Egészség

Baglyokkal küzdenének a halálos vírus ellen

Szokatlan szövetségesre leltek a vadon élő baglyokban a chilei illetékesek a fertőző hantavírus elleni küzdelemben, amelynek már több mint tucatnyi halálos áldozata van a dél-amerikai országban.

A bagoly természetes ellensége a hantavírust terjesztő patkányoknak. A chilei erdőségekben élő hosszúfarkú patkányfaj (Oligoryzomys longicaudatus) fertőzi meg az embereket a végzetes vírussal. Általában csak az erdőkben táborozók vannak kitéve a fertőzésveszélynek, ám a patkányok a nyáron pusztító erdőtüzek miatt a városok környékére szorultak, veszélyeztetve a városi lakosságot is.

A chilei erdészeti hatóságok most a chilei fehértollú bagoly és a Magellán-uhu (Bubo magellanicus) populációjának növelésében bíznak, mivel úgy vélik, a madarak afféle “biológiai szabályozóként” vissza tudnák szorítani a vírushordozó patkányok terjedését. Ehhez azonban helyi lakosság körében élő babonákat is el kellene oszlatni. A bagoly megjelenése a ház közelében a közhiedelem szerint ugyanis halált jelent, miközben a valóság ennek épp az ellenkezője: a baglyok megvédik az otthonokat.

A hantavírus-fertőzést követő lappangási időszak akár 6 hétig is elhúzódhat, mielőtt megjelennének az influenzaszerű tünetek, a láz, az izomfájdalom, a szédülés és a hidegrázás. A betegség az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, specifikus kezelési módja nincs, de vérből való korai azonosítása és a támogató kórházi kezelés mellett nagyobb a túlélés esélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top