Egészség

A menopauzáról is a férfiak tehetnek?

Érdekes felvetést dobtak be köztudatba: eszerint a menopauza azért alakult ki, mert a férfiak mindig a fiatalabb nőket hajtották.

Mivel a férfiak mindig a fiatal partnereket keresték, az idősebb nőknek kevesebb lehetőségük maradt a szaporodásra. Ez vezethetett oda, hogy idővel csökkent a nők termékenysége, és kialakult a menopauza, vetette fel egy kanadai kutatócsoport, akik számítógépes szimulációk segítségével jutottak erre a következtetésre.

A menopauzáról is a férfiak tehetnek?
Humphrey Bogart és Lauren Bacall a Hosszú álom című filmben

Az, hogy a nők a reproduktív életszakaszuk után tovább élnek, ritka jelenség: az embereken kívül egyelőre csak bálnáknál és fogságban tartott csimpánzoknál figyelték meg.

A kutatók eddig is különféle elméletekkel próbálták megmagyarázni, miért alakulhat ki a menopauza, de megnyugtató választ nem találtak. Eddig azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy az idősebb nők azért lesznek terméketlenek, mert így segíthetnek az unokák nevelésében. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top