Egészség

Intralipid: új lehetőség meddő nőknek

Hormoninjekció, beültetés, várakozás, teszt... Sok nőnek éveken át tartó rutin lesz a folyamat. Ha a teszt pozitív indul a reménykedés, hogy most végre megmarad... Aztán mégsem, és az egész kezdődik elölről. Az Intralipid talán segíthet, bárki elhiheti ilyenkor a leghalványabb reménysugár is többet ér bárminél.

Csodakoktél, ami megdupláhatja a meddő nők esélyeitMézes Beáta sokat várt rá, hogy anya lehessen. Hét hosszú éven át próbálkozott egymás után a meddőségi kezelésekkel. Idén tavasszal azonban megszületett a csoda: Dorka nevű kislánya. Dorka ráadásul nem akármilyen baba: ő egy termékenységfokozó csodakoktélnak köszönheti az életét: az Intralipidnek. 

Az Intralipid infúzió már a hatvanas évek óta forgalomban van – de sokáig senkinek nem jutott eszébe, hogy meddőségi problémákon is segíthet. A szer egy igazi kalóriabomba:  20 százalék szójaolajat, 1,2 százalék tojássárgáját, kis glicerint és rengeteg vizet tartalmaz. Egy deciliter 200 kalória. Sűrű, tápláló folyadék, amelyet olyan betegeknek adnak, akik valamilyen okból képtelenek szájon át táplálkozni és csövön át kell hozzájutniuk a napi kalóriamennyiséghez.
Arra csak a nyolcvanas években jöttek rá, hogy hatására a szervezetben csökken a gyulladás, megerősödnek a sejtfalak és stabilizálódik az immunrendszer. A szer jó hatással van ízületi gyulladással küszködő betegekre, asztmásokra és megakadályozza a koraszülést is.

Sejtprogramozás egyszerűen

– A megtermékenyített petesejt sikeres beágyazódásához az anya szervezetében számos immunológiai változás szükséges. Bármilyen zavar vetéléshez vezethet. Ilyen zavar lehet a „természetes ölő” (NK – natural killer) sejtek aktivitásának fokozódása is, mely eredményezheti az embrió „kilökődését” csakúgy, mint a beültetett szervet a gazdaszervezetből, tehát vetélés jöhet létre – állítja belgyógyász szakértőnk.
A megoldás sok esetben egyszerű: két infúzió a mesterséges megtermékenyítés előtt, három utána. A szer azonnal a véráramba jut és stabilizálja az immunrendszert, átprogramozva a védősejteket.
– Hat mesterséges megtermékenyítésen mentem keresztül az évek alatt, miközben folyamatosan vizsgálták, mi lehet a probléma – meséli a 34 éves Mézes Beáta. – Mindenhol egészségesnek találtak mindkettőnket. Ám egyik terhességem sem maradt meg. Végül találtunk egy orvost, aki kiderítette az okot: a szervezetem immunrendszere túlreagál, és sajnos emiatt nem tud megfoganni a kis embrió. Ez a probléma nem egyedi eset, nagyon sok nő esetében ez van a meddőség vagy a habituális vetélés hátterében.

Csodakoktél, ami megdupláhatja a meddő nők esélyeitSaját kezébe vette

A diagnózissal azonban a probléma még nem oldódott meg. Magyarországon az orvosok többsége nem ismeri el az immuneredetű infertilitást, és akinél be is bizonyosodik, ott egyetlen kezelést ajánlanak, az IVIG-et, ami nagyon drága és sok esetben sikertelen is.
– Az orvosok azt mondták, hogy nekem nincs szükségem ilyesféle kezelésre, nincs más dolgom, csak próbálkozzunk. Majd jönni fog az a baba, hiszen nincs velünk gond. Mégsem jött sajnos.
Sok csalódás és átsírt éjszaka után Beáta úgy döntött, saját kezébe veszi a sorsát.
– Bár nem vagyok orvos, de egy gyógyszergyárban dolgozom, és erős autodidakta érdeklődésem van az orvosi szakmához, ezért belevágtam az önálló kutatásba. Több mint fél évem azzal telt, hogy naponta sok-sok órán át böngésztem angol és német orvosi publikációkat, szakfórumokat és orvosi szakkönyveket. Végül megtaláltam a megoldást: az Intralipid infúziót, ami olcsó, hatékony, és Amerikában, illetve Nyugat-Európában már jó pár éve használják.
Ez a szer azonban Magyarországon még nincs engedélyezve, ezért Beátának külföldről kellett megvásárolnia, majd gondos mérlegelés, vizsgálat után (nincs-e szója- vagy tojásallergiája) sikerült olyan orvost is találnia, aki vállalta a szer beadását.

Egyre több nő kaphatja

– El sem tudom mondani, milyen boldogság volt, amikor hét év küzdelme után a következő beavatkozás sikeres lett! Az immunparamétereim gyönyörűen, mérhetően rendeződtek, és így az immunrendszer már be tudta fogadni a babát, Dorkát, aki márciusban megszületett, és teljesen egészséges. A név jelentése „Isten ajándéka”, és számunkra valóban az. Büszke vagyok rá, hogy az én lányom az első hazai intralipides baba.
Persze az Intralipid sem csodaszer, de nagyban emeli az esélyeket, mert a gyakori, ám ritkán felismert immunproblémát hatékonyan és olcsón tudja kezelni. Ma már külön, egyedi kérvényezés után, az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyének birtokában  egyre több nőnek van lehetősége arra, hogy ezzel egészítse ki a meddőségi kezelését.
– A csodák pedig folytatódtak: nemrégiben tudtam meg, hogy egy 35 éves barátnőmnek is épp most sikerült hat korábbi sikertelen lombik után az embrió beültetése, immunkezelés hatására, az orvosom pedig azt mondja, egyre több nő kéri nála a csodaszer beadását. Mert hallottak róla, hogy segít.

Klinikai kísérlet

2011-ben Nottinghamben 50 nőt választottak ki, akik átlagosan hat sikertelen mesterséges megtermékenyítésen voltak már túl. A csoport fele Intralipidet is kapott, a másik fele nem. A vizsgálat végén a kezelést kapott nők fele teherbe esett – a kontrollcsoportban ez csak a nők 5 százalékának sikerült, az első csoportban mindössze kettő vetélés történt, a másik csoportban azonban 64 százalék volt azok aránya, akik nem tudták kihordani a terhességüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top