Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Meghalt Donald Henderson, aki megszabadította a világot a fekete himlőtől

Az amerikai orvos és járványkutató kulcsszerepet játszott a fekete himlő felszámolásában. David Henderson 87 éves volt.

87 éves korában elhunyt David Henderson, egy csípőtörést követő komplikáció miatt. A BBC News Hendersont a közegészségügy óriásának nevezte az 1960-as és 1970-es években végzett munkája miatt.

A világ egyik legpusztítóbb kórjaként számon tartott fekete himlő csak a múlt században több száz millió emberrel végzett. Az óriási fájdalmakkal járó betegség gyakran sebeket okozott az arcon és a testen. Minden harmadik fertőzött ember meghalt.

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1966-ban Donald Hendersont választotta a fekete himlő elleni globális harc vezetőjévé. Akkoriban a kór még járványszerűen terjedt Afrikában és Ázsiában.
    
Kevesen bíztak Henderson sikerében, ám az orvos a járványgócok izolálására összpontosított, és a tömeges vakcinálás helyett célzottan oltatta be az embereket.
    
A kórt 1980-ra sikerült hivatalosan eltüntetni a Föld színéről, ez volt az első fertőző betegség, amely ellen globális szinten indult harc.
    
A WHO 1966-tól 1980-ig tartó globális erőfeszítéseinek összköltsége 300 millió dollár volt. Csaknem 200 ezer ember dolgozott a világ több mint 70 országában, és 2400 millió dózis védőoltást használtak fel.
    
A világszervezettel való együttműködést követően Henderson három amerikai elnök mellett szolgált tudományos tanácsadóként, és egyetemi, valamint orvosi pozíciókat is betöltött.

Címlap

top