A szervezetben fellépő krónikus gyulladások olyan súlyos betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá, mint a stroke, a rák, az Alzheimer-kór, a szívinfarktus, a köszvény vagy a depresszió.
Az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer, ami szintén fokozhatja a szervezetben fellépő gyulladások megjelenését. Életmódváltással, gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával azonban segítheted szervezeted egészséges működését. Melyek ezek az ételek? Soroljuk!
1. gyulladáscsökkentő étel: a lazac
Az omega-3-zsírsavakban gazdag hal jelentősen csökkenti a gyulladások megjelenésének lehetőségét, ráadásul a rák, a szívinfarktus, az asztma és az autoimmun betegségek megjelenésének kockázatát is visszaszorítja.
2. gyulladáscsökkentő étel: a cékla
A cékla bármely diéta rendkívül hasznos zöldsége amellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást, fokozza az életerőt, és betaintartalmának köszönhetően leküzdi a gyulladásokat is.
3. gyulladáscsökkentő étel: a kelkáposzta
Jelentős K-vitamin-tartalma és gyulladáscsökkentő ereje okán mindenképpen javasolt növény a kelkáposzta. Szakemberek szerint rendszeres fogyasztása 10 százalékkal csökkentheti a gyulladás kialakulásának lehetőségét, lazaccal együtt fogyasztva igazi vitaminbomba a szervezet számára.
4. gyulladáscsökkentő étel: a tofu
A szójából készült tofu izoflavonokat és omega-3-zsírsavat tartalmaz, amelyek jelentősen csökkentik a gyulladás kialakulásának lehetőségét.
5. gyulladáscsökkentő étel: a paradicsom
A paradicsom likopinban és antioxidánsokban rendkívül gazdag zöldségünk. Ráadásul könnyedén felveszi a harcot a szervezetben fellépő gyulladásokkal szemben. Fogyassz belőle minél többet.
6. gyulladáscsökkentő étel: az áfonya
Az áfonya is rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, rendszeres fogyasztását a szakemberek is javasolják. Amellett, hogy nagyon ízletes ez a bogyós gyümölcs, még a stressz negatív hatásainak leküzdéséhez is hozzájárul.
7. gyulladáscsökkentő étel: a mandula
A lazachoz hasonlóan a mandula is gazdag omega-3-zsírsavakban, emellett jelentős E-vitamin-forrásunk is. Nem is kell kiemelni, mennyire fontos szerepet játszik a szervezetben fellépő gyulladások csökkentésében.
8. gyulladáscsökkentő étel: a meggy
A meggy talán a legtöbb antioxidánst tartalmazó gyümölcsünk, gyulladáscsökkentő hatása vitathatatlan. Frissen fogyasztva az igazi. Vizsgálatok kimutatták: a meggylevelet fogyasztó hosszútávfutóknál kevésbé lép fel gyulladás, mint azoknál, akik egyáltalán nem isszák ezt a gyümölcslevelet.
9. gyulladáscsökkentő étel: a fokhagyma
A fokhagymának számos jótékony hatását ismerjük, vírusölő, vérnyomás-helyreállító szerepe is jelentős. Kiderült, hőkezelve fogyasztva a gyulladásokat is hatékonyan szünteti meg. Ez azért is jó hír, mert így az erős íztől sem kell tartanod.
10. gyulladáscsökkentő étel: az extra szűz olívaolaj
A hidegen sajtolt, kiváló minőségű olívaolaj polifenolokban gazdag, fogyasztása hozzájárul a gyulladások kialakulásának csökkentéséhez, ráadásul fájdalomcsillapító hatással bír, amely hasonló az ibuprofenéhez és az aszpirinéhoz.
További cikkek egészséges ételek témában az NLC-n:
- Gyors és egészséges reggeli-, ebéd- és vacsorareceptek 10 perc alatt
- Ezredmásodpercek alatt döntjük el, egészséges ételt választunk-e
- Az egészséges ételek is tönkretehetik a diétát
- 8 étel az egészséges csontokért
Forrás: HuffPost