nlc.hu
Család

Szülés utáni munkahely váltás problémája

Szülés után sok nőt kirúgnak állásából, egy új projekt változtatna ezen

A szülési szabadságot követően számos nő vált munkahelyet, ami több szempont miatt sem jó dolog.

A szülői szerep hosszú távon befolyásolja a munkavégzést is. Gyakran kell kompromisszumot kötni, ha viszont a munkáltató is partner a dologban, akkor a dolgozó könnyebben teremthet egyensúlyt a munkahelyi és magánélete közt, miközben a családbarát munkahely révén a cég is megtarthatja a számára értékes munkaerőt.

Szülés után sok nőt kirúgnak állásából, egy új projekt változtatna ezen

Tíz, szülési szabadságáról visszatérő nő közül

minden negyediket egyszerűen nem vettek vissza az eredeti munkahelyére, míg 14 százalékuknál a megszűnt munkakörre hivatkozva nem adtak más lehetőséget a visszatérésre. Ez az érvényes jogszabályok szerint törvényellenes gyakorlat. 23 százalék pedig azért nem tudott visszatérni, mert összeegyeztetetlen lett volna a munkája a magánéletével – írja a Profession.hu reprezentatív kutatása. Miközben a munkáltatókat sokszor felkészületlenül éri, ha egy alkalmazott szülési szabadságra megy, a munkavállalók jelentős része

nem ismeri pontosan a jogait és lehetőségeit.

A Profession.hu és az UNICEF Magyarország Az emberi oldal projektje a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalók mellett a munkaadókat is segíti a folyamat során.

A projekt célja minél pontosabban feltárni a gyermekvállaláshoz kapcsolódó munkahelyi kihívásokat,

segíteni a jogi kérdésekben, esetleg az álláskeresésben is.

Szakértőikhez a cégek és a munkavállalók is fordulhatnak kérdéseikkel. A növekvő munkaerőhiány és az éles piaci verseny hatására a munkáltatók többsége felismerte, hogy érdemes odafigyelni a kisgyermekes dolgozói igényeire, illetve törekedni a szülési szabadságra menő szülők megtartására is. Legtöbben ennek előnyét abban látják, hogy nem veszítenek el egy 5-10 év tapasztalattal rendelkező munkavállalót (76%), illetve összességében is erősítik a cég iránt a dolgozói lojalitását (57%). A régebben megfigyelhető attitűdökhöz képest pozitív fordulat, hogy a rövidebb, 6 órás munkaidőt szinte minden második vállalati döntéshozó

hatékonyabbnak és termelékenyebbnek látja.

Miközben a érintettek többsége leginkább saját döntésként éli meg a munkába való visszatérést (53%), legkevésbé az alapfokú végzettséggel rendelkező nők érzik így (37%). Azonban mégis az ő esetükben volt nulla azoknak a száma, akik a munkahelyüket, vagy magát a főnöküket jelölték meg nyomásgyakorlóként. Utóbbi leggyakrabban a felsővezetőkkel történt meg (12%). Képzettségtől és beosztástól is függetlenül

a legtöbb nő anyagi okokból áll ismét munkába,

ezt követi a belső motiváció és a karrierépítés – fedte fel a kutatás.

Az álláskeresési portál külön weboldalon gyűjtötte össze a kutatás eredményei mellett a jogi tudnivalókat, a szakértői javaslatokat, hogy a kisgyermekes szülők, a gyermekvállalást tervező munkavállalók és a munkáltatók egy helyen kapjanak választ a gyerekvállalás munkaszervezéssel kapcsolatos kérdéseire.

“Nem hagyható figyelmen kívül a kérdés társadalmi vonatkozása és az emberiesség elve sem. Munkáltatóként nem csupán azért fontos pozitívan viszonyulnunk a várandós vagy kisgyermekes munkavállalókhoz, mert ez hasznos a vállalat számára, hanem azért is, mert a támogatás, az empátia és a gyermekek védelme olyan univerzális értékeink, amelyek munkaadóként is érvényesek”

– hívja fel a figyelmet Mészáros Antónia az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. “Az UNICEF Magyarország munkájának fókuszában a gyermekek jogai és jólléte állnak. Stabil hátteret egy egészséges, biztonságos, boldog gyerekkorhoz pedig csak az a szülő tud nyújtani, aki a szűkebb és tágabb környezet megfelelő támogatásának köszönhetően

képes összehangolni a családi és munkahelyi feladatait,

szülői és szakmai ambícióit.”

Azért, hogy a kisgyermekes munkavállalók könnyebben találjanak megfelelő munkát, a vállalatok pedig hatékonyabban toborozhassanak értékes munkaerőt, a portálon megjelent egy új címke. Ezzel a hirdető munkaadók megjelölhetik, ha valamilyen szempontból – például rugalmas munkaidő, távmunkavégzés biztosítottsága miatt – a kisgyermekeseknek kimondottan ajánlott állásokat tesznek közzé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top