Egészség

Találd meg a harmóniát!

Ami azt illeti, nem arra vagyunk –sem lelkileg, sem fizikailag- berendezkedve, hogy harmóniában éljünk magunkkal és a világgal. Bármivel is foglalkozz, a napi stresszt te is megkapod, pláne, ha vevõ vagy a kívülrõl érkezõ negatív ingerekre.





De talán nem haszontalan végiggondolnod, valóban megéri-e nyomni a dudát a dugóban, vagy fejvesztve üvölteni azzal, aki látszólag nem akarja megérteni, amit közölni szeretnél. Általában sokkal többet érhetsz el higgadt kommunikációval, türelmes magatartással, de azért ne reméld, hogy ettől lótusz-ülésben lebegő patetikus szólamokat zengő bölcs leszel. Különben is, kinek volna az jó?

De tehetsz, és kell is tenned kiegyensúlyozottságodért, mert saját magad, tested-lelked véded vele. S ha te jól vagy, könnyebben figyelsz másokra is, akik pedig hálásan megköszönik majd és visszakapsz minden jót, amit adtál. Már csak az a kérdés, hol lelhető fel az elveszett harmónia.

Próbálkozhatsz valamelyik bevásárlóközpontban is, de nem biztos, hogy ott megtalálod. Elég, ha magadban keresed, ez is éppen elég hosszú, nehéz és kalandos út lesz. A belső harmónia kulcskérdése, hogy te magad mennyire vagy elégedett mindennapjaiddal, tudsz-e mosolyogni, ha a tükörbe nézel? Szereted-e a tested? Jó helyen vagy-e a munkádban, a párod mellett?





Nem könnyű szétválasztani, hogy azért változtatsz-e magadon, mert a környezet és a trendi magazinok ezt sugallják, tán még el is várják, vagy mert magadban értél meg a változásra. Ne olyan és az a nő akarj lenni, aki ott domborít a címlapon! Ne állj be a sorba! Ha az önértékelésed rendben van, látni fogod, mi benned a szép, és örülni fogsz annak, hogy más vagy, mint a többi.

Ne azért kezdj fogyókúrába, diétába, mert gyűlölöd a képet, amit magadról alkottál. Először fogadd el, aztán adj meg neki minden jót, amit kíván. Az édességeket, a koffeint akkor kívánod túlzott mértékben, ha valami belül nincs rendben, ha nincs meg a kellő energia a napi ügyek-bajok intézéséhez.

Mindnyájunk számára természetes, hogy lélegzünk. De hitted volna, nem mindegy, hogyan? A kellemes reggeli ébredést, tested vitalizálását elősegítheted, ha kényelmes testhelyzetben húszszor be- és kilélegzel, ügyelve a szabályos ritmusra és arra, hogy minden ötödik teljes és mély légzés legyen. Még akkor is, ha korábban kell felkelned miatta, ne indulj neki anélkül a napnak, hogy kényelmes, nyugodt reggelit ne költöttél volna el a családoddal, kedveseddel, vagy éppen saját magaddal. Aztán ha indulatba szaladsz a nap folyamán, ha valaki unottan és mérgesen szól hozzád, próbáld ki, hogy nem mész bele a játszmájába. A haragjára válaszolj bűbájosan mosolyogva és köszönd meg a kedvességét. Nagyon meg fog lepődni. Te pedig büszkén mosolyoghatsz, hogy sikerült felülkerekedned és elhárítanod egy stressz-szituációt.

Ezt a módszert bárhol, bármilyen ingerült helyzetben alkalmazhatod. Végy egy nagy levegőt, és légy türelmes, mert ezzel sokkal előrébb juthatsz, mint veszekedéssel. Ha te lehalkítod a beszéded, a beszélgetőpartnered sután-bután fogja érezni magát, ha tovább folytatja az emelt hangú társalgást. Az erőszakmentes kommunikációt egyébként már tanulni is lehet, létezik hozzá tanfolyam.





A jóga az egyik legjobb módszer arra, hogy belülre figyelj. Ha sikerül egy megfelelő és hozzáértő tanárt találnod, szinte biztos, hogy kinyújtózva, feltöltődve, ellazultan és energikusan, csendes lélekkel jössz ki a foglalkozásról.

Végül nézz körül az életedben, mert tele van apró örömökkel, vedd hát észre és értékeld is őket. A problémák úgysem szaladnak el, de egy kis derűvel talán azt is könnyebben megoldhatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top