Egészség

Meghalt Thomas Starzl

Kilencvenéves korában, családja körében szombaton meghalt a májbetegek megmentője, Thomas Starzl.

Kilencvenéves korában pittsburghi otthonában halt meg szombaton Thomas Starzl amerikai sebész, a májbetegek megmentője. 

Thomas Starzl a nyolcvanas évektől dolgozott a Pittsburghi Egyetemen, a kiváló sebészt a transzplantációk atyjaként emlegették. Ő végezte ugyanis először a világon a mára biztonságos beavatkozásnak számító májátültetést.

Az első operációt Starzl 1963-ban végezte el, de a páciens sajnos nem élte túl. A transzplantációs kutatásokat ezt követően folytatta, kifejlesztette a kilökődésgátló gyógyszerek újfajta keverékét, ennek köszönhetően 1967-ben már sikeres májtranszplantációt hajtott végre. A beavatkozással azóta emberek ezreinek életét mentik meg a világon.

Thomas Starzl 1991-ben vonult vissza a klinikai munkától, majd megírta önéletrajzát The Puzzle People címmel. Könyvében elárulta, sikerei és tapasztalati ellenére mindig óriási szorongást érzett a szervátültetések során: “Állandó félelem élt bennem amiatt, hogy elveszítem a pácienseket, akik a kezembe helyezték az egészségüket és az életüket.”

A világhírű sebész március 11-én ünnepelhette volna a 91. születésnapját.

Meghalt a májbetegek megmentője, Thomas Starzl
Meghalt a májbetegek megmentője, Thomas Starzl (fotó: Pittsburghi Egyetem)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top