Egészség

Közel 3900 halálos áldozata van már az ebolának

Az ENSZ adatai szerint közel háromezer-kilencszáz ember halt már meg a Nyugat-Afrikában pusztító ebolajárványban.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai közlése szerint az érintett országok egészségügyi hatóságai összesen 8033 fertőzöttet regisztráltak, s közülük 3865 ember – majdnem minden második fertőzött – belehalt a súlyos vírusos betegségbe.

A legfrissebb ENSZ-összesítés az október 5-éig terjedő időszak adatait tartalmazza, s továbbra is azt mutatja, hogy a járvány a legtöbb áldozatot Libériában szedi, ahol 3924 fertőzöttből 2210 halt meg eddig.

Ha lesz is ebola Európában, nem kell megijedni

A halálos áldozatok közül ketten már Afrikán kívül haltak bele az ebolába: egy Sierra Leonéból fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol pap és egy, az Egyesült Államokba szeptember 20-án visszatért, Dallasban kezelt libériai állampolgár. Spanyolország hétfőn jelentette be, hogy ebolavírussal fertőződött meg egy ápolónő a madridi III. Károly kórházban, ahol a Sierra Leonéból hazatért papot kezelték.

Anthony Banbury, a világszervezet ebola elleni harcra létrehozott missziójának vezetője szerdán azt mondta, hogy gyors fellépéssel a nemzetközi közösség úrrá lehet a járványon. “A kérdés az – hangsúlyozta –, hogy hány embernek kell még addig meghalnia.”

Az ebola vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek közt: hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Eközben a németországi Lipcsébe szállítottak, és ott kezelnek egy ebolavírussal fertőzött beteget, akinek állapotáról nem közölt információkat a szászországi egészségügyi minisztérium. Németországban korábban már sikeresen kezeltek egy ebolával megfertőződött beteget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top