Egészség

Újabb botrányhelyzet az orvosoknál

A rezidensek után most az Orvosok Szövetsége is visszásnak tartja a röghöz kötést. Közben az egészségügyben újra erőre kaphat a kivándorlás.

Hatalmas sértettség

Elutasítja a szakma a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit – mondta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak. Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik “rákfenéje” a hálapénz, ám jelenleg sajnos “ez tartja életben a rendszert”, mivel a magyarországi orvosfizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön.

“Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést – amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz – több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető” – hangsúlyozta.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A “röghöz kötéssel” kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már “bőven ledolgozták a képzési idejüket”. Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, “hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból”, így pedig nemhogy csökkenni nem fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet – mondta a MOSZ elnöke.

Erősödő kivándorlás?

Korábban már megjelent, hogy újabb orvosok hagyhatják el tömegesen az országot, mivel a brit egészségügyi szolgálat idén 3000 külföldi orvosnak adna munkát. Ezt támasztja alá a Magyar Rezidens Szövetség is, aminek az elnöke, Dénes Tamás épp a röghöz kötés kapcsán nyilatkozta azt a Nők Lapja Cafénak: nem lehet az embereket kényszerítő eszközökkel az országhatáron belül tartani.

“Az ösztöndíjrendszer is kudarc volt egészen addig, amíg a röghöz kötés feltételeit fel nem puhították” – emlékeztet. Azonban azt támogatni tudják, hogy ha megvalósul a szakorvosi minimálbér rendszere, akkor hálapénzt ne lehessen elfogadni. A szövetség viszont mindenekelőtt szeretné tisztán látni, mit is jelent majd az életpályamodell az egészségügyben, és ezzel párhuzamosan hogyan szeretnék a béremelés kérdését megnyugtatóan rendezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top