételek

A játékkonyhák mindig is a legnépszerűbb gyerekjátékok közé tartoztak, nem véletlenül. Mutatunk öt olyan játékkonyhát, amit még mi is elfogadnánk.

A mi gyerekkorunkban a játékkonyhák még nem voltak annyira komplexek, mint manapság, egy műanyag sütő és egy gázrózsa állt rendelkezésünkre, igaz, ebből is kihoztunk egy komplett karácsonyi menüt 60 főre – négyévesen. Ma a gyerekeknek már sokkal több konyhai eszköz jut a játékkonyhákban, és ami még jobb: nem muszáj műanyagból, hanem fából is vehetünk konyhát nekik.

A játékkonyha fejlesztő hatásai

1. Csapatmunka

A gyerekek szociális készségeit fejleszti, ha közösen a testvérekkel vagy barátaikkal főznek a játékkonyhában. Ilyenkor egymás között kiosztanak szerepeket, az egyik keverget, a másik zöldséget szeletel, a harmadik mindent elpakol – azaz a csapatmunkára való nevelés csodás eszköze, egy olyan készséget fejleszt a játékkonyha, amelyre az életük minden szakaszában szükségük lesz.

Minden évben óriási sikert arat a Lidl játékkonyhája, ami kétségtelenül az egyik legjobb ár-érték arányban a piacon. Idén 24.444 forintért lehet az alapkonyhát megvenni, és hozzá rengeteg kiegészítőt is árulnak a boltban.

Lidl katalógus (Forrás: Lidl)

Lidl katalógus (Forrás: Lidl)

2. Számolás

Ahogy a régi mondás tartja, a gyakorlat teszi a mestert. Ha a gyerek még csak most kezd ismerkedni a számokkal, vagy ha már tud számolni, a játékkonyha mindenképp remek gyakorlási lehetőség számára a matek területén is. Miközben a konyhában játszik, akár a vacsorát és az adagokat tálalja, akár azt próbálja kitalálni, hogy hány embernek van szüksége pohárra, a gyerek számára rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy fejlessze a számolással kapcsolatos képességeit.

Egy másik nagy sláger a fából készült játékkonyhák között az IKEA konyhája, ami megbízhatóan kiszolgálja a gyerekek szerepjátékos korszakát, bár borsosabb az ára, mint a Lidl konyháé: jelenleg 49.990 forintos áron kapható, és persze itt is több kiegészítővel lehet számolni még a konyha árához. De az egyszerűbb modell nem sokkal drágább a Lidl konyhánál, már 29.990-ért a gyereké lehet, ráadásul egyben bábszínházként is funkcionál.

Megnézem
Összes kép (2)

3. Vizuális készségek

A tárgyak felismerését a kicsik sok gyakorlással tanulják meg. A játékkonyhában az eszközöket és ételeket mélyrehatóbban megismerik, mint tennék ezt anya mellett a felnőttek konyhájában. Ha fajátékokról beszélünk, akkor a Fakopáncsot nem hagyhatjuk ki: több játékkonyha modellel is találkozhatunk náluk, az árak is elég barátságosak, legalábbis nem drágábbak, mint más boltok kínálatában.

Fakopáncs játékkonyha 36.590 forintért (Forrás: Fakopáncs)

Fakopáncs játékkonyha 36.590 forintért (Forrás: Fakopáncs)

4. Nyelv és kommunikáció

A gyerekek gyakorolhatják az egymással való kommunikációt, miközben megbeszélik, hogy mit kell csinálni a konyhában, feltölteni a hűtőszekrényt, vagy úgy tenni, mintha egy rakás tányért kellene elmosogatni. A játék közben beszélgethetnek a főzésről és a takarításról, ami segíthet a nyelvi és kommunikációs készségeik fejlődésében is.

Az egyik kedvenc bababoltunk, a Mamas&Papas oldalán is körülnéztünk, ahol egyféle minikonyhát találtunk, azt is elég combos áron, 49.490 forintért. Persze nem is vártunk mást, ez a bolt nem az olcsóságáról híres, cserébe viszont minőséget várhatunk el tőle.

Mini konyha a kicsiknek 43.490-ért (Forrás: Mamas&Papas)

Mini konyha a kicsiknek 43.490-ért (Forrás: Mamas&Papas)

5. Tervezés és szervezés

A tervezés és a szervezés fontos készségek, márpedig főzés közben ezeket használni kell ahhoz, hogy időben elkészüljön a borsófőzelék, amit a gyerek felszolgálhat a nagyinak. A játékkonyházás segít nekik abban, hogy az időbeosztásuk fejlődjön és megtanuljanak fontossági sorrendet felállítani.

Megnéztük Orbán Ráhel bababoltja, az Odu Store játékkonyha-kínálatát is, ahol 86.590 forintos áron kaphatunk márkás konyhákat, de valószínűleg erről lemondunk, mert ez iszonyatosan sok pénz egy játékkonyháért.

Luxuskonyha Orbán Ráhel boltjából (Forrás: Odu.)

Luxuskonyha Orbán Ráhel boltjából (Forrás: Odu.)

Forrás: 1, 2; Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top