Egészség

Magyar kórházak: van hová fejlődni

Ismét a hollandok kerültek az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index élére. Ott a döntések a betegszervezetekkel együttműködve, a finanszírozókat, politikusokat távol tartva születnek. Hazánk három helyet lépett előre, a 25. helyen áll a 36-ból. Szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában pirosat kaptunk.

Hollandia stabilan vezeti a 2014-es Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexet (EHCI). Az élen van még Svájc, Norvégia, Finnország és Dánia. A felmérés szerint a kelet-európai országok közül Csehországban és Észtországban működik jól az egészségügy. A legnagyobb előrelépést Macedónia produkálta – írja a napi.hu.

A betegjogok területén Magyarország 150-ből 96 pontot szerzett. Piros mezőbe került a betegszervezetek bevonása a döntés előkészítésbe, a műhiba-biztosítás, a külföldi kezelések finanszírozása, az ellátók minőségi besorolása és az e-recept. A hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at kapott. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak. Az egészségügyi eredményeknél felsorolt 8 mutatónál viszont 5-tel a piros mezőbe kerültünk anélkül, hogy egyetlen jó minősítést szereztünk volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top