Egészség

Egészségtelen túl vékonynak lenni!

Te is irigykedve nézed az egyszálbélű csajokat a strandon, és közben a leghatékonyabb fogyókúrát keresed? Azért ne vidd túlzásba a dolgot: a soványságnak ugyanis egy csomó hátulütője is lehet.

Ezért ne legyél vékony!A mondás, amely szerint sosem lehetsz elég gazdag vagy elég vékony, megdőlni látszik: egyrészt egyáltalán nem szépek a nagyon gebe nők, másrészt a túlzott soványság súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A tudósok nemrég felfedeztek például egy gént, amely a soványakat hajlamossá teszi a 2-es típusú diabétesz kialakulására. És ez csak a jéghegy csúcsa. A soványság magában hordozhatja a vetélés, a tüdőbetegségek, a férfi meddőség, sőt még az autóbalesetek halálos kimenetelének kockázatát is.

A problémák egyik alapvető oka hormonális rendellenességekre vezethető vissza: a soványaknál ugyanis előfordulhat, hogy nem termelnek elég ösztrogént, amely nőknél és férfiaknál egyaránt felelős az általános jó közérzetért. A túl kevés testzsír ugyanakkor más, olyan alapvető ásványi anyagok hiányához is vezethet, amelyek a mentális és fizikai egészségünkhöz nélkülözhetetlenek lennének.

De mi számít soványságnak? Ennek megállapításakor általában a BMI-indexet szokás alapul venni: ha a BMI kevesebb, mint 18,5, akkor az egyén soványnak számít. A tudósok szerint csak az Egyesült Államokban évente 34 ezer haláleset hozható összefüggésbe a soványsággal. Hozzá kell tenni azt is, hogy a túlsúly még mindig nyomósabb halálok, hiszen 112 ezer ember hal bele évente az USA-ban.

A tudósok szerint a sovány emberek legtöbbször nem gondolnak arra, hogy megbetegedéseik hátterében a súlyuk áll. A szalagcímek is a túlsúly veszélyeire hívják fel a figyelmet, sőt arra buzdítanak, hogy egyre vékonyabbak legyünk. A szakemberek nemzetközi kutatások alapján ezért összeállítottak egy listát, amely a divatos soványság leggyakoribb egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet.

Csonttörés

Ezért ne legyél vékony!A sovány nőknek az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esélyük a csonttörésre. Ezt közel négyezer nő bevonásával végzett felmérés bizonyította. A középkorú nőknél gyakoriak a csípőtájéki törések, amelyek idős korban akár halálhoz is vezethetnek. Minél vékonyabb egy nő, annál kisebb a csontjai sűrűsége. A csontok egészségéhez nélkülözhetetlen az ösztrogén, amelynek hiánya a csontok porózusságához és törékenységéhez vezet. A csontoknak ugyanakkor szükségük van a terhelésre ahhoz, hogy erősek maradjanak, ezért a soványak számára fontosak az olyan terhelő mozgásformák, mint a futás, ugrás és emelés.

Ízületi és szívbetegségek

Az ízületi betegségben szenvedő sovány emberek a normál súlyúaknál háromszor nagyobb eséllyel halhatnak meg valamilyen szívbetegségben. Kutatások bizonyították, hogy az alacsony testsúlyú emberek hajlamosabbak a gyulladásokra, amely az ízületekre húzódva halálos szívproblémákhoz is vezethet. A krónikus gyulladás jelentős szerepet játszik az érelmeszesedésben is.

Vetélés és terhességi rosszullét

Az alacsony BMI-mutatóval teherbe eső nők körében 72 százalékkal gyakrabban fordul elő vetélés a kutatások szerint. A zsírsejtek ösztrogéntermelése ugyanis szorosan összefügg a meddőséggel, illetve az egészséges terhességgel. A nagyon soványak sokkal hajlamosabbak az émelygésre is egy svéd felmérés szerint, amelyben 943 ezer nő vett részt. A szakemberek szerint a szervezetünk önmagát védi, hiszen a túlzásba vitt diétázás már a menstruációra is hatással van: ha a szervezet túl kevés táplálékot kap, éhségriadót fúj, elmaradhat a peteérés.

Ezért ne legyél vékony!Depresszió és öngyilkosság

A statisztikák szerint a sovány férfiak körében sokkal több az öngyilkosság. Kutatások bizonyították, hogy a testsúly növekedésével egyre inkább csökken a szuicid hajlam. Szakemberek szerint lehetséges, hogy a sovány férfiak kevesebb szerotonint, vagyis boldogsághormont termelnek. A statisztikák szerint ugyanakkor a soványak öngyilkossági kísérletei sikeresebbek is, mint a túlsúlyosak próbálkozásai, ők ugyanis gyakran hatásosabb módszereket választanak, olyanokat, amelyek fizikai aktivitáshoz kötöttek, ezzel szemben a túlsúlyosak körében kedveltebb a gyógyszer-túladagolás, ezek a próbálkozások azonban a nagy testtömeg miatt többször eredménytelenek.

Tüdőbetegség

A túlzott soványság idősebb korban egy sor krónikus tüdőbaj, például bronchitis, tüdőgyulladás vagy asztma közvetett okozója lehet egy húsz éven keresztül végzett felmérés szerint. A szakemberek mindezt több tényező kombinációjával magyarázzák. Az ösztrogénhiány számos immunrendszeri problémához vezethet, de a sovány nők körében felléphet annak a hormonnak a hiánya is, amely a tüdőszövet egészséges állapotának fenntartásához nélkülözhetetlen.

Férfi meddőség

Egy több mint ötezer sovány férfi bevonásával végzett felmérés szerint a túl alacsony testsúly könnyen meddőséghez vezethet, amit általában az egészséges sperma hiánya okoz. Egy dán tanulmány rámutatott, hogy a sovány férfiaknak több mint egyharmadával kevesebb a spermájuk az átlagosnál, és a sperma koncentrációja is kisebb, ami szintén jelentősen befolyásolhatja a nemzőképességet. A szakemberek úgy gondolják, hogy ennek oka a zsírszövetek által  termelt ösztrogén hiánya is lehet. A tesztoszteron és az ösztrogén egyensúlya ugyanis alapvető hatással van a spermatermelésre.

Autóbalesetek

Bármennyire is meglepő, a sovány emberek hajlamosabbak meghalni az utakon: ezt egy 22 ezres felmérés eredményei alapján állítják a kutatók. Azt állítják, hogy az autóbalesetek legnagyobb túlélői a túlsúlyos nők, és ez valószínűleg a „beépített légzsákjaiknak” köszönhető.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top