Egészség

Ha rövidebb a mutatóujjam, mint a gyűrűs, akkor férfi vagyok?

Nem, vagy nem biztos. Összegyűjtöttünk néhány komoly adatot, tényt arról, hogy mit üzennek, üzenhetnek a tested méretei az egészségedről. Szóval hajrá, nézzétek meg az ujjaitokat, a fülcimpátokat, vagy akár a melleteket!

Az ujjak

Állítólag a nők mutatóujja hosszabb, mint a gyűrűsujja (az enyém mondjuk nem). A mutatóujj-gyűrűsujj egymáshoz viszonyított mérete nagyon sokat elárul a szervezetről. A nőies kezű emberek a méhen belül több ösztrogént kaptak, míg a hosszú gyűrűsujjúak tesztoszteronból kaptak többet. Azok a nők, akiknek a gyűrűsujjuk hosszabb, mint a mutató, kissé férfiasabb hormonháztartással rendelkeznek, és ez a többlettesztoszteron hajlamosítja néhány betegségre, többek között az ízületi gyulladásra és csontritkulásra – állítja az Arthritis and Rheumatism című folyóirat.

A férfiak számára viszont a nőies, hosszú mutatóujj nagyon is jó hír, mert ez, úgy tűnik, védettséget jelent a prosztatarák ellen. Persze ennek is van hátránya: a hosszú mutatóujjú emberek általánosságban hajlamosabbak az allergiára, az ekcémára és a szénanáthára.

testméretek

A lábhosszúság

Egy átlagos nő testmagasságának 45 százaléka a lábhossz. Tehát egy 170 centis nő lába akkor átlagos, ha talptól combtőig 77 centis. Aki a magasságához viszonyítva ennél rövidebb lábakon áll, annak nagyobb az esélye a kettes típusú cukorbetegségre. A kutatások szerint ugyanis a rövid láb gyakran az anya terhesség alatti éhezésének vagy fogyókúrájának a következménye. Ilyenkor a magzat szervezete a méhben hozzászokik az alacsonyabb energiabevitelhez – ám ha születése után normálisan táplálkozik, akkor a hasnyálmirigye számára ez megterhelő lesz, és nem tud elegendő inzulint termelni.

A testmagasság

A magas nők kelendőbbek a modellszakmában, de az egészségükre jobban kell figyelniük, mint alacsony társaiknak – állítja az Oxford University Cancer Epidemiology 2013-as kutatása, amely húszezer nő bevonásával készült. Az eredmény, hogy 160 centis magasság felett tízcentinként 10 százalékkal nő a rákok előfordulása. Az ok valószínűleg az lehet, hogy egy magas embernek több sejtje van, így több az esélye arra is, hogy valamelyik ezek közül abnormálissá váljon. A magas termetűek szervezetében ráadásul több a növekedési hormon, ami a tumorok növekedését is serkentheti. 

testméretek

A kar

A rövid karú embereknek másfélszer akkora esélyük van az Alzheimer-kór kialakulására, mint a hosszabb csontú kortársaiknak, állapította meg a Neurology című folyóirat kutatása. De mi számít rövidnek? Hason fekve érdemes lefeküdni a földre és széttárni a karokat. Ha a két mutatóujjad közötti távolság kevesebb, mint másfél méter, akkor az bizony rövid.

Fülcimpán található ráncok

Több tanulmány bizonyította be, hogy a fülcimpán található ráncok előre jelezhetnek bizonyos szív-ér rendszeri eseményeket, mint amilyen a szívroham. Ha egyik fülön található csak ránc, az 33 százalékkal növeli a kockázatot, ha mindkettőn látható ilyen, akkor az már 77 százalékkal nagyobb valószínűséget jelez, ami már nagyon komoly szám. A The American Journal of Medicine elmélete szerint ennek az az oka, hogy a szövetek idővel elveszítik a rugalmasságukat, ez okozza a kívülről látható fülráncokat, ám a test belsejében is megjelenik a gyengülés, amely az artériákra is hat.

Hereméret

Férfiak esetében hajlamosak vagyunk a péniszre koncentrálni, pedig a herék sokkal megbízhatóbb előrejelzői a családi boldogságnak. Az Emory University kutatása szerint ugyanis az átlagosnál kisebb heréjű férfiakból jobb apa válik, akik sokkal többet foglalkoznak gyermekeikkel.

Az átlagosnál nagyobb heréjű férfiaknak nagyobb az esélyük a magas vérnyomásra, a szívbetegségre, több stressz van az életükben, és a kutatások szerint több az alkoholista közöttük. És hogy mi számít átlagosnak? Egy átlagos here 2,5 centiméter széles és 5-7 centi hosszú.

Melltartóméret

Akinek már 20 évesen D kosaras mellei vannak, annak sajnos majdnem kétszer akkora esélye van arra, hogy kettes típusú cukorbetegség alakuljon ki nála, mint azoknak, akiknek A kosaras melltartóra van szükségük. A Canadian Medical Association Journal tízéves kutatása szerint a mellméret fontosabb faktor, mint a dohányzás, az elhízás vagy az étrend. A női mell ugyanis hormonálisan nagyon érzékeny, és komoly szerepe van az inzulinrezisztencia kialakulásában.

Csípőméret

A körte alkatú nők, akiknek a dereka vékony, de csípőtájt van némi súlyfeleslegük, nagyobb eséllyel panaszkodnak feledékenységre, mint piszkafa társaik – a Northwestern University Chicago kutatása szerint, amely különböző testalkatú emberekkel végeztetett memóriatesztet. Az eredmény egyértelmű: minél nagyobb súlyfelesleget cipel valaki, annál nagyobb nehézséget okoz számára megjegyezni új dolgokat. Az elhízottak között messze a legrosszabban a széles csípőjű nők teljesítettek – a kutató szerint a rajtuk cipelt zsír rontja le az agy vérkeringésének hatékonyságát.

Vádli- és combvastagság

Mindenki vékony lábat akar – ám egészségügyi szempontból úgy tűnik, a vágyott combrés és a pipaszár vádli komoly egészségügyi kockázatot jelent az érrendszeri betegségek szempontjából. Egy dán tanulmány szerint a vaskosabb alsó végtagok eltárolják a rossz zsírokat is, amelyek így nem kerülnek a véráramba és nem rakódnak le az erek falára, és a lábon felhalmozódva kevesebb gondot okoznak, mintha a belső szervek köré rakódnának le.

Ha rövidebb a mutatóujjam, mint a gyűrűs, akkor férfi vagyok?

Nagy szem

Az átlagos szem 24 milliméter átmérőjű. Bár a mindennapokban a legtöbben arra törekszünk, hogy minél nagyobb és csábítóbb legyen a tekintetünk, akiknek ez genetikailag is megadatott, azok általában nem olyan boldogok ezzel a helyzettel. A szemméret esetében ugyanis nem jó eltérni az átlagtól. Akár egyetlen milliméterrel nagyobb méret is rövidlátást okozhat, mert megváltozik a szem fénytörő képessége, és a kép nem pontosan a szem hátsó részére kerül, hanem egy kicsit előrébb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top