Egészség

Feljelentés – titokban oltják a gyerekeket?

Egy civil szervezet állítása szerint több helyen gyakorlattá vált, hogy a kötelező oltások mellett – titokban – más szurikat is megkapnak a gyerekek.

Feljelentést tett a Nebáncsvirág Egyesület. A szervezetet több szülő és gyermekorvos kereste fel azzal a tapasztalatával, hogy a kötelező oltásokkal együtt, külön kérés és értesítés nélkül beadják a térítésmentes és választható, pneumococcus elleni oltást is. Mindez – ha esetleg jó szándékú gyakorlat is – törvénysértő.

Feljelentés – titokban oltják a gyerekeket?„Sérül az önrendelkezéshez, a testi integritáshoz és a tájékoztatáshoz való jog – írja közleményében az egyesület. – Nem tudjuk, hogy e durva alapjogsértés a hivatalos szervek részéről hányszor fordul elő naponta. Csak azt tudjuk, hogy gyakorlattá vált. A nem kötelező, de ingyenes oltásokat ugyanis a kötelezők beadásával egy időben úgy bökik bele a csecsemőkbe, hogy a szülőket előtte félrevezetik, vagy egyenesen azt közlik, hogy a nem kötelező oltás kötelező. Gyakori az az eset is, hogy a szülő csak az oltás megtörténte után értesül arról, hogy a nem kötelező oltással is beoltották gyermekét.”

A szervezet álláspontja szerint az oltásról nem bizonyították, hogy „jobb egészségi állapotot eredményezne”, viszont szerintük bizonyított, hogy potenciális károsodásokat okozhatnak, melyek – mint írják – akár rokkantsághoz vagy halálhoz vezethetnek.” Mivel ez az oltás nem része a kötelező oltási rendnek, ezért az állam nem is vállal az esetleges mellékhatásokért felelősséget – figyelmeztet a szervezet, amely várja azon szülők jelentkezését, akik hasonlót tapasztaltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top