Egészség

Lufi a gyomorban – végleges megoldás fogyókúra-veteránoknak?

Nem helyettesíti, de lényegesen könnyebbé teszi a diétát az a módszer, ami egy ballonnal mesterségesen telíti a fogyókúrázó gyomrát. Műtéti beavatkozás nélkül segít leküzdeni a folyamatos éhségérzetet, közben "megtanítja" az agyat a jóllakottságérzés felismerésére. Szakemberek szerint az eredmény 60-70 százalékban hosszú távon is sikert hoz: az agy jól "vizsgázik".

Mesterségesen telített gyomor- kíméletes eljárás segíti a fogyókúrák vesztesein„Amióta az eszemet tudom, kövér voltam. Már az óvodából is leginkább arra emlékszem, hogy mindenki csúfol, a legdurvább gúnyneveket kaptam. Aztán az iskolában csak tovább durvult a helyzet, főleg amikor alakultak a szerelmi kapcsolatok, még nehezebben éltem meg a tudatot, hogy én a kutyának sem kellek. Különböző túlélési stratégiákat dolgoztam ki. Volt, hogy titokban ettem, hogy ne froclizzanak, aztán jött a dackorszak, amikor minél több volt a megjegyzés, én annál inkább ettem. Iskolába már határozottan utáltam járni, féltékeny voltam és dühös minden lányra, a fiúk előtt meg a folyamatos szégyenérzet volt bennem. Pedig megtettem mindent, legalábbis én ma is így érzem. Nem volt olyan időszak, amikor ne valamilyen diétán lettem volna és a fogyasztószerekben is naprakész voltam, tényleg mindent kipróbáltam. Hiába. Legfeljebb egy-két kiló olvadt le, csakhogy jöjjön helyette még több. Közben mindig azt hallgattam: nem kell annyit enni. Ilyenkor azt kívántam, hogy valaki csak pár napra bújjon a bőrömbe. Tudtam, hogy a zsírleszívás nem ad végleges eredményt, a gyomorgyűrűről meg mindig a kétszáz kilós, már-már mozgásképtelen emberek képe ugrott be. Aztán nemrég hallottam a gyomorballonos fogyókúráról, és most itt vagyok…” – meséli kálváriáját Anna, aki most ki akarja próbálni a módszert.
Mesterségesen telített gyomor- kíméletes eljárás segíti a fogyókúrák vesztesein
„Először kicsit ijesztőnek hatott, hogy egy ballont tesznek az ember testébe, de rászántam magam. Maga a beavatkozás inkább kicsit kellemetlen volt, de fájdalmat semmit sem éreztem, sem akkor, sem azután. Mivel a gyomrom szinte folyamatosan »tele« volt, nem is kellett ellenállnom az ételnek, mert jóllakottnak éreztem magam, nem is bírtam volna a minimálisnál többet enni” – meséli a következő fél évet a 28 éves nő, akinek öt hónap alatt 34 kilót sikerült fogynia. „Megnőtt az önbizalmam, nem szorongok, ha emberek közé kell mennem. És a szervezetem ez idő alatt pontosan megtanulta, mennyit kell ennem, már nem is igazán van szükségem a folyamatos kontrollra. És nagy változás az is, hogy végre képes vagyok zihálás és küszködés nélkül futni, vagy bármilyen más sportot csinálni, amiben eddig nemcsak az edzetlenségem, sokkal inkább az a plusz 30 kiló akadályozott, amit éveken át tehetetlenül cipeltem.” 

Ha akarna sem tud a páciens mértéktelenül habzsolni – ez a titka annak a még nem túl ismeretlen eszköznek, ami a drasztikus megoldásokhoz hasonlóan, de műtéti beavatkozás nélkül segít a fogyásban. A kalóriák beépülését megakadályozza, de a tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok felszívódását nem. A beültetése egy gyomortükrözéshez hasonló megterhelést jelent a szervezetnek. A ballont a szájon keresztül juttatják a szervezetbe, ahol a 8-9 centiméteres „lufit” mintegy fél liternyi folyadékkal töltik fel, így az elfoglalja a gyomor jelentős részét, és nemcsak valóságos teltségérzetet okoz, de nem is hagy helyet a fogyókúra idején indokolt ételmennyiségen felül bármilyen étel számára. A folyadék a biztonság kedvéért színezett, hogyha szivárogna, azt azonnal érzékelni lehessen, igaz, erre eddig még nemigen volt példa.

 A TÁRKI legfrissebb felmérése szerint a magyarok jelentős részének torz a saját testéről alkotott képe. A lakosság 65 százaléka úgy gondolja magáról, hogy normál testsúlya, holott a valóságban ez csupán 40 százalékukra igaz. Túlsúlyosnak vagy elhízottnak pedig pusztán 26 százalékuk látja magát, pedig a valóságban a népesség 53 százaléka tartozik ide. A veszélyesen kövérek 28 százaléka hiszi, hogy normál testalkata van és nincs szüksége fogyásra. Legszembetűnőbb volt az énkép és a realitás közötti különbség a kifejezetten kövérek 2 százalékánál, akik soványnak hiszik magukat.

„A ballon hat hónapig van bent, ezalatt a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy mennyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet adni ennyi idő alatt ennyi idő alatt” – mondja dr. Madácsy László belgyógyász, gasztroenterológus, címzetes egyetemi docens, aki szerint az elhízás ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, cukorbetegség mellett ízületi és érrendszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak – mondja a szakember. – A ballon nagy előnye, hogy behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, nem beszélve a vékonybél-bypassról, ami a legdrasztikusabb megoldás (a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen).

„Tévhit, hogy főként a gyomor nagysága befolyásolja azt, hogy ki mennyit eszik. Az elhízás legfőbb oka inkább az, hogy az érintett nem érzékeli a jóllakottságot. Pontosan ezt tanulja meg az agy ebben a hat hónapban, ennyi kell ugyanis, hogy megjegyezze, mi az az ételmennyiség, ami éppen elég” – mondja Madácsy doktor, aki másfél éve végez ilyen beavatkozásokat. A tapasztalatok szerint az esetek 60-70 százalékában nincs úgynevezett jojóeffektus: vagyis a kilók nem jönnek vissza, az eredmény egy év után is tartós. „A legideálisabb, ha a cél 25-30 kiló, az ugyanis a ballon segítségével még a diétát legnehezebben viselők esetében is reális cél. De van a ballonterápiának alsó súlyhatára is: a testtömegindexnek legalább a harmincat el kell érnie, vagyis csak akkor ültetem be, ha az illető valóban túlsúlyos” – teszi még hozzá a szakember. A 18 év alatti életkor is kizáró tényező, és rendszerint 60 év az elfogadott felső korhatár. Minden pácienssel egy team foglalkozik, segíti az életmódváltást, és a ballon eltávolítása után is figyeli a beteget, így biztosabb a tartós siker.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top