Egészség

5 könnyű , otthon is végezhető gyakorlat a formás alakért

A gumikötelet és a gumiszalagot először gyógytornászok használták a sérült izmok, ízületek rehabilitációjára. A fitnesztermekbe és az otthonokba csak néhány évvel később robbant be.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Mára már nagyon nagy népszerűségre tett szert: könnyen beszerezhető
és egyszerűen használható. Különböző erősségű szalagok kaphatóak, ezeknek más-más színük van, de az ára mindegyiknek nagyon baráti. Kis befektetéssel pedig nagy eredmény érhető el. Magam is gyakran használom,
és ajánlom nemcsak a gyógyulni vágyóknak, de azoknak is, akik a kondíciójuk megtartásán fáradoznak. Nem fognak csalódni! A gyakorlatokat mindenki rendkívül könnyen elsajátíthatja, segítségével megőrizhető az egészséges, rugalmas izomzat, hatékonyan javítható a testtartás, célzottan fejleszthető
a gyengült izomerő és az ízületek mobilitása. A gumiszalag az elmúlt években változatosabbá tette az aerobikórákat, és az otthon tornázók tréningjében akár egy komolyabb kondigépet is helyettesíthet. Nagyon sokoldalúan használható eszköz, szinte minden izomcsoportot megmozgathatunk vele, a gyakorlatoknak csak a fantáziánk szab határt. Olyan mély izmokat dolgoztathatunk meg vele, amelyek megmozgatására nincs más mód. Mivel rugalmas és elég hosszú, mindenki erőnléti állapotához remekül idomul, korra és nemre való tekintet nélkül. Ha rendeltetésszerűen használják, minimális a sérülésveszély, még otthoni körülmények között is. Mutatok hát néhány egyszerű, de mindent átmozgató gyakorlatot, amit a család valamennyi tagja könnyedén elvégezhet.

Egy kis comberősítés

Drága kondigép helyett: gumiszalagÜljön le a földre nyújtott ülésben, egyenes háttal. A gumikötél végeit egyszer csavarja
a kezére, hogy ne legyen túl hosszú.
Az egyik talpát illessze a kötél közepéhez, enyhén dőljön hátra, de ügyeljen arra, hogy a gerinc maradjon egyenes! A felkarját szorítsa az oldalához, tartsa stabilan, közben a lábát nyújtsa ki, majd húzza vissza. A gyakorlattal a comb hajlító és feszítő izmai mellett a csípőhorpaszt is remekül erősítheti. Legalább huszonöt nyújtást végezzen mindkét lábbal.

Csipetnyi vállformálás

Drága kondigép helyett: gumiszalagÁlljon vállszélességű terpeszben, enyhén behajlított térdekkel.
A kötelet most is tekerje egyszer a tenyerére, a karját emelje magastartásba a fej fölé, a könyök picit hajlítva.

A karokat engedje le oldalsó középtartásig a kötél széthúzásával, majd engedje vissza föl. Figyeljen a könyök mozdulatlanságára és arra, hogy a gyakorlatot csak lassan végezze, lendület nélkül!

Nagyon jól formálhatja a teljes váll és a széles hát izmait.

A legjobb, ha húszat csinál belőle, háromszor egymás után, rövid pihenőkkel.

Viszlát, púpos hát!

Drága kondigép helyett: gumiszalagÁlljon harántterpeszben.
Először bal lábbal lépjen a szalag közepére, jobb kezével fogja meg mindkét végét. Bal kézzel támaszkodjon a combján, és kicsit dőljön előre, egyenes háttal.

A kötelet húzza fel a teste mellett, amilyen magasra csak tudja.
A háta és a válla maradjon mozdulatlan.

Lassan engedje vissza mindkét kezét, és ismételje meg a gyakorlatot húszszor mindkét oldalon, majd rövid pihenő után még egyszer.

Ezzel a gyakorlattal a lapocka körüli mélyizmokat és a tricepszet erősítheti.

Drága kondigép helyett: gumiszalagSzálkás bicepszcsodák

Ismét álljon harántterpeszben az előbbihez hasonló módon, hogy a gumiszalag közepe legyen az egyik lába alatt, de most mindkét végét külön-külön fogja meg.
A felkart szorítsa az oldalához, és húzza fel a kötél végeit egészen a válláig, majd lassan engedje vissza. Figyeljen arra, hogy semmilyen más testrésze nem mozoghat, csak az alkarja.
A csuklója és a háta végig maradjon egyenes.
Csináljon belőle háromszor tizenötöt, hogy erős és formás bicepsze legyen.

Nyit és zár

Drága kondigép helyett: gumiszalagA gumikötél két végét egy egyszerű csomóval kösse a lábfejére vagy a bokájára.
Feküdjön
a hátára, a kezét csúsztassa a csípője alá, lefelé fordított tenyerekkel. A lábait emelje fel a magasba, hogy a térdei legyenek majdnem nyújtva.
És nyit…
és zár.
Minél lassabban végzi a gyakorlatot, annál nehezebb lesz, de annál hatékonyabb. Remekül formálja a comb külső és belső izmait.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top