nlc.hu
Család

Valentina Vasziljev, a világ legtermékenyebb nője

69 gyermeket szült a világ legtermékenyebb nője

Élete során 27 alkalommal volt várandós, és mindig ikergyermekeknek adott életet, így jött ki ez az elképesztő szám.

Az orosz Valentina Vasziljev 1725-ben esett teherbe először a férjétől, Feodor Vasziljevtől. A várandósságból ikergyermekek születtek. Az asszony az ezt követő négy évtizedben még további 26 alkalommal volt terhes és összesen 69 gyermeknek adott életet. Tizenhat alkalommal szült ikerpárt, hét alkalommal hármas ikreket, mígy négy alkalommal négyes ikreket. Élete során mintegy 18 évnyi időtartamot töltött várandósan. És bár a korabeli haladóságot figyelembe véve lenyűgözőnek tűnik, de a feljegyzések szerint 69 gyermekéből ketten haltak meg csecsemőkorukban. Utódainak döntő többsége pedig túlélte Valentinát, aki 76 éves korában hunyt el.

Hogy a hihetetlennek tűnő sztori igaz, azt több forrás is alátámasztja, többek között egy 18. századi orosz kolostorból származó fejlegyzések, valamint korabeli sajtóhírek is. Mindezeket a Guinness Rekordok Könyvének szigorú vizsgálóbizottsága is hiteles forrásként ismerte el, így hivatalosan Valentina Vasziljev birtokolja a világ valaha élt legtermékenyebb nője címet.

Tudományos források szintén nem zárják ki, hogy mindez valóban megtörténhetett, hiszen bár ritka, de elképzelhető, hogy egy nő 40 éven át termékeny legyen. Mindemellett valószínűsíthető, hogy Valentinánál a hiperovulációnak nevezett állapot állt fenn, melynek lényege, hogy több petesejt szabadul fel minden menstruációs ciklus során, ami növeli a többszörös születés esélyét. Férjéről ráadásul tudható, hogy a családjában többszörös ikerszületések fordultak elő.

Várandós nő

Illusztráció: Getty Images

És ez még nem minden! Feodor Vasziljevnek ugyanis volt még egy második házassága is: ettől a feleségétől nyolc terhességből további 18 gyermeke született.

„1782. február 27-én Moszkvába érkezett a Nikolszkij kolostor listája, amely azt az információt tartalmazza, hogy egy Shuya településen élő parasztnak, Feodor Vasziljevnek, aki kétszer nősült, 87 gyermeke született. Első felesége 27 várandósságból tizenhat ikerpárnak adott életet, hétszer hármas ikreknek és négyszer négyes ikreknek adott életet. Második felesége nyolc várandóssága során hat pár ikerpárt és kétszer hármasikert szült. Feodor Vasziljev ekkor 75 éves volt és még 82 gyermeke élt” – írta a Saint Petersburg Panorama nevű lap.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top