Egészség

“Ólomnehéz lábakkal kezdődött” – LábStoryk a visszerekről

Hogyan jutott el olvasónk addig, hogy mára nyáron is kompressziós harisnyát hord? Mit lehet tenni az egészségügyi és esztétikai problémát egyaránt jelentő visszeresség ellen? Megtudod, ha elolvasod legújabb LábStorynkat, amelyben ti meséltek a betegségről.

„Majdnem nyolc éven keresztül fokozatosan romlott az ereim állapota, míg végül fél évvel ezelőtt mindkét lábamon visszérműtétem volt – írta LábStoryjában Zsuzsa. – Persze ezt már csak így utólag vettem számba, de most már tudom, hogy a harmincas éveimben jelentkező fájdalom és az érzés, mintha ólomsúlyokat cipelnék a lábaimon, már a visszeresedés előjelei voltak” – tette hozzá olvasónk, aki részletesen beszámolt az egyes stádiumokról.

Ahogy tapasztalta, az első szakaszban sokszor még a bőrön nincs látható jele az érfalak gyengülésének, problémáinak, de már vannak bizonyos panaszok, amelyek a keringésben keletkezett zavarra utalnak. Ilyenek elsősorban az  elnehezült láb, az akár naponta többször ismétlődő lábgörcs, a bedagadt boka.

„Ólomnehéz lábakkal kezdődött” – LábStoryk a visszerekről

„Az első lilás csúfságok a bokámon jelentek meg. Egészen aprók voltak, nagyon nem is foglalkoztam velük, azt hittem, csak megerőltetettem valamivel a lábam, szóval legyintettem rá. Aztán nagyjából egy évre rá a lábszáramon kívül megjelentek a nagyobb tágult vénák is. Igaz, addigra túl voltam egy szülésen, és a kilenc hónap alatt már sokszor éreztem dagadtnak, vizenyősnek is a lábaimat. De már kétéves volt a kisfiam, amikor romlott a helyzet: elkezdtek sokkal inkább kitüremkedni az erek. Nem volt egy szép látvány, zavart, ezért egyre kevésbé mutogattam, inkább a terhesség alatt is használt gyógyharisnyákban jártam továbbra is.”

Zsuzsa példája jól mutatja, hogyan alakulnak ki a visszerek: a növekvő nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe, ezért kezdődik a pirosas-lilás elszíneződés. A rossz keringésű bőr piros, a szakemberek szerint enyhén meleg tapintású és gyulladt is lehet.

Olvasónk végül az operáció mellett döntött, mert mint írja, nagyon tartott a lábszárfekélytől, nem akarta megvárni, hogy még jobban elfajuljon a betegség. A kompressziós harisnya és a külsőleg alkalmazható gyógyhatású készítmények mellett próbálja „belülről” is kezelni a problémát: odafigyel az étkezésére és kiegészítő vitaminokat szed, amióta olvasott arról, hogy a C- és E-vitamin segíti az érfalak rugalmasságát és a keringést.

Még egy tipp: ha inkább természetesen dobnád meg C- és E-vitamin-fogyasztásod a visszerek megelőzése érdekében, akkor egyél sok bogyós gyümölcsöt  és grépfrútot!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top